Skocz do zawartości

[siodełko]Selle Italia SLR TT białe v czarne

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Poważny problem przede mną. Zdecydowany jestem na zakup tego siodełka. Skłoniła mnie do tego głównie niska waga, ale i kilka innych mniej istotnych elementów też miało znaczenie. Jednak nie wiem jak z kolorem

Wiadomo, że czarny jest praktycznym kolorem, eleganckim oraz tańszym w kupnie i kto wie może i w utrzymaniu.

Biały; ostatnio weszła moda na białe elementy i właściwie każda firma rowerowa wypuściła na rynek białe komponenty. Dobrym przykładem tego mogą być białe siodełka, dolne golenie amortyzatorów czy nowa kolorystyka rowerów w 2008 oparta w głównej mierze na białym kolorze. Jeszcze kupno białej ramy, czy amortyzatora można zrozumieć, gdyż nie stanowią problemu z wyczyszczeniem, natomiast białe siodełko to już dość skomplikowana sprawa, żeby utrzymać czystość tego komponentu.

Czy ktoś z forum posiada białe siodełko? Jak jest z ich czyszczeniem. Wiadomo skóra, to wodą z mydłem szorować nie można. Jak jest np. z pastami do białego obuwia. Czy tutaj zdały by egzamin? Czy nie zostawiały by na spodenkach kolarskich białego śladu pasty, po tym jak by się usiadło na takim wypastowanym białym siodle. Czy są jeszcze inne preparaty do dbania o ten piękny biały komponent. Piękno tego komponentu to moje subiektywne odczucie dla każdego może przejawiać się inną formą zachwytu lub wręcz odwrotnie.

Wiem, że na forum pojawił się ostatnio temat, w którym autor miał wypuścić dla rowerzystów jakieś środki do ochrony skóry, ale nie było konkretnie o białych siodełkach i utrzymaniu ich w czystości.

Muszę jeszcze sprecyzować, że używałbym bym go w jeździe XC, gdzie spotykane są takie czynniki jak: kurz, woda, błoto.

I ostatnie pytanie, czy 80 kg to nie za dużo na pręty tego siodła??

• Mod Team

TomusH jakie znów farbowanie ?? O czym ty piszesz. Ja mam w tej chwili jakieś siodełko za 40 zł nic mi nie farbuje, to nie rób żartów i nie mów, że za 300 zł siodełko będzie się odbarwiać.

Nikt nie ma doświadczenia z tymi siodełkami ich czyszczeniem. No nie uwierze, że nie ma ludzi na tym forum z białymi siodełkami B).

A jak z moją wagą 79 kg i wytrzymałością prętów tego siodełka? Da radę??

przecież Ci napisałem czym czyszczę siodełko, schodzi pięknie.

z tym farbowaniem to jakaś bzdura, chyba ze chodzi o jakiś siadełkowaty "szit"

warunkiem utrzymanie takiego białego siodełka jest czeste mycie, ja myję po każdej jeździe.

• Mod Team

lukashs owszem przeczytałem twoje cifowe wypociny nad siodełkiem, jednak szukam jeszcze innych możliwości czyszczenia go. Ponieważ ta twoja szczerze przyznam nie wydaje mi się, żeby przekładała się na trwałość skóry którą jest pokryte siodełko. Ty cif bezpośrednio na siodełko i szmatką czyścisz, czy do wody i dopiero tym roztworem działasz na skórę? wskutek tych operacji skóra nie jest przypadkiem naruszona etc.

na początku chciałbym zauważyć, że czyszczę CLINEM a nie CIFEM !!!! to chyba jakaś różnica, co? czytaj dokładnie.

jak byś nie widział co to jest to prosze:

http://www.alejahandlowa.pl/tr/produkt/ply...awa_346336.html

tylko ja używam białego B)

ze skóra się nic nie dzieje, 5 miesięcy już tak myję siodełko i jest wszystko ok.

nie żartuje... przytaczam opinie ludzi którzy na tym siodle trochę przejechali... co do wagi to co prawda selle mówi ze te siodła sa dla każdego i nie spotkałem sie z jakimś limitem wagowym ale życie uczy ze jednak proponowałbym na taką wagę slr xp

Witam panów.

Małe sprostowanie co do odbarwień.

To normalne, ze odzież może zafarbować siodło i odwrotnie. Ale zwykle to gorszy barwnik (niezagruntowany) zostaje na lepszym.

Co do czyszczenia cleanem, środek ten skutecznie rozpuszcza powierzchnię wykończenia (impregnat + farbę) bo zawiera alkohol.

Słowem, po takim zabiegu skóra jesli nawet była zaimpregnowana, bedzie podatna na wszelkie czynniki zewnętrzne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...