Mod Team IvanMTB Napisano 4 Listopada 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Klaniam, Nie jest to wprawdzie forum stricte szosowe ale moze ktos z Forumowiczow bedzie mial slow kilka do powiedzenia "w temacie" Wiadomo ze w Sh najwyzsza grupa jest Duracz. W Campie - Record. Idac nizej. Ultegra i... Czy to prawda jak gdzies slyszalem is odpowiednikiem Ultegry jest Centaur gdyz Chorus miesci sie pomiedzy Ultegra i DuraAce? Na potwierdzenie tej tezy przytaczano mi niezwykle male roznice materialowe i konstrukcyjne jakie istnieja miedzy Record i Chorus... OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 6 Listopada 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Sorry że jakość foty słaba ale najważniejsze że widać co i jak Wg mnie dobrze słyszałeś, chorus to praktycznie to samo co record ale to prawie robi różnicę niewielu osobom Różnica rozbija się praktycznie o napis Record oraz masę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1212 Napisano 6 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 sora wyżej od tiagry?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lanc91 Napisano 6 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 to chyba jakaś pomyłka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 6 Listopada 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Ewidentnie chyba czeski błąd zrobili, nie zauważyłem Zdarza się http://cycle.shimano-eu.com/catalog/cycle/...D=1194375924894 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolyfer Napisano 6 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 No i do tego ten wykres wyglądą na lekko "poprawiony" przez sponsoring Shimano gdyż dziwnym trafem X9 jest gorsze od XT, X7 gorsze od LX, Chorus gorszy od Ultegry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karbon Napisano 7 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 W przypadku Recorda i Chorusa nie chodzi tylko o napis. Record ma ramiona korb puste w środku, a Chorus nie. Chorus to prawie Record, a jak wiadomo prawie... Gdybym miał kuipować coś więcej niż Centaura to wolałbym dołożyć do Recorda. Chorusa bym nie kupił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brateczek Napisano 16 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Chociaż też Xenon raczej ie odpowiada Sorze, a nawet jest czasem lepszy od Tiagry (w ubiegłym roku napęd dziesięciorzędowy, bardziej trwałe komponenty). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kr1zje Napisano 17 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Jedyna przewaga xenona to 10s, przy 9s tiagry, xenon nie ma UT, natomiast tiagra ma HTII Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolyfer Napisano 17 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Tiagra NIE MA Hollowtech II Mocowanie jest takie samo ale ramiona nie są drążone na potwierdzenie http://www.bikeworld.pl/rower/artykul/1386/3/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kr1zje Napisano 17 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Ramiona nie są puste w środku przez co jest cięższa, ale jest sztywna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolyfer Napisano 17 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 A co to ma do HT II? Te z HTII nie są sztywne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kr1zje Napisano 17 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 "Te z HTII nie są sztywne?" To powiedziałeś ty... Miałem na myśli sztywność: tiagra > xenon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolyfer Napisano 17 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Jeździłeś na obu korbach że tak twierdzisz? (chodzi o tiagra>xenon) Napisales mylna informacje jakoby Tiagra miala HT2, ja Cie poprawilem ze NIE ma, a ty ni z gruchy ni z pietruchy wyskakujesz ze "Ramiona nie są puste w środku przez co jest cięższa, ale jest sztywna..." Troche ciezko sie bylo domyslic o co Ci chodzi? ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kr1zje Napisano 17 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Budowa tiagry jest tego samego typu co korb z HTII, jedynie ramiona nie puste w środku co ma znikomy wpływ na sztywność, natomiast xenon nie ma tej samej budowy co korby z UT ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolyfer Napisano 17 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 No z tym się mogę zgodzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karbon Napisano 19 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 I tak Record rulez Korby Recorda UT mają najlepszy stosunek sztywności do masy. DA, FSA nie mają szans. Lepszy owy stosunek mają pewnie Clavicule, ale są 2,5x droższe i na realizację zamówienia trzeba czekać ~6 miesięcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 25 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2007 http://karbonkrieg.ovh.org/camvssh.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 26 Listopada 2007 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 To sie nazywa kompetentny wrzut. Wielkie dzieki Monsieur Amoniak! OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 26 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Kilka słów z mojej strony DA jak i Rekord są na szczycie. obydwie grupy są genialne Chorus IMO stoi wyżej od Ultegry ,wiem bo miałem/mam Chorusa. Chorus chodzi dokładnie tak jak Rekord z tym że jest troszkę cięższy Ultegra gość pisze, że manetki wyraźnie gorzej działają niż DA. IMO wyraźne to nie jest. Ja tam nie zauważyłem wyraźnej różnicy w precyzji działania, natomiast tak jakby biegi zmieniały się ciut wolniej. Centaur i 105 IMO CENTAUR jest bardziej PRO niż 105 bliżej mu do Ultegry Przede wszystkim , zastosowane materiały 105 ma bliżej do Veloce Tiagra obecna jest bardzo fajna. Od lepszych manetek shimanowskich różni ją to że można wkładać po 2 biegi a zrzucać po jednym. Ma jeszcze jedną wadę występuje tylko z kasetą 9 biegową Dlatego Mirage z plastykowymi manetkami uplasował bym wyżej od Tiagry Xenon jest o wiele wyżej od Sory. Bo jest na 10 biegów, bo cała grupa jest lżejsza, bo ładniej pracuje niż Sora Sora i 2200 są to grupy które należy omijać........, albo jest inna grupa docelowa. manetki w prawdzie na 8 biegów ale są jakby do delikatniejszych -mniejszych dłoni IMO jesdt to bradzo dobra grupa dla młodzików i dla kobiet Coś o manetkach Campy - zasada działania od Rekorda do Xenona jest taka sama. Charakteryzują się podobną kulturą pracy. Różnice po między poszczególnymi grupami nie są tak wyraźne jak w przypadku Shimano. Między DA a Tiagą jest przepaść o Sorze nie wspomnę bo to inna bajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 26 Listopada 2007 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Kilka słów z mojej strony Chorus i 105 IMO Chorus jest bardziej PRO niż 105 bliżej mu do Ultegry Przede wszystkim , zastosowane materiały 105 ma bliżej do Veloce Znaczy sie chodzi chyba o porowanie Centaur - 105.... Em Aj rajt? OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 26 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 potwierdzam sora to zło, wiem bo jeżdżę, ba nawet ścigam się :/ i powiem tak jedyne co mogę powiedzieć na + to to, że nie mam manetek na ramie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kr1zje Napisano 26 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 amoniak przecież to oczywiste że mirage jest wyżej niż tiagra, wystarczy spojrzeć na różnicę w cenie, która wynosi conajmnie ~359pln, pozatym mirage masz 10s. Ale np. tiagra jest wg mnie lepsza niż xenon pomimo 9s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 26 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Może i to jest zdanie laika ale - "czy wszyscy potrzebują 10 przełożeń z tyłu" ? Spokojnie uważam że dla normalnych ludzisk i dla biedniejszych zawodników {bez sponsorów} wystarczają 9 rzędowe komponenty napędu.. Grunt to żeby nie było za drogie / za ciężkie i miało przede wszystkim dobry zakres przełożeń. Nie jezdziłem na campie, z shimano jezdziłem tylko na sorze. Wybierając osprzęt do roweru szosowego wybrałbym tanią Tiagrę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 27 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Ja miałem a w zasadzie jeszcze mam manetki Chorus z 2000 roku na 9 biegów, niestety uszkodzone i cały napęd też na 9 Mi wystarcza. Obecnie używam, tymczasowo, łap Xenon na 9 biegów - kupiłem bo były tanie. Różnica w działaniu między Chorusem a Xenonem nie jest aż tak duża jak między DA a Tiagrą. BTW Mogłem kupić przynajmniej Veloce na 10 i przełożyć takie kółko z zapadkami i wtedy miałbym na 9 biegów. IMO Xenon do Tiagry traci tylko przez korbę. Shimano zrobiła bardzo fajną korbę w tej grupie. Sztywność na bardzo przyzwoitym poziomie. Do tego wyglądają zarąbiście. Xenon ma korby na kwadrat co wcale nie znaczy że są tragicznie słabe. Jeśli miałbym kupować tanie korby szosowe połaszczył bym się na Miche team EVO MAX i sztywne i ładne i trwałe i nie ciężkie -w wersji 52/39 ważą 840 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.