Deith Napisano 21 Maja 2007 Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 W moim magicu seryjnie sa takie hamulce: Tektro 832AL. Zbliza sie koniec zywota klockow, w planie na pewno wymiana na klocki z wymienialnymi wkładami, zalezy mi tez na poprawieniu siły hamowania. Zastanawiam sie wlasnie czy warto wymienic te hample na np SD7? Czy to jakis zysk wagowy? Jesli nie to jakie klocki poprawia hamowanie w moim rowerze, oczywiscie obrecze bez porcelany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Co do wagi to dosłownie kilkadziesiąt gramów. Ale musisz sobie odpowiedzieć na pytanie - czy potrzebne są Ci SD7 czy może warto po prostu założyć jakieś naprawdę lepsze klocki odpowiednie co do Twojej jazdy ..... Dokup do tego dobre linki i jakąś konkret klamke a i Tektro Ci stykną. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wilku89 Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 witam. mialem seryjnie w magnusie tektro 832al i powiem tak: kupa, a nie hamulec. nie dosc, ze ciezki, fatalne klocki, a sprezyna jak plastik - 2 razy mi pekla podczas hamowania!! kupilem sd7 i jestem mega zadowolony, po prostu nie ma lepszych v-brake' ów od sd7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 22 Maja 2007 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Jak masz wydać kilkadziesiąt złotych na dobre klocki to lepiej kupić nowe hamulce Avida. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ślawus Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 SD7 są bardzo dobrymi V-kami za całkiem rozsądne pieniądze (ale nie powiedziałbym, że są najlepsze jak to opisuje wilku). Prawdopodobnie powinieneś odczuć zmianę pozytywnie. Co prawda nigdy nie jeździłem na 832Al, ale w porównaniu SD7 do modelu 821 A czuć dosyć sporą różnicę na korzyść avidów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wilku89 Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 a jakie sa najlepsze vki slawus? magi? magi to odchudzone sd7 tak samo jak avid single digit ti, a xtry sa ponoc slabsze od xtków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ślawus Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 hehe, Tak twierdze że magi, sl-ki, Ti czy ultimate są lepsze gdyż hamują praktycznie tak samo, a są lżejsze. Czy nie jest lepiej? Powiedz mi wliku z iloma V-kami miałeś do czynienia? bo po kontakcie z dwoma hamplami nie ryzykowałbym stwierdzenia, że te lepsze z tej pary są najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilskij Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Kumpel wlasnie mial te hamulce tektro i teraz przesiadl sie na sd7 to roznica jest nie do porownania. Po prostu avidy wymiataja. Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 ja także polecam zmianę chociaż słyszałem że zmiana klocków na sensowne też dużo daje. Ja zmieniłem przednią na Avid AR 40 różnica porażająca. Pierwsza jazda była po prostu dla mnie szokiem. zawsze wcześniej myślałem że tektro złe nie są bo mnie zatrzymują. Do avidów się nie umywają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 mialem te tektro i powiem tyle, sa slabe, tez mi sprezyna poszla i to po 1000km, teraz mam SD7 i przestalem myslec o zakladaniu tarcz :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deith Napisano 22 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Zaraz wybierac drozszy wariant..... Gdzies czytałem ze te tektro wcale nie sa takie ciezkie, bo i czemu mialyby by jakos nie widze wyzszej technologii w szczekach v-brake'ow. Nie wiem co wy ze sprzetem robicie ja mam te hample 2,5 k km i zadna sprezyna nie pekla. Teraz najchetniej dowiedzialbym sie ile musze zaplacic za "porzadne" klocki. Co do ofert, to najlepiej cetrum rowerowe bo m itam blisko a jest tanio. Jesli klocki z wymienianymi wkladami kosztuja polowe sd7 to ja porposze rowniez link do najtanszych takich hamulcow. No i zostaje sprawa klamek. Mam klamkomanetki deore a zmieniac jakos w planie nie mam zanim sie nie rozpadana, wiec czy poziom modulacji itd bedzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Deith mam takie same klamkomanetki jak Ty i poziom modulacji jest ok, nie probowalem z klamkami avida ale zestaw ktory mam obecnie mi wystarcza. Jezeli przy tektro modulacja byla ok, to przy avidach bedzie tez. PS. jak chcesz zostac przy tektro to mam 4 klocki - przebieg ~1000km male zuzycie i moge je tano oddac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deith Napisano 22 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Nie gdzie tam nie twierdze ze tektro sa ok Nie mialem innych, ale domniemam, ze sila hamowania moze byc wieksza bo ta raczej kolosalna nie jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J0seph Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 pozbadz sie 832AL jak najszybciej - sprezyny sa bardzo lamliwe, nie warto w nie niczego inwestowac.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Nie wiem co wy ze sprzetem robicie ja mam te hample 2,5 k km i zadna sprezyna nie pekla.No właśnie - ja też się zastanawiam co ludzie robią z tymi hamulcami. Mój kumpel ma ten model i mu już dobre 10 tys. km trzymają i całkiem dobrze mu hamują mimo że stosuje klocki za 4 zł komplet. Teraz najchetniej dowiedzialbym sie ile musze zaplacic za "porzadne" klocki. Wg mnie za 30 zł / 4 sztuki można już dostać porządne klocki (porządne = hamujące jak trzeba i trwałe) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 22 Maja 2007 Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 co do sprężyn w tektro potwierdzam w drugim rowerze mają przeszło 10000 i działają bez problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrsandman Napisano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 W moim rowerze w przeciągu roku w obu hamulcach złamały się sprężyny Myślę, że przesiądę się na Avid SD5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alek1990 Napisano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Hamulce do kitu !, po półrocznym użytkowaniu tył prawie nie odbijał, klocki były mocno starte. Więc wymieniłem je avid sd7, jak dotąd jestem z nich bardzo zadowolony i od 2 miesięcy użytkowania nie spotkałem się z żadną usterką. Pozdro ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mortimer Napisano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2007 Ja mam te TEKTRO 832AL w moim magnusie i sprawuja sie dobrze. Maja przejechane ponad 600 km i nic z nimi nie jest. Dosłownie nówki. NIe wiem co wy robicie z tymi hamulcami. Zjeżdżacie downhille i hamujecie w połowie czy jak?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadlubek Napisano 2 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 mam w swoim rowerku hamulce Tektro SCD3 ( tył ) natomiast z przodu pękł mi drucik naprężający w tych hamulcach i "porzyczyłem" od kumpla jego zbędne tektro 832AL. ale tutaj nastapil niby błachy problem. Jak naprężyć te druciki żeby hamulce odpowiednio odbijały? w moich tektro SCD3 jednoczesnie przykręcając śrube do piwotu druciki naprężały sie. Tutaj w przypadku 832AL po przykręceniu do piwotow nic sie nie dzieje. Jak naprężyć te oto druciki w tektro 832AL ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriss Napisano 2 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 z boku hamulca (przy osi obrotu) masz małą sróbkę - wkręcając ją zwiększasz naprężenie sprężyny. PS. Mam hamulce Tektro 832al - ok 3000 km sprężynki nie pękły. Nie mam porównania ale gdy mój tato usiadł na mój rower przejechał się to powiedział że mam słaby hamulec z tyłu... jak zbiorę kasę to wymienię je na sd7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadlubek Napisano 2 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 hmm tak też zrobiłem, wkręciłem tę śrubkę i nic niestety, ide sprubować jeszcze raz. :] "mam w swoim rowerku hamulce Tektro SCD3 ( tył ) natomiast z przodu pękł mi drucik naprężający w tych hamulcach i "porzyczyłem" od kumpla jego zbędne tektro 832AL. ale tutaj nastapil niby błachy problem. Jak naprężyć te druciki żeby hamulce odpowiednio odbijały? w moich tektro SCD3 jednoczesnie przykręcając śrube do piwotu druciki naprężały sie. Tutaj w przypadku 832AL po przykręceniu do piwotow nic sie nie dzieje. Jak naprężyć te oto druciki w tektro 832AL ? " Już wiem ze śrubka jest odpowiedzialna za naprężenie drucika. wydaje mi sie ze jest ona zbyt krótka i przez to nie daje rady ona naprężyć drucika. Da sie cos z tym zrobić, aby hamulec działał normalnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wawek Napisano 2 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2007 Już wiem ze śrubka jest odpowiedzialna za naprężenie drucika. wydaje mi sie ze jest ona zbyt krótka i przez to nie daje rady ona naprężyć drucika. Da sie cos z tym zrobić, aby hamulec działał normalnie? Możesz rozgiąć troszkę koniec drucika ten który przytrzymuje ta śrubka tak że nie będzie potrzebne wkręcanie śrubki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 20 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 nie będę zakładam nowego tematu z tak błahego powodu wymieniam v-ki i myślę jakie 1. BR-M600 Odbiór osobisty http://www.cyklotur.com/x_C_I__P_53019606-...001__PZTA_.html 2. Xt-eki tu przekonuje cena i odbiór osobisty http://www.eurobike.pl/go/_info/?id=2075 3. LX-odbiór osobisty i prosta znana konstrukcja (bez niepochwalanego równoległego prowadzenia klocków) http://www.eurobike.pl/go/_info/?id=2397 4. Zachwalane przez kolegów z forum avidy sd7 minus to cena, ryzyko http://allegro.pl/item217483627_komplet_av...lasie_wawa.html moje podstawowe pytanie czy opłaca się brać jakieś super ekstra(sd7) hamulce dla bikera ważącego zaledwie 50kg? czy lepiej zaoszczędzić i wziąć XT za 84 zł ps. dla mnie 50g mniej czy więcej to żadna różnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.