Skocz do zawartości

[opony] Jakie semi-slick do 90zł?

Ludwik94

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zakupiłem właśnie gianta yukona i orginalne opony w nim są za bardzo terenowe dlatego nie nadają się na asfalt- a po nim najwięcej jeżdże. Szukam jakiegoś zamiennika semi-slick do 100zł za komplet.

Pomożecie mi? Może wogóle nie warto wymieniać? Ja jeżdże tak do 30km na jedną wyprawe przy prędkości 23km/h. Czy przy takich prędkościach i dystansach opłaca się wydawac te 100zł? Odczuje dużą różnice?

I nie chce slick.

Pomóżcie prosze! Szukałem już wiele tematów ale żaden nie dał mi jednoznacznej odpowiedzi.

Napisano

Hmm... Duży balon w Wormdrive 1,95? W porównaniu z seryjnymi oponami w Solutionie 2005 i Karmą 2,0 są naprawdę wąskie.

Używałem ich w dwóch rowerach. Przejeździłem mniej więcej 4 tys. km no i widać na nich dosyć wyraźnie, że dostały w kość. Mniej więcej po 2,5 tys. km zamieniłem je miejscami, bo tylna na samym środku zrobiła się w zasadzie łysa. Po tym czasie przód wyglądał dobrze. Opony są niewątpliwie ciche i gładko się toczą. W terenie, szczególnie na korzeniach, wydają dosyć głuche odgłosy. Nawet w delikatnym piasku nie dają sobie rady, pogarsza to ich mała szerokość, bo znajomy na oponach Author SilkRoad jakoś sobie radził, podczas, gdy Maxxis'y były całkowicie niesterowne.

Największym jednak mankamentem tych opon jest fakt, że są niesamowicie cienkie i podatne na przebicia, szczególnie w centralnej części. Jeździłem przy ciśnieniu 3-4 bary no i przez 2 lata użytkowania zaliczyłem 5-6 przypadków, gdy opona (zawsze napędowa) była przebijana przez drobne kamyczki często spotykane przy skrajach polskich asfaltowych dróg... W lesie nigdy nie było żadnych problemów tego typu.

Jeśli ponownie bym miał kupić Wormdrive, to tylko na przód - jako napędowa zbyt podatna na przebicia.

Napisano

No to mam już mętlik w głowie. Jedni je polecają ( nie tylko na tym forum ) jedni mówią że to gówno a jeszcze inni mówią że lepsze były by inne o których nigdy nie słyszałem ;)

Napisano

Gwoli ścisłości; nie mówię, że Wormdrive to gówno ;) Ogólnie podobały mi się, choć kilkakrotnie mnie zawiodły i mimo raczej pozytywnej oceny nie zakupiłbym ich drugi raz.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja jeżdżę na tych oponkach juz 1,5 roku(okolo 2tys km. przejechane),tylko 28". Na razie 0 przebić,praktycznie nie starte.Jeżdże w W-wie ,więc wiadomo dużo krawężników,chodniki, ale i żwir oraz lzejszy teren np. w Kampinosie. Na asfalcie dość szybkie i ciche(ale zastanawiam sie na wymianie na Schwalbe Supreme).W lekkim terenie też dają radę,ale wydaje mi się że Continental Travel Contact były lepsze. Dlatego ,jeśli zwycięzy wariant bardziej terenowy to raczej wymienie na nie lub Marathon Extreme. Pomyśl o tych Continentalach bo te Marathony są trudno dostępne i niestety drogie.

Napisano

Dobry człowieku, ze swojej strony polecam ci następującą oponę: Kenda Kharma 1,95 30tpi.

Semi slick, zadziwiająco przyczepna do jazdy asfalt, szuter, lekki teren. Lekka i stawiająca małe opory, a kosztuje grosze. Musisz wybrać jedynie wersję 30 tpi (brązowy bok), lżejsza i wytrzymalsza., nie kupuj zwykłej wersji. Jest to lepsza opona od posiadanych przeze mnie slicków schwalbe marathon, a kosztują grosze.

Ew. wersja bardziej terenowa to kenda cobra 2.00 (ma dodatkowy bieżnik na środku i daję troszkę lepszą przyczepność w terenie mokrym kosztem oczywiście zwiększenia lekkiego oporów).

W tej chwili mam michelin xcr ust i maxxis lust ust, są to naprawdę fajne oponki uniwersalne, i 4 razy droższe, a te kharmy naprawdę nie odstają od nich w żadnym stopniu. Można jeździć na niskim ciśnieniu 2 bary, a dają lepsze opory toczenia od pompowanych znacznie mocniej marathonów. Generalnie gdyby ta opona była sprzedawana w wersji ust to kupuje!, niestety...

AHa, nie kupuj węższych wersji, bo będziesz miał większe ciśnienie, mniejszt komfort a opory się nie zmienią.

Z doświadczenia wiem, że nie warto kupować wąskich opon, najważniejszy jest kształt bieżnika.

Wysokie miejsce na mojej małej liście przebojów.

Pozdrawiam

Bor

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...