Skocz do zawartości

[11629g] Giant Anthem 3 by MtK

MtK

Rekomendowane odpowiedzi

Bottle Cage: (Koszyk na bidon) - KBIX Pro Race - 27g

Brakes: Avid Juicy Three 160/160 - 793g

Cables: (Pancerze i Linki) - Jagvire 120g

Cassette: (Kaseta) - Shimano Deore XT CS-M760 11-32 - 261g

Chain: (Lancuch) - Dura Ace CN 7701 - 267g.

Computer: (Licznik) Sigma BC 1606l - 59g

Crankset: (Korby) - Shimano Deore XT FC-M770 - 851g

Derlr. (Front): (Przerzutka przednia) - Shimano FD-M770 146g.

Derlr. (Rear): (Przerzutka tylna) - Shimano XTR RD-M971 GS 189g

Fork: (Widelec) - Rock Shox Reba SL - 1623g.(prosto z pudełka 1654g)

Frame: (Rama) - Giant Anthem 3 2008 + Stery Cane Creek, zacisk, hak, damper Fox Float R - 2478g

Grips (Gripy): Giant ok 50g

Handlebar: (Kierownica) - Giant A5 635 rizer - 280g

Pedals: (Pedaly) - PD-M540 - 343g.

Seat: (Siodlo) - KBIX pro race cr-mo - 247g

Seatpost: (Sztyca) - Giant A3 - 318g

Shifters: (Manetki) - Shimano Deore - 231g

Stem: (Mostek) - Easton EA 50 120mm - 143g

Tire (Front): (Opona Przednia) - Michelin Xc Dry 2 - 580g

Tire (Rear): (Opona Tylna) - Michelin Xc Dry 2 - 580g

Tubes: (Detki) - Maxxis flyweight - 185g.

Wheels: Specjalnie ważyłem myślałem że będzie gorzej w sumie wyszło 1978g

Piasty Formula, szprychy no name obręcze DP 17

Suma: 11 629g

No w sumie to pomyliłem się niewiele bo o ok 200g.

W planach Kierownica Easton EC90 Monkey light 635 Rizer, manetki XTR i jakieś koła ok 1500g.

Fotki będą za jakiś czas.

Akurat sztycy nie ruszę, z jednego ważnego powodu. Sztywność. Co z tego że mam lekką sztycę jak cała siła idzie w jej uginanie. No chyba że coś w granicach 220-250g. Rower z założenia nie jest projektem light. Głównym celem jest sztywność i wytrzymałość przy zoptymalizowanej wadze całości. Sprzęt ma wytrzymać dość intensywne i brutalne codzienne użytkowanie i kilka maratonów w sezonie.

Siodło pewnie na SLRxp, napęd sukcesywnie na XTR a hamulce tylko i wyłącznie na Juicy Ultimate.

Manetki 291g mój błąd czyli + 70g

Fifi wiesz przy fullu 200 g to i tak nie duży błąd.

Kubus jaki zacisk? kurde koła były ważone całe bez opon i dentek. Pedały +/- 10g także zostańmy przy 11.8kg co i daje mi 4 a w zasadzie 3 miejsce wśród FS(bo kurde Scalpel to nie full tylko ST) Na dodatek oba Cannony po pożeracze budżetu gdy mój wyszedł mnie z wszystkim 5600zł więc myślę że wynik wagowy i tak super.

Po podliczeniu korekt 11820g Manetki 291g i pedały 354g i coś co przeoczyłem przy poprzednim sumowaniu

Kubus jaki zacisk? kurde koła były ważone całe bez opon i dentek. Pedały +/- 10g także zostańmy przy 11.8kg co i daje mi 4 a w zasadzie 3 miejsce wśród FS(bo kurde Scalpel to nie full tylko ST) Na dodatek oba Cannony po pożeracze budżetu gdy mój wyszedł mnie z wszystkim 5600zł więc myślę że wynik wagowy i tak super.

Po podliczeniu korekt 11820g Manetki 291g i pedały 354g i coś co przeoczyłem przy poprzednim sumowaniu

Chodzi o zaciski kół, chyba że ważyłeś je wraz z kołami(co nie jest napisane w rozpisce) :icon_wink:

Części ważyłeś czy brałeś z internetu?

Pozdrawiam

P.S.Licznik możesz odjąć, praktycznie nie uwzględnia się go w rozpiskach.

P.S2.jak wygląda przebijanie na twoim secie dętka maxxis +opona?opony szybko się zużywają?

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

I to jest waga prawie realna. Nawet z poprawkami jakie powinieneś uwzględnić(juicy 3 z tarczami nie ważą 790 g, manetki deore 230 ;) ) wychodzi 11,8-9.

Aczkolwiek zacisków dalej mi brakuje, coś wątpię co by same koła <1900 g ważyły :)

Pozdrawiam

Albo mi się wydaje albo jakoś lajtowane te niektóre komponenty... Jak się w końcu dowiemy ile co waży to maszyna trafi do rankingu ;)

Opony to waga producenta. Realnie z 600 g.

Mostek z 160 g

Manetki z 300

Avidy Juicy 3 bo ja wiem z 930 na seryjnych tarczach

540 też jakieś wylajtowane

Zacisków jak brakowało, tak brakuje w rozpisce.

W sumie macie racje, ja obstawiam jakieś 12 kg. Czyli tak na początku.

Pozdrawiam

MtK ważyłeś wszystko sam, czy brałeś z innych projektów/internetu ?

Po co szacować jak można rozebrać i zważyć tym samym nie wprowadzać wątpliwości i nie potrzebnych dyskusji ?!

IMO powinno być coś takiego, że wagi muszą być realne, ważone przez każdego właściciela roweru, a nie że połowa sobie poważy w domu, namęczy się i poświęci dużo czasu na rozpiskę wagową a druga połowa weźmie 3/4 komponentów z neta albo sobie oszacuje rzecz jasna często na swoją korzyść...

MtKIMO powinno być coś takiego, że wagi muszą być realne, ważone przez każdego właściciela roweru, a nie że połowa sobie poważy w domu, namęczy się i poświęci dużo czasu na rozpiskę wagową a druga połowa weźmie 3/4 komponentów z neta albo sobie oszacuje rzecz jasna często na swoją korzyść...

Zgadzam sie... sam zwazylem kazda czesc swojego roweru (do projektow jeszcze nie dalem) i widze jak rozne sa wagi w porownaniu z danymi producenta lub nawet realnymi wagami z forum. Takie projekty wrzucane na "odwal sie" psuja cala zabawe.

Ale wypadaloby ta dyskuje przeniesc do odpowiedniego tematu ;)

Jedna sprawa to to, żeby odpowiednie władze na forum coś takiego zarządziły jeśli się z tym zgodzą.

Dwa, że przydałoby się wklejać zdjęcia razem z kompletną rozpiską w 1 poście. Ludzie robią projekty a zdjęcia wklejają za jakiś czas, nie lepiej przeczekać i wstawić wszystko na raz żeby było czytelnie i cacy ? IMO zdjęcia powinny być obowiązkowe a nie mile widziane.

Swoją droga ciekawy jestem tego projektu, może przez sentyment do Giant'a ;) i coraz większe zainteresowanie fullami tej właśnie marki.

Czekamy na zdjęcia...

wydaje mi się że spora dawka posiadanej przyzwoitości powinna przekonać każdego kto chce znaleźć się w jakimkolwiek rankingu do osobistego zważenia każdej posiadanej przez siebie części i udokumentowania tego fotograficznie. to taka wg mnie netowa (może i wątpliwa - ale i tak nie mamy wyboru) uczciwość.

chciałem podejść podobnie do tematu mojego ptaka, ale ponieważ nie chce mi się rozbierać roweru to nie wpisuję się do rankingu, bo uczciwie byłoby osobiście wrzucić wszystko na wagę.

Dokładnie tak to widzę Tobo.

Nie chodzi o to teraz żeby wskazać palcem tych którzy tak nie zrobili, tylkko o pewne ulepszenie funkcjonowania tegoż działu forum.

Z drugiej strony jednak, zawsze znajdzie się ktoś kto nie zna czegoś takiego jak przyzwoitość i netowa uczciwość, ważniejsza jest pozycja w rankingu...

• 2 tygodnie później...

Waga całości jest z bardzo dokładnej wagi towarowej czyli te nieszczęsne 11 783g niestety nie miałem aparatu.

Rozpiska z pierwszego postu jest nieaktualna bo zawiera błędy o których pisałem ja i wy też pisaliście.

Te elementy które pochodzą seryjnie z roweru nie były ważone więc ich waga pochodzi z netu (poza kołami) głównie bazowałem na wagach bb między innymi Juicy 3. Natomiast wszystkie nieseryjne komponenty były na ważę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...