Skocz do zawartości

[korba] XT 770 model 2008 - sposób ułożenia podkładek

Slawek_l_83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie

Mam do was pytanie moi drodzy.

Jak macie dane podkładki w tej korbie, bo shimano podaje 2 podkładki na jedną stronę i 1 od drugij strony dla mufy 68mm, dla 73 podaje 1 podkładkę od stroney tarcz.

I tu jest problem dałem 1 podkłądkę od strony tarcz bo mam 73mm i linia łańcucha jest do d..., wyrzuciłem ją i dałem z 2 strony ale zaś ramię odstaje trochę od ramy :P

Ale linia jest już oki.

I jak się pytam znajomego co ma tą sama korbę w sabotagu i tam jest mufa 68mm to ma po 1 podkładce z każdej strony czyli daje to 73mm, i teraz się nasuwa pytanie czy mam ściągnąć tą podkładkę i nie dawać żadnej??

Dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam

Sławek

Napisano

Witam ciekawe pytanie:-) Obecnie mam Deorke 533 - 48/36/26 nowy model, szer. mufy 68 mm i mam 2 podkładki od strony kasety i 1 po 2giej stronie i jest git. Chyba aż takiej różnicy nie ma pomiedzy tymi korbami z mocowaniem??? Poczekamy na posty właścicieli XT :-)

Napisano

Nie wiem, czy to coś pomoże, ale ja mam deore lx i mam założone podkładki tak jak Ty pawellldef- i teraz wszystko git jest

Napisano

Ja mam mufę 73mm, korbę Hone czyli LX i założone jak pan Bóg i instrukcja przykazali z jedną podkładką po prawej stronie działa idealnie.

Napisano
Ja mam mufę 73mm, korbę Hone czyli LX i założone jak pan Bóg i instrukcja przykazali z jedną podkładką po prawej stronie działa idealnie.

Oki, a powiedz mi, jak masz łańcuch w przodzie na 22T a z tyłu na największej to masz duży skos czy nie?

I mniej więcej na oko największa zębatka z jaką z tyłu Ci się pokrywa jak popatrzysz od przodu roweru?

Dzięki

Napisano

No owszem na 1-1 skos jest dość duży, a przy 9-biegowej kasecie prosta linia jest trochę za 4 zębatką w stronę 5. Oczywiście przy najmniejszej zębatce z przodu.

Napisano

No i czy nie wydaje Ci się dziwne, że aż tak duży skok jest?

U kolegi na Truvativie 22T pokrywa się z 3 od góry, a 44T z 7.

Jak przełożyłem tą podkładkę na lewą stronę to mam podobnie i łańcuch się mniej krzyżuje.

Zobaczymy jak długo pociągnie mi na takim ustawiu napęd :icon_mrgreen:

Pozdrawiam

Napisano

No fakt, że jest to dość dziwne, ale jakoś nie widzę efektów tego. Owszem łańcuch będzie się szybciej zużywał jak i ogólnie napęd cały, ale w końcu aż tyle się nie jeździ na tak niskich biegach. Pomijam już kwestię, że w moim rowerze raczej po przełożeniu podkładki na drugą stronę pojawiłoby się kilka innych problemów.

• 6 miesięcy temu...
  • Mod Team
Napisano

Czyli, przy mufie 68 mm podkładki należy umieścić w taki sposób?

prawa strona (koronki, od strony kasety) - 2 podkładki

lewa strona -1 podkładka

?

Napisano

ja mam korbę LX FC-M582 i 68 mm kelly's magnus 07

W serwisie zamontowali mi ją odwrotnie, 2 po lewej 1 po prawej

(gdy pytałem dlaczego - mówili że inaczej nie będzie poprawnie działało ), znalazłem jeszcze jeden serwis w Krakowie który tak montuje te korby

Z mojego doświadczenia, nie da się korzystać z najszybszego przełożenia 3 - 9,

tak wiec inwestuje w klucz i będę zmieniał jak pan Bóg przykazał

Napisano

Ja mam felta z mufą 73mm i korbę xt 760. Po prawej stronie mam jedną podkładkę a po lewej nie mam nic.

linia lańcucha jest ok. Środkowy blat pokrywa się z 5/6 zębatką kasety.

Napisano
Co masz na myśli pisząc że nie da się korzystać z najszybszego przełożenia?

jest bardzo duży opór

Dla przykładu

Jadąc z góry przy prędkości 45 km/h przy przełożeniu 3-8 można pedałować jak głupi a i tak się nie przyspieszy a przy przełożeniu 3-9 ma się wrażenie jakby się jechało pod górę - to samo po prostym wrzucam 3-9 i zwalniam mimo że wysiłek wkładam nieporównywalnie większy

(a u mnie na tyle to różnica 2 zęby pomiędzy 8 a 9 zębatką)

Napisano

I myślisz że przełożenie jednej podkładki w suporcie doda Ci siły w nogach? Podkładki służą do ustawiania lini łańcucha oraz kompensacji różnych szerokości muf suportowych (68 i 73mm) i na pewno nie maja nic wspólnego z tym jak ciężko Ci się pedałuje :P

Napisano
I myślisz że przełożenie jednej podkładki w suporcie doda Ci siły w nogach? Podkładki służą do ustawiania lini łańcucha oraz kompensacji różnych szerokości muf suportowych (68 i 73mm) i na pewno nie maja nic wspólnego z tym jak ciężko Ci się pedałuje :)

łańcuch jest mocno wygięty

ponadto na poprzedniej korbie tego problemu nie było, stąd moja uwaga

Napisano

Ja przy korbie LX i ramie Kross A6 po lewej 2 podkładki po prawej 1 i było. Tak jak koledzy piszą łańcuch był w linii prostej na przełożeniu 2 z przodu i 5 z tyłu.

Napisano
łańcuch jest mocno wygięty

ponadto na poprzedniej korbie tego problemu nie było, stąd moja uwaga

Przy takiej linii łańcucha, jaką mają korby HT2, na pewno da się skorzystać z 3-8/9, pewnie i ze wszystkimi podkładkami z lewej strony nie byłoby problemu.

Sprawdzałem jedną i drugą opcję (czyli 2 podkładki z lewej lub 2 z prawej) - nie było problemu z jazdą na żadnym przełożeniu, przy czym przy 2 podkładkach z lewej linia łańcucha była sensowniejsza, chociaż Shimano zaleca 2 podkładki z prawej, 1 z lewej.

(teraz mam problem z głowy - szosowe HT2 ma linię łańcucha 45mm :) ).

Mam wrażenie, że nie bierzesz pod uwagę potrzebnej siły (może jej niedostatku) do kręcenia z cięższym przełożeniem - jak sam piszesz różnica u Ciebie między 8 a 9 to dwa zęby, a to już spora różnica, jadąc po prostej (czy nawet z górki) możesz po prostu nie mieć siły żeby utrzymać podobną prędkość po zmianie z 3-8 na 3-9.

• 5 miesięcy temu...
Napisano
Mam wrażenie, że nie bierzesz pod uwagę potrzebnej siły (może jej niedostatku) do kręcenia z cięższym przełożeniem - jak sam piszesz różnica u Ciebie między 8 a 9 to dwa zęby, a to już spora różnica, jadąc po prostej (czy nawet z górki) możesz po prostu nie mieć siły żeby utrzymać podobną prędkość po zmianie z 3-8 na 3-9.

Sprawa rozwiązana

W tym roku kupiłem klucz do suportu, po rozkręceniu i złożeniu działa jak należy

Zauważyłem prawidłowość jak jest suport dokręcony na "hama" - to jest efek jak pisałem wcześniej (tak to jest jak się montuje w serwisie gdzie nie wiedzą co to klucz dynamometryczny)

Jak się przykręci z wyczuciem przełożenia działają jak należy

Po przekręceniu zrobiłem koło 600 km, i wszystko jest ok

Napisano
Z mojego doświadczenia, nie da się korzystać z najszybszego przełożenia 3 - 9

Nie wyobrażam sobie braku tego przełożenia !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...