aztec Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Dzień dobry, cześć i czołem! Nie pytajcie skąd się wziąłem... Znamy sie mało, więc może ja bym powiedział pare słów o sobie, najpierw. Urodziłem sie w Poznaniui, w 1974 roku, we wrześniu, znaczy w pierwszej połowie września właściwie eee dokładnie ee 3 września, no to tyle może o sobie na poczatek... Jednym słowem witam! Jak widać z powyższego wstępu wstąpiłem już w "wiek chrystusowy" i pamiętam zamieszkłe czasy bicykli z lat 80-tych. Z rozrzewnieniem wspominam czasy moich rowerów: Pelikana, Wigry, Sprinta czy Waganta. ( do młodzieży: pogooglajcie sobie Do rzeczy: Długo nie jeździłem na dwóch kółkach i teraz postanowiłem nadrobić zaleglości. Po lekturze tego zacnego forum (szacun for all) doszedłem do wniosku, że nie mam zamiaru zostawiać resztek mojego uzębienia na stokach Skrzecznego czy Śnieżki, dlatego postanowiłem zakupić rower crossowy o wiele bliższy wielkopolskim duktom. Stąd pytanie co polecilibyście w cenie do 2500zł dla byłego mistrza (na Pelikanie )dolnego tarasu Rataj-to dzielnia w której mieszkałem ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Selvan82 Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Ze swojej strony mogę Ci polecić Kellys Phanatic, model z 2007 roku jest za 2499zł - świetny sprzęcik. Mam Phanatica z 2005r. i jestem z niego niesamowicie zadowolony, po 2 sezonach jazdy w bardzo zróżnicowanym terenie mogę go szczerze polecić Rowerek jest na osprzęcie Shimano LX, koła są wytrzymałe bo nie udało mi się ich scentrować nawet podczas szybkich zjazdów z górskich szlaków Na szosie jeździ się bardzo wygodnie i szybko. Możesz do niego założyć zarówno terenowe oponki do szerokości 1,9 jak i typowo szosowe. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WILK Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 stery TIOGA SRR-1 50zł Amortyzator Suntour NRX 7500 365zł rama Author Synergy 800 Avid SD5 hamulce+klamki 125zł manetki alivio 86 LX 120zł t Lx 62 zł p Truvativ Firex 239zł novatec 132zł p+t jakieś obręcze 120zł (może ktoś coś doradzi) szprychy 64zł kaseta 5.0 65zł łańcuch KMC 30 zł sztyca accent SP-425 35zł kierownica accent MTB/ATB 25zł mostek accent AS-366 AH 45zł pancerze i linki ok 50zł opony i dętki 140 zł siodełko ok 60 zł pedały ok 30 zł Razem wychodzi 2643 zł to 143 zł więcej niż przewidywany budżet.Ceny są brane z allegro i sklepów internetowych. Kwota ta nie uwzględnia kosztów ewentualnej przesyłki i składania.Przegiąłem trochę z ramą i chyba amortyzatorem. Jeśli brać coś tańszego to na pewno dało by radę zmieścić się w twoim limicie pieniężnym,albo kupić np lepszy set sterowy,piasty lub obręcze. Ta konfiguracja jest dość orientacyjna i może posłużyć jako informacja pomocna przy złożeniu czegoś znacznie bardziej przemyślanego. Zobacz również ten. Jak dla mnie miodzio i do tego jeszcze zostają pieniądze na ewentualne zmiany. No i ta nazwa... http://www.skiteam.pl/rower/Cube/CURVE/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razzel Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Witamy W cenie 2500pln wiekszosc rowerkow crossowych bedzie prezentowalo przyzwoity poziom... Z jednej strony mozesz wybrac Unibike, ktory jak juz zapewne sie zorientowales, ma bardzo atrakcyjne ceny. Na drogim biegunie znajdziesz rowery moze nieco drozsze i bardziej markowe ale z niewiele gorszym lub nawet podobnym osprzetem W podanej kwocie miescie sie Unibike Zethos - i ma wlasciwie on wszystko czego potrzeba Innym rowere ktory bralbym pod uwage to Cube Curve - i wydaje mi sie on nieco nawet ciekawszy od Unibike... Jak cos znajde jeszcze to dam znac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Selvan82 Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 W to składanie bym się nie zabierał bo się nie opłaca ale ten Cube moim zdaniem jest już warty uwagi i dużo lepszym wyborem od składaka na ramie Authora a nawet zaryzykowałbym lepszym od Phanatica Jeśli uda Ci się dorwać tego Cube'a Curve w tej cenie to byłoby rewelacyjnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Curve! Curve! Curve! fajny rowerek, no i cube:P a osprzęt w tej cenie całkiem niezły. Szkoda że nie ma hampli magury, no ale w sumie vauki ci w zupełności wystarczą - zwłaszcza w wielkopolsce:P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Author Mission : http://velo.com.pl/php/rowery_.php?m=0&s=Cross&id=47 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Selvan82 Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Ten Author wypada blado - dużo gorszy osprzęt, amor RST i waga o 1kg większa od Cube'a a w dodatku jeszcze droższy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Cube .... a czy on jest wogóle dostępny - czy tylko virtualny ..... Centurion Crossline : http://centurion-pl.com/centurion/model/3047 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Selvan82 Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Nie on jest tylko "virtualny" żeby ludzie sobie pooglądali obrazki... co to za pytanie? Tutaj masz kolejny sklep z tym rowerkiem i to nawet tanśzy http://sklep.rower.com/view.php?idp=178 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razzel Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Cube osobiscie ogladalem... wiec wirtualny na pewno nie jest... A Author jak Selvan zauwaza wypada blado Ew zastanowilbym sie jeszcze nas Scottami Sportsterami... konkretnie P3 PS. Przepraszam za poprzednie wadliwe linki... recznie wklepywalem w "szybkiej odpowiedzi " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 PS. Przepraszam za poprzednie wadliwe linki... recznie wklepywalem w "szybkiej odpowiedzi " naprawione;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Problem z Cubem jest taki, że to wyprzedaż - a więc nie zawsze i w każdym sklepie będzie dostępny w populanych rozmiarach , Tutaj wrzucam listę sklepów w których powinien być dostępny Centurion - który nie wypada blado : http://grupapgr.pl/2007/uczestnicy.htm#poznan A co do polecanego Kellysa...to w tym roku też jest na RST :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Selvan82 Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Ale Ty Rulez jesteś uparty - sam nie wiesz o jaki rozmiar chodzi ale już od razu piszesz, że będą problemy. Cube jest dostępny i to nie tylko w jednym sklepie, wielu ludzi się tym rowerkiem interesowało i jakoś nie mieli problemu z jego dostępnością. Poza tym pozwól chłopakowi samemu wybrać co mu się spodoba a najlepiej jak będzie miał okazję przymierzyć się do obu. Ja osobiście wybrałbym tego Cube'a - Centurion do mnie nie przemawia - nie widzę żadnego uzasadnionego powodu aby dopłacać do tego roweru 300zł!! Na dodatek Cube ma ciut lepszy osprzęt :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Nie widzę uzasadnienia dla zakupu Kellysa (cięższy niż Centurion o 1,2 kg. i na RST) , natomiast Centuriona który jest na ramie Meridy i ma ciekawy wygląd oraz dobry osprzęt, ponadto jest lekki , zdecydowanie polecam .. Ponadto założyciel tematu nie jest chłopakiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Selvan82 Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Rulez Ty chyba kompletnie nie wiesz co czytasz albo Ci słońce za mocno świeci w monitor... Porównujemy obecnie Cube'a do Centuriona a tutaj Cube wypada lepiej, ciut lepszy osprzęt i na dodatek 300zł w kieszeni - można te pieniądze przeznaczyć na zakup licznika, lampek i drobnych akcesorii. Różnice: W Cube masz przednią przerzutkę i manetki LX - w Centurionie Deore. W Cube jest lepszy amortyzator Suntour o skoku 63mm - Centurion Suntour o skoku 50mm W Cube hamulce Shimano - Centurion Vanguard. Poza tym rama Cube'a jest moim zdaniem lepsza od Centuriona. I pokaż mi teraz za co warto przepłacić te 300zł?? Piszesz coś ale chyba nie bardzo Ci wychodzi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Jak dla mnie waro , to jest moje zdanie i wszystko na ten temat , a aztec sam zdecyduje co woli ... A najlepsze jest to : Poza tym rama Cube'a jest moim zdaniem lepsza od Centuriona. jakieś uzasadnienie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Selvan82 Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Po pierwsze: odpowiadasz na zadane pytania kolejnym pytaniem nie odpowiadając. Po drugie: masz prawo do swojego zdania, ale tak samo uparcie możesz polecać rower za 800zł i ślepo Twierdzić że jest najlepszy ze wszystkich tutaj wymienionych. Po Trzecie: Uzasadnienie jest takie, że firma Centurion sobie istnieje, niby ma dobry sprzęt ale tak naprawdę prawie nikt na tym nie jeździ, to tak jak z Univega której niczego nie umniejszam ale nie są to popularne rowery przynajmniej u nas. Natomiast jeśli masz jakieś zastrzeżenia co do Cube'a to ja już więcej pytań do Ciebie nie mam. Bo sam nie potrafisz napisać żadnego konkretnego argumentu poza stwierdzeniem: moim zdaniem które jest subiektywne 300zł to dużo pieniędzy i jak mi podasz jakieś konkretne argumenty - dlaczego warto przepłacić pomimo gorszego osprzętu - (który ja wymieniłem w porównaniu) to bardzo chętnie przyznam Ci rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Temat brzmiał : [rower] cross do 2500 zł czyżbym polecił droższy ? Nikt na tym nie jeździ - to może powinien, skoro to dobry rower na ramie Meridy .......... Dlaczego wolę droższy - ponieważ mi bardziej pasuje , trafia w mój gust stylistyczny , a w praktyce osprzęt będzie pracował porównywalnie........... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Selvan82 Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 No i znowu zero argumentacji z Twojej strony - "dobry rower na ramie Meridy" a ja Ci napiszę dobry rower na ramie Cube'a i lepszym osprzęcie od Twojego Centuriona i na dodatek o 300zł tańszy. Robisz straszne zamieszanie na forum w wielu tematach pisząc posty półsłówkami nie argumentując konkretnie swojego zdania. Nadal nie napisałeś żadnego konkretu. Ciężko się z Tobą dyskutuje - Pozdrawiam. Kończę dyskusję z Tobą w tym temacie a autorowi tematu życzę słusznego wyboru i zadowolenia z nowego rowerku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Zerknij jeszcze na Superiora : http://www.superior.cz/cz/kolekce-2007/cross/bike.html?id=80 Uprzedzając pytania, nie wiem czy ma lepszą ramę. Z drugiej strony jaka to różnica dla gościa jeżdżącego rekraacyjnie ? Zakładam że nie porówujemy stalówki z carbonem , tylko ramy mniej więcej w porównywalnej klasie. Pozdrawiam, M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Widzę, że mało propozycji, więc wrzucam jeszcze rowerek Lapierre (ma trochę inne korby niż standard cross - ale lepsze w teren :030: ) : http://www.malpatworcy.pl/poreba/index.php...prod&id=129 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopiki Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Za taką kwotę jest naprawdę w czym wybierać. Ja prawdopodobnie kupiłbym Unibike Xenon, choć oczywiście dyskusyjne jest zastosowanie w croosie hamulców tarczowych, ale skoro to hamulce hydrauliczne...? Od dawna moim faworytem są rowerki KTM, a za kwotę 2500 już coś można wybrać, choć nie będzie to najwyższy model. Pozatym poszukaj wśród takich firm jak Scott, Cube, Ghost, Merida... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartorollo Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Właśnie trzymam w rękach najnowszy numer Magazynu Rowerowego a w nim test rowerów za 2500. W kategorii Power wygrał B'Twin Rockrider 8.1(Decathlon) w kategorii Econo - FELT Q800S. Pozdrawiam Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopiki Napisano 13 Maja 2007 Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Bart - czytanie ze zrozumieniem - chodzi o rower cross do 2500, ani jeden, ani drugi nie jest crossem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.