Decybelowy Napisano 9 Kwietnia 2009 Napisano 9 Kwietnia 2009 Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum, witam wszystkich serdecznie. Mam pewien problem - mianowicie, składałem kuzynowi rower. Po złożeniu już pomalowanych części pojawił się problem. Wszystko działa jak trzeba, poza tylnym hamulcem. Postaram się opisać problem jak najdokładniej. Otóż docinałem nowy pancerzyk na wzór starego ( długość ), kupiłem nową linkę hamulca, jednak coś jest nie tak - prawa szczęka cały czas przylega do rantu i trze. Po zwolnieniu hamulca efekt pozostaje. Przy klamce jednak jest luz i linka nie napina się ponownie jak powinna. Nie wiem, czy to wina złej długości pancerzyka, linki czy coś jest nie tak z hamulcem - rower wcześniej miał inna ramę, z inaczej prowadzonymi linkami. Prosiłbym o radę, co robię nie tak i co zmienić - linkę, pancerzyk? Może coś inaczej ustawić? Niestety nie mam możliwości zaniesienia roweru do serwisu, bo takiego w mojej miejscowości nie ma, jest tylko zwykły sklep rowerowy, bez usług naprawczych. Pozdrawiam.
nabial Napisano 9 Kwietnia 2009 Napisano 9 Kwietnia 2009 poluzuj lekko linke, chocby ta regulacja w klamce, bo widze, ze mocno naciagnieta, pozniej po bokach ramion hamulca masz takie czarne srubki na krzyzak - im mocniej ja wkrecasz, tym klocek mniej sie rusza (ewentualnie na odwrot, juz nie pamietam) i dzieki temu ustaw tak, zeby rowno odbijaly po obu str
c1ach Napisano 9 Kwietnia 2009 Napisano 9 Kwietnia 2009 Przy szczękach masz takie śrubki na śrubokręt krzyżakowy lub na małego ampulka. One naprężają sprężyny. Ze zdjęcia wynika, że w jednej szczęce ta śrubka jest mocno wkręcona, dlatego "ciągnie" na lewo tę drugą. Wyreguluj te śrubki mniej więcej tak samo i wszystko powinno wrócić do normy. Oczywiście im bardziej wkręcone tym szybciej odbija hamulec. edit: osz kurde, wyprzedził mnie
Decybelowy Napisano 9 Kwietnia 2009 Autor Napisano 9 Kwietnia 2009 poluzuj lekko linke, chocby ta regulacja w klamce, bo widze, ze mocno naciagnieta, pozniej po bokach ramion hamulca masz takie czarne srubki na krzyzak - im mocniej ja wkrecasz, tym klocek mniej sie rusza (ewentualnie na odwrot, juz nie pamietam) i dzieki temu ustaw tak, zeby rowno odbijaly po obu str Dzięki za pomoc i szybką odpowiedź - faktycznie, chodziło o śrubki. Podpowiedziano mi to już i zadziałało .
fallout Napisano 9 Kwietnia 2009 Napisano 9 Kwietnia 2009 Na ramionach hamulca, na dole masz takie małe śrubki, jak dobrze widzę to na śrubokręt krzyżowy. Wkręć mocniej tą śrubkę w ramieniu które cały czas ociera o obręcz a w drugim ramieniu poluzuj, ewentualnie ustaw je tak samo. . Jeśli to nie pomoże to pokombinuj z ustawieniem sprężyny w ramie, jeśli jest taka możliwość (jest więcej niż 1 dziurka w ramie, żeby zamontować w niej sprężynę ramienia hamulca) Cholerka, aż dwóch mnie wyprzedziło
Decybelowy Napisano 9 Kwietnia 2009 Autor Napisano 9 Kwietnia 2009 Na ramionach hamulca, na dole masz takie małe śrubki, jak dobrze widzę to na śrubokręt krzyżowy. Wkręć mocniej tą śrubkę w ramieniu które cały czas ociera o obręcz a w drugim ramieniu poluzuj, ewentualnie ustaw je tak samo. . Jeśli to nie pomoże to pokombinuj z ustawieniem sprężyny w ramie, jeśli jest taka możliwość (jest więcej niż 1 dziurka w ramie, żeby zamontować w niej sprężynę ramienia hamulca) Cholerka, aż dwóch mnie wyprzedziło . Sprężyny wsadziłem w środkową dziurkę, bo tak wychodziło najlepiej . Dzięki za odpowiedź.
MM85 Napisano 9 Kwietnia 2009 Napisano 9 Kwietnia 2009 To jeszcze wywal tą gumkę bo ci może blokować ściskanie, albo chociaż skróć.
Decybelowy Napisano 9 Kwietnia 2009 Autor Napisano 9 Kwietnia 2009 To jeszcze wywal tą gumkę bo ci może blokować ściskanie, albo chociaż skróć. Hm, jest taka jaka była oryginalna, ale ok.
Mod Team Puklus Napisano 9 Kwietnia 2009 Mod Team Napisano 9 Kwietnia 2009 Gumki nie trzeba wyrzucac tylko odległość klocków wzgldwm ramienia zmienić. Ogolnie ja bym te hamulce wywalił i kupił takie gdzie klocek sie przykreca na "baryłke". Koszt hamulca np tektro ok 18-20 zł z dobrymi nawet klockami w zestawie (jak za tą cene ofc.) a i bedzie po problemie z ustawianiem klocków bo tam to jest dużo łatwiejsze. A spreżyny ramion v'ki ustaw tak zeby przy naciskaniu klamka i jej puszczaniu ramiona równo sie poruszały. Ogolnie podsumowując ramiona przy zacisnietej klamce nie powinny być tak blisko opony, sprezyny powinne być równo naciągniete, klocki równolegle do obreczy (jezeli są krzywe to pilnikeim wyrównac albo nowe kupić) no i pożadnie poskrecac zeby podczas hamowania sie nie poprzestawiało. chyba tyle jak cos przeoczyłem to mnie poprawcie Aha nie wszystkie ramy ale niektore przy piwotach mają 3 dziurki na spręzyne od v'ek ja zawsze ustawiałem na najsilniejsza (nie dotyczy to takich jak mam obecnie SCD bo tam to inaczej zdeka wygląda )
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.