Skocz do zawartości

[rower] Haibike Challenge by Kathar...

Kathar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podstawą u mnie jest rama karbonowa Haibike Challenge (1230g +/- 5%) z rocznika ‘08 z grupy PRO Line :D .

Obecna konfiguracja wyewoluowała z Hexagona V6 rodzimej marki Kross z rocznika ‘06. Za sobą mam wymianę napędu, ramy, kokpitu, siodła, opon, pedałów i paru jeszcze rzeczy. Do wymiany w pierwszym kwartale 2009 pozostają koła, opony i amortyzator. Najprawdopodobniej będą to Crossmax ST, Schwalbe (?) i SID Team.

Na razie wygląda to tak:

Rama - Haibike Challenge 19"

Amortyzator - Suntour XCP 75

Korba/suport - Shimano LX FC-M582 175mm 44-32-22T

Kaseta - Shimano LX CS-M580 32-12

Łańcuch - Shimano LX CN-HG73

Przerzutka przód - Shimano LX FD-M581

Przerzutka tył - Shimano LX RD-M581 SGS

Hamulec przód/tył - Shimano LX BR-M580

Klamkomanetki - Shimano LX ST-M580

Pedały - Shimano XT PD-M540

Siodło - Selle Italia Genuine Gel c2

Mostek - Ritchey WCS Carbon 100mm

Kierownica - Ritchey WCS Carbon flat

Sztyca - Ritchey WCS Carbon 400m 31,6

Stery - Ritchey WCS Carbon

Rogi - Ritchey WCS

Chwyty - Ritchey WCS

Podkładki pod stery - NoName Carbon

Koło przód/tył - Alexrims X2100, JoyTech

Opony przód/tył - Continetal Contact Travel 1,75

Dętki przód/tył - NoName

Zacisk sztycy - Haibike

Linki/Pancerze - Noname

Koszyk na bidon - Elite Patao (x2)

Waga roweru, dzięki ciężkim kołom, oponom i amortyzatorowi jest taka, że wstępnie wynikiem wolałbym się nie chwalić :D

Zapraszam do komentowania :D

Kilka fotek:

356a97e08104a907m.jpg d71280d076041381m.jpg

5ef36f9b245eee85m.jpg d161425488480364m.jpg

da2015ed0e3e36d0m.jpg 9d8e8d9bc6068b24m.jpg

3211a61950cc8a16m.jpg 605e2bb3e687ed47m.jpg

Napisano

Ta ramka jest po prostu piękna :D A po zmianach w przyszłym roku to już w ogóle cud miód i orzeszki :D I wtedy będziesz się mógł pochwalić wagą, bo teraz to jest... :D

Napisano

No ramka rzeczywiście fajna ale z Sidem to będzie dopiero git :D no i na nowych kołach oczywiście ale tak jak teraz jeśli chodzi o wizualny wygląd to fajnie wygląda i tak i tak :D

Napisano

Już teraz wygląda ładnie, więc jak wymienisz Suntoura na Sida [ rozumiem, że czarnego? ] i koła na Crossmaxy to będzie w ogóle pięknie :D

Kokpit wygląda bajecznie ;]

Napisano

koła , amor i bedzie swietna maszyna, ale na przerzutkach i korbie troche zaoszczedziłeś . Na 2009/2010 bym wmienił hamulce na kcnc ( praktycznie nie waza :D ) ja troche zaluje ze ma tarcze :/ . A zaciski koł ile waza? Rama pieknie wyglada ( tylko nie znam tej firmy )

Napisano

:Ddzięki za opinie...

SID oczywiście czarny, chociaż łazi mi po głowie cały czas karbonowy sztywniak Ritchy'a, a to dlatego, że śmigam praktycznie szosowo. Opony najprawdopodobniej zwijane Kojak Schwalbe 1,35, albo Ritchey 1,4. Kółka ST. Może jeszcze siodło kiedyś i pedały, ale to już dalsze plany...

ale na przerzutkach i korbie troche zaoszczedziłeś

Całą grupę LX kupiłem w połowie 2007 roku. Wszystko śmiga jak trzeba i na razie nie widzę potrzeby wymiany.

Na 2009/2010 bym wmienił hamulce na kcnc

Podam nr. konta to mi przelejesz $ :D

A zaciski koł ile waza?

Dużo pewnie... chyba 130g oba, ale nie wiem, bo nie ważyłem

Rama pieknie wyglada ( tylko nie znam tej firmy )

No to już znasz :D

Napisano

Korba jak korba. Kręci się tak jak powinna ;)

Ja w połowie sezonu zapłaciłem 2k. Ale raczej ciężko złapać taką bo Haibike nie sprzedaje samych ram. No chyba że masz chody jakieś <_<

Jeżeli jesteś zainteresowany to ogólnie dostępny jest Mescalin Poisona. Konstrukcja praktycznie taka sama. A jej cena to chyba gdzieś w granicach 1,9k. Wiem też że jest taka na allegro teraz. Poszukaj sobie.

Napisano

Pode mną się nie ugina, a ważę w granicach 90kg :P

Co do gwarancji to nawet nie wiem. Papiery leża u kumpla. Rama sprawuje się świetnie, więc na razie nie zaprzątam sobie tym głowy.

Napisano

fajny rowerek :D choc dla mnie firma tez egzotyczna,nigdy o niej nie slyszalem.a jak sprawuje sie carbonowy WCS?poziewaz przymierzam sie do kupna i chcialbym uslyszec opinie uzytkownika.z gory dziekuje i pozdrawiam

moja "mariolka"

lhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/fa300679a9051955.html

Napisano

Fajna rama... Tylko troche dziwi mnie ze zamiast takich sterow, kierwonicy i mostka miał byś jakiegoś fajnego, używanego amora :D np foxa f80rl - bialy by tu kapitalnie pasowal. Ten sr suntor pasuje tu jak piesc do nosa :)

Napisano

Dokładnie mam takie same odczucia. Jak dla mnie karbonowe elementy to już swego rodzaju ukoronowanie całego rowerowego projektu, taka wisienka na torcie, która w sumie nic nie zmienia(oprócz wagi :D )

Faktycznie, za pieniądze wydane na rurki mógłbyś mieć fajny amortyzator. Różnica byłaby na pewno większa niż aluminium vs. carbon.

Pozdrawiam

Napisano
dla mnie firma tez egzotyczna,nigdy o niej nie slyszalem
Firma w Polsce zbyt popularna to raczej nie jest. Osobiście jestem bardzo zadowolony. Waga, wygląd, jakość i wytrzymałość naprawdę na najwyższym poziomie. Fajnie też mieć coś, czego za dużo ludzi w Polsce nie ma :)

a jak sprawuje sie carbonowy WCS?
Co do WCS to mogę powiedzieć to samo co o ramie: waga, wygląd, jakość i wytrzymałość. Można by się spierać, czy warto wydać tyle pieniędzy na karbonowego WCS'a czy kupić jakieś coraz tańsze noName, jakieś niesprawdzone wynalazki z Chin, czy jakieś wylightowane aluminium w konkretniejszej cenie. Jeżeli cenisz sobie jakość itd. to WCS'a polecam z całą odpowiedzialnością.

moja "mariolka"
Mariolka fajna. Pozdrów :D

jakiegoś fajnego, używanego amora :) np foxa f80rl - bialy by tu kapitalnie pasowal. Ten sr suntor pasuje tu jak piesc do nosa :P
Nie interesują mnie rzeczy używane :) Suntour jest pozostałością po Hexagonie V6 (tak samo jak i koła), ale jak pisałem wcześniej na niego też przyjdzie pora :D .

taka wisienka na torcie
:P

Faktycznie, za pieniądze wydane na rurki mógłbyś mieć fajny amortyzator
Wszystko będzie. Cierpliwości :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...