Sorcerer Napisano 10 Stycznia 2009 Napisano 10 Stycznia 2009 Chcialem sie wreszcie zdecydowac na rower, jako ze mamy zime i wyprzedaze posezonowe. W tym roku zrobilem lekkim tchem 4tys. na tragicznym rowerze, w tym jakies 12tys przez ostatnie 3 sezony i moze nie bede ujawnial nic poza tym bo skonczyloby sie szokiem. W kazdym razie, mam do dyspozycji okolo 2.5k-3k zl na obecna chwile i rozgladam sie za jakims rowerem do maratonow/xc w tym okolicach cenowych ewentualnie zlozyc cos pod siebie. Troche poczytalem, popytalem i na obecna chwile przymierzylem jedynie (ale to z braku pomyslu co jeszcze): Gary'ego Fisher'a Piranhe 2008 w cenie 2690zl. Rama dluga niska 17'5 pasowala na mnie idealnie, nie garbilem sie, kregoslup w czesci ledzwiowej nie skrzywiony i w ogole czulem sie bardzo dobrze. Polubilem geo Genesisa. Jednakze za ta cene slaboscia roweru jest za pewne RS Tora, bo za ta cene zlozylbym pewnie cos na Reba'ie ;( Tak wiec dylemat straszny, zas jesli chodzi o wiecej gotowych rowerow to naprawde nie wiem za czym sie jeszcze rozgladac i czy warto skladac czy szukac gotowca. Dodam tylko ze mam 175cm, 58-65kg wagi, 81 cm wys do krocza.
nikodem Napisano 10 Stycznia 2009 Napisano 10 Stycznia 2009 jakieś wymagania co do osprzętu? Np. tarcze?, sram czy shimano?
Rulez Napisano 10 Stycznia 2009 Napisano 10 Stycznia 2009 Podobno najkorzystniej w tej cenie wychodzi (według ostatniego MR) niejaki - VIPER X TEAM X9 , dostępny w EXTREME-SHOP.COM.PL. Warunek - zmienić skok amora na 100 mm. http://extreme-shop.nazwa.pl/shop/product_...facturers_id=11
Sorcerer Napisano 10 Stycznia 2009 Autor Napisano 10 Stycznia 2009 Generalnie to jezdze na takim syfie jesli chodzi o gorala i na co dzien na kolarce kelly 3.93 ze ciezko mi osobiscie odpowiedziec co ja chce bo nie mialem wielkiej stycznosci z czyms lepszym. Na pewno Dobre hydrailiki na przod, tyl moga byc vbraki/mechaniki z dobra modulacja. Jesli chodzi o zastosowania to rower na dlugie maratony 50-150km dziennie, w lekkim i ciutke ciezszym terenie, las. Jakies delikatniejsze zjazdy. Na pewno w tym lub nastepnym sezonie pojade w gory z dziewczyna na wycieczki rowerowe, ciezko powiedziec gdzie dokladnie na razie. Dziewczyna myka na Scott'ie Contessie 50 rocznik 2009.
nikodem Napisano 10 Stycznia 2009 Napisano 10 Stycznia 2009 propozycja RULEZ jest jak najbardziej OK Jedyne co mi nie pasuje do całego setu to korba mógł by być jakiś Stylo/SLX Mógł byś pomyśleć jeszcze na np. takim czymś kupujesz Unibika Experta i targujesz się, że wymienisz przy kupnie Tore na np. R7 http://www.unibike.pl/expert.html
Sorcerer Napisano 10 Stycznia 2009 Autor Napisano 10 Stycznia 2009 Gdzie w Wawie/Lublinie/Krakowie moge przymierzyc vipera? Osprzet ma genialnie duzo lepszy...
speq Napisano 10 Stycznia 2009 Napisano 10 Stycznia 2009 Tak sobie popatrzyłem na tego Viper'a i ... jak masz wydać 3k PLN to bierz ten rower. Dobry amortyzator, fajne kola, bardzo dobry osprzęt. Jak Ci podpasuje to nie ma chyba konkurencji.
Schwefel Napisano 10 Stycznia 2009 Napisano 10 Stycznia 2009 Gdzie w Wawie/Lublinie/Krakowie moge przymierzyc vipera? Nigdzie, bo Viper ma tylko jednego dystrybutora w Opolu.
Sorcerer Napisano 10 Stycznia 2009 Autor Napisano 10 Stycznia 2009 Jakies inne rowery z bardzo podobna geo?
speq Napisano 10 Stycznia 2009 Napisano 10 Stycznia 2009 http://www.viper-sconcept.eu/product2.asp?...=2&cat2=114 tu masz ładnie rozpisaną geometrię. Mam nadzieję, że się przyda ta informacja.
mwegrzyn Napisano 10 Stycznia 2009 Napisano 10 Stycznia 2009 No ale geometria raczej nie jest ładnie rozpisana , ponieważ niewiele można z niej wywnioskować , brakuje kątów . Informacja ta pozwoliła by okreslić charakterystykę ramy .
Sorcerer Napisano 10 Stycznia 2009 Autor Napisano 10 Stycznia 2009 Z geometrii garego tez ciezko cokolwiek wywnioskowac na ich stronce ;/ zapewne 17.5' dla garego http://www.fisherbikes.com/bike/model/piranha/geometry i 18' dla vipera http://www.viper-sconcept.eu/product2.asp?...=2&cat2=114 Ale jak tu porownac...
Rulez Napisano 10 Stycznia 2009 Napisano 10 Stycznia 2009 Kąty w Viperze wg. MR główka ramy 71 podsiodłówka 73,5 , jednak zastrzegaję , że lepiej prowadzi się z Rebą ustawioną na 100 mm. skoku (przy 80 mm. jest zbyt nerwowy - nie mylić ze zwrotnością) Sądząc po pozostałych wymiarach Viper 18" typowe jak w innych rowerach XC w tym rozmiarze - pod 175 cm. wzrostu powinien być OK. . 17,5" w Garym jest raczej pod 180 cm wzrostu (są bardzo długie)
mwegrzyn Napisano 10 Stycznia 2009 Napisano 10 Stycznia 2009 Chcialem sie wreszcie zdecydowac na rower, jako ze mamy zime i wyprzedaze posezonowe. W tym roku zrobilem lekkim tchem 4tys. na tragicznym rowerze, w tym jakies 12tys przez ostatnie 3 sezony i moze nie bede ujawnial nic poza tym bo skonczyloby sie szokiem. W kazdym razie, mam do dyspozycji okolo 2.5k-3k zl na obecna chwile i rozgladam sie za jakims rowerem do maratonow/xc w tym okolicach cenowych ewentualnie zlozyc cos pod siebie. Jeżeli jezdziłeś na jakimś tandetnym sprzęcię to przesiadka na omawianego Vipera , powinna być wystrzałem w kosmos Jednak dla mnie dużą niewiadomą w tym rowerze jest rama , dlatego równie dobrym rozwiązaniem byłoby zbudowanie roweru na sportowej ramie o charakterystyce wyscigowej , biorąc pod uwagę starty w maratonach . Prawdopodobnie cięzko bedzie dorównać osprzetem Viperowi , ale poprostu dobra rama swoje kosztuje . W efekcie może okazać się że rower na lepszej ramie z Rebą i skromniejszym osprzęcie może być lepsza propozycja do amatorskiego ścigania się .
Sorcerer Napisano 10 Stycznia 2009 Autor Napisano 10 Stycznia 2009 Gary 17.5 byl potwornie dla mnie wygodny. Nie robilem sobie luku z kregoslupa a ostatnio mam nadwrazliwosc nerwu kulszowego wiec to sie czuje. Do Opola nie podjade... Krakow/Lublin/Wawa bez problemu, musze miec jakis rower z podobna rama zeby przymierzyc. Az tak tragicznie to moze nie bedzie, bo wiem czego sie spodziewac po osprzecie za ta cene. Troche jezdzilem dziewczyny contessa 50 15' albo 16' ona ma, nie pamietam to tragedia jesli chodzi o pozycje. Jezdzilem tez na czyms na basie ramki Krossa A2-A6 to tez bylo bardzo zle ale to byla chyba 18 albo 19' ;/ No i moj kellys 3'93 niczego sobie Jednak pozycja ma dla mnie kluczowa sprawe. Po osprzecie to wiem czego sie spodziewac ale przy takich akcjach to musze organoleptycznie usiasc i stanac na pedaly. Zas jesli Gary przy dluzszej ramie jest dluzszy od 18 vipera to pewnie bede musial wydluzej mostek. W garym byl krotki jesli mnie nie myli.
speq Napisano 10 Stycznia 2009 Napisano 10 Stycznia 2009 Szczerze? Kupiłbym Garego, wystawił na allegro Torę, jakby się sprzedała dolożyl parę złotych i kupił coś innego lepszego. Dlaczego tak mówię? Bo dla Ciebie najważniejszym kryterium jest pozycja. Usiądź na jakimś typowym ścigancie, przymierz się, jak Gary wygra bierz go, ze względu właśnie na ramę. A reszta? Ty tylko bombki na choince, które zmienisz z czasem (jak to ktoś na tym forum porównał, i słusznie).
Rulez Napisano 10 Stycznia 2009 Napisano 10 Stycznia 2009 Podobnie długą ramę przy 18" ma Magnum Evolution - więc jśli byś na taki wsiadł, miał byś rozeznanie . Pweno znajdziesz gdzieś dystrybutora Magnumów.
Sorcerer Napisano 10 Stycznia 2009 Autor Napisano 10 Stycznia 2009 @ spec, daj nazwy jakis scigantow bo tak to naprawde ciezko mi osobiscie cokolwiek zrobic z taka informacja. @ Rulez porownujesz do vipera rozumiem?
speq Napisano 10 Stycznia 2009 Napisano 10 Stycznia 2009 Generalnie każdy rower z tego zakresu cenowego będzie miał podobne wymiary (długość górnej rury). Zawsze będzie to JAKIŚ obraz. Z takich rowerów jako przykład podam Meridę z serii TFS/HFS.
Rulez Napisano 10 Stycznia 2009 Napisano 10 Stycznia 2009 Generalnie podałeś zły przykład, bo akurat Merida jest dłuższa o ok. 10 mm. niż Viper, a krótsza o ok. 10 mm niż Gary 17,5". Ponadto generalnie rowery z tego samego przedziału cenowego wcale nie mają takiej samej geometrii.
ulvgar Napisano 10 Stycznia 2009 Napisano 10 Stycznia 2009 Kup Vipera, sprzedaj ramę, kup drugą i przełóż osprzęt
speq Napisano 10 Stycznia 2009 Napisano 10 Stycznia 2009 10 mm to wbrew pozorom dużo. Mój post dotyczył Garego o Viperze nic nie pisałem. Gary jest długi a więc trzeba się przymierzyć do krótszej ramy. Nie mam w glowie wszystkich wymairów ram wszystkich producentów a Merida wpadła mi pierwsza do głowy.
Sorcerer Napisano 11 Stycznia 2009 Autor Napisano 11 Stycznia 2009 Chyba sie zdecyduje na vipera ... jak mi rama nie przypadnie to najzwyzej przekladka na genesisa nie powinna sprawic problemow chociaz z tym to roznie bywa z tego co wiem i ewentualnie inny mostek. Tylko brac 18' vipera zeby nie bylo, 16' chyba odpada. Kurcze tylko moze 20' bylaby ok ale nie maja sensu takie dywagacje. A jeszcze pytanie odnosnie reby i zmiany skoku, jak to sie dokladnie odbywa?
Rulez Napisano 11 Stycznia 2009 Napisano 11 Stycznia 2009 Viper 18" to jedyny możliwy dla ciebie wybór. Co do zmiany skoku to raczej skazany jesteś na serwis - żeby nie było problemów z gwarancją , jednak zmiana skoku według MR) będzie konieczna.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.