Skocz do zawartości

[mój nowy rower] poskładałem i chcę pokazać

turim

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jakiś czas temu dzięki uprzejmości jednego z użytkowników tego forum zakupiłem ramkę OLSH. Potem ramka długo leżał sobie za wersalką aż jakiś czas temu zacząłem kupować częsci aby coś do tej ramki założyć :D i założyłem

- z przodu wsadziłem durexa DJD

- z tyłu pozostał damper jaki dostałem z ramką (jakiś X Fusion)

- kółka na obręczach DM 24 i piastach JoyTech ( na takich były zaplecione te kółka )

- przerzutka przód to XT FD-M770

- z tyłu skacze po zębatkach (dosłownie i w przenośni) LX RDM 570

- za zmianę biegów odpowiadają manetki Deore

- kaseta również Deore

- łańcuch jak wyżej

- korby to jakiś model Shimano na octalinku

- suport jak wyżej

- pedałki to M-520 (mają już parę lat ale nada są najlepsze)

- klamki to Avid FR-5

- hample to Avid BB-5 z tarczami 203 mm

- sztyca Accent

- mostek Accent

- zacisk Accent

- stery Accent

- kiera Kross

- siodło to stere San-marco, lekko już się rozlatuje ale niema nic wygodniejszego.

a poniżej zdjęcie mojej nowej (sprawiającej mi duuużo radości) maszynki:)

dscf6503mp9.th.jpg

specjalne podziękowania dla jednego z użytkowników tego forum zajmującego się aktualnie tresurą świń, a dokłaniej jednej świni.

Napisano

podziękuj jeszcze bratu że Cię na kupno tej ramki namówił... a rower jak rower :D - fajnie się na nim po schodach zjeżdża :P

zdjęcie mogłeś zrobić w plenerze a nie gdzieś w piwnicy... podaj może jeszcze orientacyjny koszt złożenia tej maszynki

Napisano

Nie no Turim - z opisu rowerku wynikało że wszystko takie "fiu bździu" a w rezultacie świetnie sie prezentuje. To taki rower budżetówka/rower full budżetówka czy po prostu pełnoprawny full? Bo nie wiem jakie masz podejście do tego sprzęta :D Czyżby chodziło o gościa od "świni" Tobo? :D U niego to jest konkret dopiero maszyna :P

Napisano

fakt zapomniałem podziękować:D

DZIĘKUJĘ

fotkę również bym lepszą wsawił ale mi bakterie zdechły:(

a jeżeli chodzi o koszta - to wyszło naprawdę niedrogo.

a jeżeli chodzi o to jak podchodzę do tego roweru - na razie ma jeździć:P i jeździ i to naprawdę przyjemnie - hardtaile do jednak dla masochistów są:D jeszcze 3 dni temu nie wiedziałem że sam nim byłem. rowerk zbudowany był sposobem gospodarczym:) ale myślę że jakiś czas częsci dadzą radę:D

Napisano

Jak na rower "budżetowy" to bardzo interesująca propozycja - IMO gdyby zamiast Duro '06 było '07 (z regulacją tłumienia) i korbę zamienić na Deore (Octa lub od razu zintegrowaną ośkę) byłoby naprawdę na co popatrzeć :D

Bo w kwestii użyteczność/cena to zapewne świetny wynik. ;):P:yes:

PS. Ile skoku ma ta ramka? Bo jak więcej niż 140mm, należałoby w przyszłości pomyśleć nad amorkiem ok 150 (choćby nawet i Ruxem czy którymś z nowych RST jeśli nie chcemy szaleć z kasą) ;)

PS2. Nie za długi ten mostek do takiej jazdy??? :P

Napisano

Amorek To właśnie durex DJD 2007 z regulacją tłumienia - sprawuje się bardzo przyzwoicie, wybiera zarówno małe jak i duże nierówności. W przyszłości jednak będę chciał założyć coś o skoku około 150 mm (powietrzne amorki jednak odpadają). Jeżeli chodzi o skok tyłu to pojęcia nie mam, ale będzie coś koło 140mm - muszę to kiedyś pomierzyć. Siodełko wysunięte bo raczej wysoki jestem, tym też się kierowałem porzy zakupie mostka (przynajmniej nie walę kolanami w kierownicę - a i pozycja w trakcie jazdy wygodna:)

Napisano

Właśnie chciałem napisać, że podobna rama do tej, któą tobo ujeżdżał, a potem doczytałem posta do końca. W 100% zgadzam się z Tobą w kwestii masochizmu ludzi na HT :) Sympatyczny rower. Niech się sprawuje.

Napisano
jeździ i to naprawdę przyjemnie - hardtaile do jednak dla masochistów są
W 100% zgadzam się z Tobą w kwestii masochizmu ludzi na HT :wub:

Nie wywolujcie wilka z lasu :wub: Jak ktos na rowerze zjezdza z gorki to fakt ze masochizm, ale prawdziwa istote masochizmu poznacie podjezdzajac na fullu pod gorke :P wiec uwazajcie :P (inna sprawa ze samo podjezdzanie pod gorke, niewazne na czym, jest masochizmem :P )

A rower calkiem przemyslany, tylko o oponach zapomniales napisac :wub:

Ps: Co do piwnicy to bym uwazal, nie mowie ze u autora tematu tak jest, ale u niektorych tak wyglada mieszkanie w Polsce...

Napisano
durex DJD 2007
Zwracam honor, z boku wyglądało jak '06 (nie było widać jaka jest podkowa goleni dolnych).

powietrzne amorki jednak odpadają

A dlaczego? Zależy jaką kto woli charakterystykę pracy. Ja tam obstaję za progresją powietrza... ;)

Napisano

Powietrze odpada przede wszystkim dlatego że w zakresie cenowym który mnie interesuje to tylko Suntoura idzie kupić, a jakoś niechce mi się wierzyć że jest to trwałe rozwiązanie - tym bardziej że masę mam sporą.

Napisano

pytasz o skok tej ramy... :(

na upartego (na bardzo upartego bo to zalezy od budowy amora tylnego) z zawiechy mozna wydusic przy amorze o skoku 50 mm... 185 mm skoku zawiechy. :) warunkiem jest jednak zastosowanie tlumika powietrznego - inaczej krzywki wahacza (te srebrne pierółki) uderzaja o elementy tlumika.

zastanawialem sie nawet nad dluzszym amortyzatorem tylnym - potencjalnie wydusic mozna ponad 200 mm skoku (grubo ponad to) bez zmiany geometrii. oczywiscie wtedy chce sie miec amora przedniego o wiekszym skoku - a to juz moze pokręcic geometrie.

rama mimo slizgowych lozysk wahacza przy sumiennym serwisowaniu przegubow odwdzieczy sie plynna praca bez zająknięcia.

Napisano

No 185 z 2'' dampera to sporo :( Dzwigajac rownomiernie przod i tyl geo specjalnie nie pokrecisz, tylko suport podnosi sie do gory-co ma swoje dobre i zle strony :)

Napisano

już teraz rowerek jest na tyle wysoki że siedząc na siodle nie mam szans na dosięgnięcie ziemi nogą.

Koszt złożenia to około 2200 zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...