Tooreck Napisano 8 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 witam miałem zamiar kupić łańcuch SRAMa PC-48 ale coś mam trudności ze spotkaniem go w sklepach w Chorzowie a w jednym z nich znalazłem ciekawie wyglądający łańcuch Connexa w cenie około 45 zł ze spinką. Czy ktoś z Was jeździ na łańcuchu tej firmy ? Do tej pory używałem tylko SRAMa (głownie z uwagi na spinkę...) ale ten też się dość ciekawie prezentuje. Sprzedawca twierdzi że jest twardy- twardszy od PC-38 i 48 i shimanowskich 8 biegowych. Czy warto pakować się w tą firmę czy dalej szukać SRAMa ? PS. to chyba był connex 800 taki jak w linku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 8 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Ja mam connexa na 9 biegów i sobie chwalę IMHO spinka connexa jest lepsza niż sramowska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tooreck Napisano 8 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 na grupach dyskusyjnych spotkałem sie z twierdzeniem że spinka connexa nie jest dwustronna i żeby wszystko dobrze chodziło trzeba ją jakoś tam specjalnie założyć większym wcięciem za zewnątrz... prawda to ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marnon Napisano 8 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 ja również śmigam na connex'ie i bardzo sobie chwale, wcześniej miałem srama raz shimano i raczej nie wróce już do nich, to prawda że connex jest twardy ale IMO więcej wytrzyma niż niejeden sramowski czy shimanowski łańcuch, co do spinki to jest bardzo wygodna, a jak kupisz już ich łańcuch to w instrukcji jest narysowane jak tą spinke trzeba zapiąć , ze swojej strony polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mały Napisano 8 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 Ja przejechałem na Connexie 800 około 5000km i na razie wszystko chodzi jak należy, nic nie przeskakuje. Jak będę musiał wymienić ten, to zapewne też kupie Connexa. POLECAM . Co do spinki to ja nie umiem się nią obsłużyć, więc używam sramowskiej, która wspólpracuje z tym łańcuchem bez zarzutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 8 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 na grupach dyskusyjnych spotkałem sie z twierdzeniem że spinka connexa nie jest dwustronna i żeby wszystko dobrze chodziło trzeba ją jakoś tam specjalnie założyć większym wcięciem za zewnątrz... prawda to ?? Prawda na połówkach spinki masz wytłoczone L -left R-right ja mam tak założone i spoko Spinka Srama raz dała mi ciała- pękła i już :035: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tooreck Napisano 8 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 to lepiej kupić PC-48 czy tego Connexa ?? W sumie SRAM mnie przez 3 latka nie zawiódł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobiasz Napisano 8 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 lepiej connexa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witt2 Napisano 8 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2006 sam sobie odpowiedziałeś srem cie nie zawódł ale zawsze możesz szukac nowych przyjaciól a starych zosatwic napastwe losu.... a tak na poważnie to conexa nie znam a sram mnie nie zawiódł..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marnon Napisano 9 Sierpnia 2006 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 kolejny ciężki wybór, to jak czy kupic sram czy shimano, mercedes czy bmw :wink: jeśli kolega szuka opini o connexie to po co komentarze osób które nie jeździły na tym łańcuchu, ja uważam że connex jest lepszy od srama czyt. więcej wytrzyma, jak miałem kasete 8 to zawsze miałem sram'a kasete i łańcuch i nie powiem chodziło to bardzo dobrze , teraz mam 9 kasete LX ( troche żałuje że nie sram) i łańcuch connexa , śmiga wszystko super, ja już zostane przy connexie ze względu na jego wytrzymałość, raz miałem łańcuch XT to po 40km na maratonie pękł... dlatego ograniczam komponenty shimano do minimum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tooreck Napisano 9 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2006 no i zakupiłem connexa zobaczymy jak się będzie sprawował... w sobote będzie pierwszy test drive nowej maszyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkrabek Napisano 4 Października 2006 Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Mam pytanie bo tu piszecie o ConneX 800 a jaki jest 804?? Bo ja tez mam zamiar kupic ten lancuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 4 Października 2006 Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Mam pytanie bo tu piszecie o ConneX 800 a jaki jest 804?? To jest chyba prawie to samo - jedynie 804 ma chyba inną spinkę i blaszki na zewnątrz są niklowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkrabek Napisano 4 Października 2006 Udostępnij Napisano 4 Października 2006 To mowisz ze nie ma roznicy miedzy 800 a 804 ?? A cenowo roznica jest 4zl patrzac na www.velo.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 5 Października 2006 Udostępnij Napisano 5 Października 2006 To mowisz ze nie ma roznicy miedzy 800 a 804 ?? No różnice jest jedynie w tym że 804 ma niklowane zewnętrzne blaszki co raczej chyba zbyt dużo nie daje bo ta powłoka niklowa szybko się zetrze. A swoją drogą ciekawe że 800 i 804 są o ponad 40 gram lżejsze od modelu 808. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szkrabek Napisano 5 Października 2006 Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Mam ostatnie pytanie ktory lancuch wiecej wytrzymie ?? 800 czy 804 ?? Z gory dzieki za pomoc Pozdro dls wszystkich :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 5 Października 2006 Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Mam ostatnie pytanie ktory lancuch wiecej wytrzymie ??800 czy 804 ?? Tyle samo, gdyż sworzenie mają identycznie wykonane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 11 Lipca 2007 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Jestem właśnie po porównaniu po ok. 4000 km Connexa 800 do Srama PC-48 i wg mnie jeden diabeł. Wyciągnięcie łańcucha jest identyczne. Ale do Shimano IG-51 tym łańcuchom jest daleko - IG51 po 6000 km jest o prawie połowę mniej wyciągnięty niż SRAM i CONNEX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.