sebekfireman Napisano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2007 Tania kaseta 8-biegowa. Można ją już dostać za trzydzieści parę złotych (mi się ją udało zakupić w sklepie internetowym za 29 zł). Nie dość że tania to do tego całkiem lekka, gdyż waży 295 gram (11-30), bardzo fajnie zestopniowana (11-12-14-16-18-21-24-30) no i w pełni rozbieralna (skręcana na 3 imbusy). W internecie można spotkać wiele negatywnych opinii na temat tej kasety (opinie sprzed 3-4 lat), ale zobaczymy jak to jest faktycznie z nią w dzisiejszych czasach . 0 km - marzec - zakładam kasetę do roweru, będzie współpracować z nowym łańcuchem Shimano HG50. Pierwsze km jazdy - wszystko pracuje OKI. 350 - 500 km - marzec - kaseta przechodziła ciężką próbę, gdyż na skutek awarii roweru musiałem stworzyć singlespeeda i kilka razy miał miejsce przypadek że łańcuch bardzo mocno się naprężył. Kaseta na szczęście nieucierpiała. 500 km - kwiecień - jestem zmuszony zmienić łańcuch bo tamten po "eksperymentach" się rozleciał. Kaseta będzie współpracować z łańcuchem WIPPERMANN CONNEX 800. Pierwsze km - wszystko działa wyśmienicie. 1000 km - kwiecień - wszystko działa OKI. Oznak zużycia nie widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 28 Maja 2007 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 2500 km - maj - wszystko działa OKI. Oznak zużycia nie widać. Obecnie w Cykloturze ta kaseta jest tylko za 27 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiK Napisano 31 Maja 2007 Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 Ooo, moja Acera HG30 waży 414g (119g różnicy!), można zdjąć tylko 2 zębatki i kosztuje parę złotych więcej - jeżeli ta SunRace dalej się będzie spisywać jak do tej pory to chyba wiem co kupie, jak się obecna zużyje I do tego bardziej mi się z wyglądu podoba Czyżby ideał dla oszczędnych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 13 Lipca 2007 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 5000 km - lipiec - wszystko działa OKI, ale niestety na zębatkach najczęściej używanych widać już ślady zużycia (zadziory). Łańcuch już jest dosyć mocno wyciągnięty (o około połowę więcej niż Shimano IG51 po tym przebiegu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekgib Napisano 16 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2007 Może ja napiszę troszkę o kasetach Suntour'a i właśnie Sunrace'a ..... Ja u siebie będe miał kasete 8 Suntoura. Miałem dzisiaj porównanie z kasetą HG50-8 produkcji Shimano i kasetą Suntour'a ( bodajże CS 48 ). Obydwie kosztowały po 49 zł. I bez wahania wziąłbym kasetę produkcji Suntour'a. Główny powód ? ? ? Różnica przynajmniej 80 g pomiędzy obydwoma kaseta ( oczywiście na korzyść Suntour'a ) + lepsza jakość wykonania kasety Suntour. Cena ta sama, a róznica ponad 80 g to już bardzoooooo duża różnica. Piszę tutaj o tym fakcie, ponieważ SunRace i Suntour to zapewne kasety podobnej firmy i jakości. Dlatego przekonałem się sam, że Shimano nie zawsze robi najlepsze części. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 26 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 6150 km - sierpień - kończę używanie tej kasety, gdyż łańcuch jest już mocno wyciągnięty i nie chcę zajechać zębatek przy korbie - kaseta z łańcuchem idzie do roweru dziewczyny i tam dalej będzie pracować. Zużycie kasety po tym dystansie proporcjonalne do zużycia łańcucha (czyli łańcuch dosyć mocno wyciągnięty to i kaseta dosyć mocno zniszczona) - podejrzewam że całkowicie padłoby wszystko przy dystansie 7500-8000 km, czyli w sumie standardzik. Podsumowując - kaseta jest świetna i zapewne kolejną kasetą którą kupię będzie właśnie ten model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
got3n Napisano 30 Października 2007 Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Ja tez zakupilem ta kasete na razie tylko na polce lezy na wiosne sie ja zalozy Nizej fotka na wadze 292/3 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi