tymek Napisano 8 Września 2007 Napisano 8 Września 2007 Szukam roweru za tysiaka, co powiecie na Kelly's Scarpe? Poza sezonem kosztuje 1050 - 1100 zł. Na pewno jest to lepsza opcja niż Unibike Mission, bądź Rockrider 5.2 - obie przerzutki Alivio, amor SR SUNTOUR XCU, a nie żaden no-name producenta. No i rower prezentuje się naprawdę konkretnie, z tym, że w tym przypadku nie radzę kierować się zdjęciem producenta, choć zazwyczaj to właśnie takie dopieszczone photoshopem fotografie wyglądają najlepiej - w tym przypadku jest inaczej. Rowerek wydaje się dużo ładniejszy, kiedy zobaczy się go 'na żywo', bądź też na real foto. Jest jakaś lepsza opcja niż Scarpe w tej cenie? A może warto polować na używany rower, który normalnie kosztuje 1600-1800 zł (Kelly's Salamander, Giant Yukon itd.). Tutaj mam właśnie następny dylemat, bo tak naprawdę nigdy nie wiadomo, jak rower był eksploatowany, ile właściciel zrobił na nim km... Czy rożnica pomiędzy rowerem za 1000, a za 1800 jest taka duża, że warto ryzykować kupno nowego (nawet jeżeli ryzyko nie jest duże, zawsze istnieje)? Dajmy na to, Salamander od Scarpa tak naprawdę lepszy jest głównie dzięki osprzętowi (deore) i amorkowki (reszta to raczej błahostki). Czy zwykły użytkownik roweru, który wcześniej jeździł na hexagonie v2 (:E) odczuje tą różnice (pomiędzy scarpem a salamandrem oczywiście)?
Sintesi Napisano 8 Września 2007 Napisano 8 Września 2007 najlepszy stosunek jakosci do ceny przedstawia soba kross level a6!
Biera Napisano 8 Września 2007 Napisano 8 Września 2007 ekhem... Do rzeczy, Sintesi do rzeczy... (sprecyzuj na który rok;) ) przyjrzyj się meridzie kalaharii k8. osprzętowo nieco gorzej, ale za to rama zdecydowanie lepsza. czyt lżejsza. tzn wygląda to tak: jak chcesz żeby rower jak najdłużej wytrzymał ci w tej konfiguracji - to od biedy weź tego kelly'sa. ale jeśli zamierzasz rozwijać rower - ta merida bedzie zdecydowanie bardziej rozwojowa.
Sintesi Napisano 8 Września 2007 Napisano 8 Września 2007 mysle, ze kross jest sprzetem ponadczasowym i rok skonstuowania nie ma zadnego znaczenia!
Maciek764 Napisano 8 Września 2007 Napisano 8 Września 2007 Sintesi daruj sobie te wywody na temat Krossa... Scarpe naprawdę ma niezły osprzęt no ale rama... Co do K-8... polecam...
Biera Napisano 8 Września 2007 Napisano 8 Września 2007 merida k8 hm... chociaż zaczynam się zastanawiać. kelly's ma piastę pod kasetę, merida - wolnobieg.
tymek Napisano 8 Września 2007 Autor Napisano 8 Września 2007 Oglądałem K8. rzeczywiście jest to niezła baza do rozbudowy, ale wolałbym od razu kupić rower z takim osprzętem, żebym nie musiał dokładać, a tu... gripy - dla mnie od razu lecą do wymiany na zwykłe manetki, a i reszta pozostawia trochę do życzenia. a2 też odstaje osprzętem od scarpe, co prawda jest lżejszy, ale nie jestem profesjonalistą, żeby zwracać uwagę na różnice ~ 1kg. A co do używanego... radzicie polować na A6? jest lepszy od np. salamandra? którego rocznika szukać?
Sintesi Napisano 8 Września 2007 Napisano 8 Września 2007 @maciek to nie sa zadne wywody tylko zarty, czytaj to forum regularnie to bedziesz wiedzial o co chodzi. jesli to ci poprawi nastroj to wstaw sobie " " przy moich poprzednich wypowiedziach bo inaczej twoj rozumek nie uswiadomi sobie zartu.
Biera Napisano 8 Września 2007 Napisano 8 Września 2007 nie patrz na zdjęcie tylko na specyfikacje. zdjęcie nie przedstawia tego roweru tylko podobny:/ merida ma normalne klamkomanetki. st-ef50 (czyli altus, 7-rzędowe). tymku - różnica 1 kg na takim rowerze jest ogromna. wyczujesz ją od razu nawet jeśli się nie ścigasz. poza tym kross ma lepszy amortyzator. chyba postawiłbym właśnie na krossa... mimo że kelly's ma lepszą przerzutkę to o niczym nie świadczy. jak ta ci będzie źle pracować (a nie będzie - mam taką w zimówce i naprawdę nie ma co narzekać) to możesz bez problemu zmienić. zmiana amora jest >troszke< bardziej kasochłonna.
tymek Napisano 8 Września 2007 Autor Napisano 8 Września 2007 Uh, no i się stało to czego się obawiałem. Zobaczyłem jeden rower i już nie chcę innego ;D. Mam na myśli oczywiście level a6. jak tak patrze to salamander może się schować... tak więc mam kilka pytań. Czy w przypadku lvl a6 są jakieś znaczne różnice w rocznikach (komponenty i ceny)? Jeśli tak jakiego rocznika powinienem szukać i ile potrzebuję kasy żeby kupić używanego a6 w przyzwoitym stanie? No i oczywiście jakie są mocne/słabe strony tego roweru itd.
Ecia Napisano 8 Września 2007 Napisano 8 Września 2007 Proponuję skoczyć do działu Testy i przeczytać test Levela A6 Pozdrówko na przykłąd
tymek Napisano 8 Września 2007 Autor Napisano 8 Września 2007 Dzięki, z pewnością poczytam jak skończę oglądać mecz ;-). Chciałbym jeszcze tylko wiedzieć ile muszę mieć minimum kasy żeby kupić używanego lvl a6 w dobrym stanie, bo to jest priorytetowa sprawa...
Sintesi Napisano 8 Września 2007 Napisano 8 Września 2007 polecam ci allegro lub http://wrozkasalome.pl/ tam znajdziesz odpowiedz na nurtujace cie pytania
jurasek Napisano 8 Września 2007 Napisano 8 Września 2007 sintesi daruj sobie dowcipy , lepiej nic nie pisac
Biera Napisano 8 Września 2007 Napisano 8 Września 2007 jak sie rozmyslisz z a6 to tu jest fajna oferta trek
tymek Napisano 8 Września 2007 Autor Napisano 8 Września 2007 Nie mam nawet co oglądać, bo kasę będę miał dopiero za jakiś czas, no chyba, że się trafi super okazja to będę się starał od kogoś pożyczyć . Powie mi ktoś pomocny po ile chodzą używane lvl a6? :-)
Xsystoff Napisano 8 Września 2007 Napisano 8 Września 2007 Watpie abys znalazl uzywke. Zbyt swiezy to rower.
Sintesi Napisano 8 Września 2007 Napisano 8 Września 2007 z ciekawosci zerknalem na allegro i nie spotkalem zadnego uzywanego a6. ceny nowych zaczynaja sie od 1519 za model 2006
Kubus18 Napisano 9 Września 2007 Napisano 9 Września 2007 Mam kellysa scarpe i moge szczerze polecic. Ale oczywiscie rower za ta cene ma tez wady czyli: Strzelajace siodełko. Chyba na złączeniu siodelka ze sztyca. Strzela tylko gdy wjedziemy na jakas wieksza dziure bez podnoszenia tylka z roweru. Mi to nie przeszkadza bo dzieje sie to sporadycznie(patrz:zalezy od terenu) poza tym osoba jadaca obok ciebie musiala by sie naprawde dobrze wsluchac. Chyba ze to wada tylko mjego kellysa ?? Waga ramy:No jest spora trzeba przyznac. Ale za to(wg. mnie)bardzo ładna) Jezeli jezdzisz w rekawiczkach to zakup sobie po 2tys. kilometrów nowe chwyty bo w tamtych na brzegach zdziera sie guma Co do amortyzatora; Jak na powietrzny nawet amortyzuje jednak wiadomo za ta cene zadnego cudu nie dostaniesz.Ja waze 70 kg i wg.mnie troszke za twardy. Ja własnie zbieram na Axona. Aha i jakbys mial kupowac bierz kolor"grey" prezentuje sie jeszcze lepiej i sciagnij te gigantyczne odblaski z kol(mialem takie same-bylo trzeba je lamac srubokretem bo nie chcialy zejsc) to jeszcze mu dodasz uroku Pozdrawiam btw.ja za swojego w tym roku na poczatku sezonu(akurat potrzebowalem roweru) zaplacilem 1300. Co do Krossa a6. Cena wyzsza(i to sporo) i co za tym idzie sprzet o klase wyzszy. Szczegolnie RS Tora przemawia za krossem.Ja bym poczekal jeszcze do zimy moze jakies promocje beda. Po co ci teraz rower jak ciagle pada ?
Martinuz Napisano 9 Września 2007 Napisano 9 Września 2007 Ad strzelającej sztycy - po prostu przesmaruj ją :/ Natomiast co do meridy k8 - fajny rower, ale czy nie lepiej byłoby zainwestować w coś takiego: http://allegro.pl/item239509997__merida_ma...od_merluk_.html Z tego co wiem nawet ramy serii matts są lepsze, no i nieco lepszy osprzęt.
evo Napisano 10 Września 2007 Napisano 10 Września 2007 meridzie kalaharii k8. osprzętowo nieco gorzej, ale za to rama zdecydowanie lepsza. czyt lżejsza. - Biera, a ile waży ramka z K8? Bo coś czuje, że to może podchodzić pod 2,2 kg, skoro ciut droższa seria ramek Meridy waży 2 kg ..... Więc być może ramka jest nie lżejsza, tylko cięższa z 300 g od konkurencji której i tak nie polecam, bo Audi jest już za dużo w PL.
Kuba003 Napisano 16 Września 2007 Napisano 16 Września 2007 witam, podłącze się do tematu, poniewaz błąd mi wyskakuje jak chce założyć nowy temat;) a wiec moje pytanie brzmi.. jaki rower do xc i zarazem do lekkiej turystyki w cenie do 1300zł? zastanawialem sie pomiedzy Kross level A2/A4, kross hexagon V6 i Kelly's Quartz. dzieki z gory za pomoc:)
nikodem Napisano 16 Września 2007 Napisano 16 Września 2007 unibike evolution http://www.unibike.pl/evolution.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.