Skocz do zawartości

[amortyzator]Marzocchi MX Pro, a zmiana skoku

Robert

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś się orientuje czy w wyżej wymienionym amortyzatorze możliwa jest zmiana skoku (oczywiście w jego "bebechach" <_< ). Konkretnie mam na myśli zmianę z 85mm na 100mm. Tudzież ze 120 na 100. Niestety szukajka nic takiego nie znalazła na forum.

rzymo , zawsze od razu rozkładasz na czynniki każdą nową część? :D

Tak - jak tylko kupię jakąś część to rozkładam na czynniki :excl: Głównie z ciekawości jak jest zbudowana, przy okazji mogę coś zmienić/poprawić/nasmarować/wyczyścić (w przypadku części używanej).

Nie zdejmowałem tych plastikowych podkładek, więc głowy nie daję że będzie to bezproblemowa i/lub odwracalna operacja :P

Jednak już wszystko wiem, jeśli chce się wydłużyć skok wymagana jest wymiana tłumików na dłuższe. I skracając analogicznie na krótsze. Koszt takiej operacji mały nie jest. W okolicach 250zł

Na pewno? Przecież bez tych dwóch podkładek skok się zwiększy o te ~2cm. Tłumik działać będzie (niby dlaczego nie miałby ;) ), zwiększy się tylko trochę komora powietrzna.

Aż sprawdzę przy następnym rozbieraniu amora.

Miałem MX Compa. Tydzień przed sprzedażą wyciągnąłem owe podkładki z pod tłumików i zalałem rzadszy olej, osoba która go teraz użytkuje waży ponad 95kg, amortyzator nie jest napompowany mocno, mimo to wykorzystuje cały skok i ma z linijką w ręce 120mm. Oryginalnie miał 105mm, nawet nie wiedziałem, że w nim siedzi taki skok :down:

Z którego roku to amor? I czy to jest OEM? Bo ja swojego MX PRO LO 2007 chciałem kiedyś przerobić na 120mm i w serwisie Marcoka powiedzieli że raczej niemożliwe. Ponieważ to był OEM nie było do niego części (dłuższe tłumiki). W 2008 roku wyszła dopiero normalna wersja amora i prawie na pewno miała takie same wnętrzności jak ta co ja miałem. Model na 2009 pewnie też jest taki sam. A one mają różne skoki (80/100/120). Niemniej jednak sugeruję się przejść do serwisu i zapytać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...