Skocz do zawartości

[suport] Shimano Alivio BB-UN26 (2006)

Odi

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

model 2006: BB-UN26

cena: 30 - 35 zł

waga: 315g :) (113mm)

Na początku lipca przy wymianie napędu byłem zmuszony wymienić również suport (Eubico). Chętnie bym go zostawił bo mimo przejechanych w różnych warunkach 16 kkm chodził bez zarzutów, jednak nie pasował długością do nowej korby. Kupiłem więc w rowerowym nówkę suporcik Alivio za 35zł. Pierwsze wrażenia w porównianiu z Eubico negatywne. Jakość wykonania gorsza, łożyska zintegrowane z resztą żelastwa, suport porwornie ciężki (m.in. za sprawą metalowej miski). Ładnie jak trzeba nasmarowałem gwinty w ramie a na gwinty suportu dałem warstwę taśmy teflonowej. Niczym nie zmąconą ciszą podczas jazdy cieszyłem się tylko 150 km ;) Potem suport zaczął cykać. Pomyślałem że może się rozjeździ i denerwujący dźwięk zniknie, ale tak się nie stało. To badziewie zaczęło cykać jeszcze głośniej i tak jest do dziś - ma przejechane 1650 km. Denerwujące to jest strasznie, ale pojeżdżę jeszcze na tym badziewiu póki się kręci. Jedno wiem na pewno - to jest ostatni suport Shimano jaki kupiłem (przynajmniej na kwadrat). Już zamówiłem na Allegro dobre, lekkie i tanie Eubico. Ale o nim napiszę osobny test.

---

Przy 1900 km suport przestał cykać a zaczął trzeszczeć :) Wkrótce trafi na półkę a zastąpi go Eubico :D

• 2 tygodnie później...

O to nie tylko ja zajeżdżałem suporty alivio po 500-700 km robot.gif

Myślałem że to wina tego , że ciężki jestem oraz jazdy na twardych przełozeniach B) a tu masz babo placek szok.gif

sh*tmano taki sh*t wypuściło

Dodam jescze że zima bardzo nie służy temu suportowi

uszczelnienie łożysk praktycznie nie istnieje a smar zastoaowany w łozyskach praktycznie potrafi byćwypłukany przez wodę pośniegową

rdza łapie błyskawicznie i zaczyna chrupać podczas jazdy :angry:

Zamiast polecam FSA Power PRO

mam założony od zeszłego lata przebieg jakieś 5 kkm i nic sie nie dzieje

W drugim rowerze mam korbę Firexa SL z suportem GXP

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...