Wilku89 Napisano 19 Lipca 2007 Napisano 19 Lipca 2007 witam. wiem, ze owijka na koncu powinna byc zakonczona tasma izolacyjna tam przy klamce, by nie puscila. A co z druga strona? konczymy owijac, zostaje nadmiar owijki do uciecia i tez sie to zalepia tasma izolacyjna? [w przypadku zakladaniu rogow, bo gdy ich nie ma, to nadmiar wciskam do dziury w kierze i zaslepiam korkiem. U mnie to wyglada tak:
pebe.pl Napisano 19 Lipca 2007 Napisano 19 Lipca 2007 jesli chodzi o owijke i rogi to spotkalem sie zarowno z zakonczeniem tasma klejaca jak i wciskaniemtasmy pod rog i do srodka kiery. wiec tutaj rozwiazanie jest dowolne
Wilku89 Napisano 19 Lipca 2007 Autor Napisano 19 Lipca 2007 ja widzialem foto na light-biku - Orbea Scarpe i ma ta sama borzo owijke, co ja i jakos przy rogu nie widze zadnej tamsy izolacyjnej, nie wiem, jak on zakonczyl owijke tutaj kurde... bo troche reki mi spoczywa na tasmie, zamiast na owijce... wlasnie tu przy rogu.
karolyfer Napisano 19 Lipca 2007 Napisano 19 Lipca 2007 Przy rogu daj taśmę klejącą dwustronną(2-3 cm żeby dobrze trzymała owijke) na kiere i na to owijke nawiń.
nikodem Napisano 19 Lipca 2007 Napisano 19 Lipca 2007 jak zaczynasz owijać to zrób wpierw jeden obrót w miejscu później dopiero zakrywaj powierzchnie kiery ja tak robię w szosówce i spełnia powierzone zadanie jak nie chcesz mieć taśmy przy rogu to zaczynasz owijać od rogów i odwrotnie
kamykyo Napisano 19 Lipca 2007 Napisano 19 Lipca 2007 zakładałeś owijke na grip(czy mi sie zdaje) czy bezpośrednio na kierownice?
Wilku89 Napisano 19 Lipca 2007 Autor Napisano 19 Lipca 2007 karolyfer: ale wlasnie, jak inni zakladaja te owijke? wlasnie daja tasme klejaca dwustronna, czy zaczynaja od obwijania wokol rogu robiac ten pelen obrot, jak mowi nikodem i potem konczac owijanie przy klamce daje sie tasme? kamykyo: zdaje ci sie btw ja nie mam zadnego kleju pod owijka, bo taka ta owijka jest i to sie bedzie spokojnie trzymac, czy zastosowac jakis klej?
karolyfer Napisano 19 Lipca 2007 Napisano 19 Lipca 2007 Tak, zrób jeden obrót żeby sie trzymało lepiej
Wilku89 Napisano 19 Lipca 2007 Autor Napisano 19 Lipca 2007 ok, wszystko jest elegancko, jutro tylko pozycze od qmpla czarna tasme izolacyjna by obwinac przy klamce i bedzie gucio. dzieki za rady, pozdro.
Wilku89 Napisano 20 Lipca 2007 Autor Napisano 20 Lipca 2007 caly dzien dzisiejszy bawilem sie w dostosowywanie dlugosci owijki. W koncu doszedlem do optymalnego rozwiazania, gdzie moja dosc mala dlon sie miesci idealnie na owijce i zostaje troszke mniejsca po boku, a zarazem spokojnie chwytam klamke tuz przy jej koncu [zaokraglenie klamki]. Napocilem sie, pobluzgałem sobie i osiagnalem zamierzony efekt.
tenjin Napisano 20 Lipca 2007 Napisano 20 Lipca 2007 podepne sie czy te owijki sa rzeczywiscie takie super bo musze zmienic gripy w swoim A2 bo te standarowe to jest straszna poraga myslalem na neoprenami ale moze sie skusze na taka owijkę, czy ona dobrze amortyzuje wstrzasy i jak trzyma sie ręka (jezdze bez rękawiczek- poki co ) ????
Schwefel Napisano 20 Lipca 2007 Napisano 20 Lipca 2007 Nie wiem jak w MTB ale na szosie się to sprawdza, znaczy się ładnie mi tłumi drgania w moim OK.
Wilku89 Napisano 20 Lipca 2007 Autor Napisano 20 Lipca 2007 pierwszy test w terenie i na szosie zaliczony. coz moge powiedziec... kozacko to wyglada, +100% lansu , jest 2x lzej od gripow i wreszcie moja dlon pasuje idealnie do owijki. grip piankowy ritchey wcs byl dla mnie za gruby, a teraz jest gitara, czuc, ze znacznie "chudszy" jest chwyt, ale jezdzi sie wygodnie przynajmniej mi btw: jechalem bez rekawiczek
karolyfer Napisano 20 Lipca 2007 Napisano 20 Lipca 2007 +100% lansu A jednak oto chodziło? PS. Wcale nie jest 2x lżej od gripów, ja mam gripy ważące ok 8-9 g (nie ufam tanim wagom). Imo zaletą owijki jest dobre trzymanie bez rękawiczek jak i w nich, no i wybór kolorów.
kos Napisano 20 Lipca 2007 Napisano 20 Lipca 2007 hyh czasami glownie o to chodzi hmm zaintrygowaliscie mnie tym tematem. chcialem kupic gripy titec'a pluto pork rind, 22 gramy bodajze, za podobna cene jak waga. a odnosnie rezultatu, ladnie to wyglada : )
roadside_warrior Napisano 21 Lipca 2007 Napisano 21 Lipca 2007 jak zakończyłeś taśmę izolacyjną? nie bedzie sie odklejać?
Wilku89 Napisano 21 Lipca 2007 Autor Napisano 21 Lipca 2007 No, gdy skonczylem owijac, to przytrzymalem owijke na koncu by sie to nie odwinelo i zakonczylem tasma izolacyjna, ktora pokryla troche materialu owijki i troche kierownicy, aby to wszystko ladnie sie trzymalo...
roadside_warrior Napisano 21 Lipca 2007 Napisano 21 Lipca 2007 napiszę inaczej, jak wygląda końcówka tasmy izolacyjnej, czy ją też wcisnąłeś np. pod klamkę hamulca?
Wilku89 Napisano 21 Lipca 2007 Autor Napisano 21 Lipca 2007 nie, zakonczylem tak, aby koncowka tasmy sie stykala z obejma klamki.
wrubel Napisano 28 Lipca 2007 Napisano 28 Lipca 2007 ile dokładnie waży taka owijka (podaj odrazu cenę, nie znam się ) ? 100% lansu zgodze się no i kolorki! nie widział ktoś fioletowej? pasowała by mi do zacisków kół
jurasek Napisano 28 Lipca 2007 Napisano 28 Lipca 2007 taśmy izolacyjnej nie polecam pod wpływem słońca i potu zacznie sie odklejać , a pozostawione resztki kleju będą syfić owike , ale to za około 4miesiące proponuje taśmę dwustronnie przylepną
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.