Skocz do zawartości

[Sprężyna] odwrotna czy normalna?

marcin1212

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Miałem przerzutke z normalną spręzyną (Alivio) i teraz mam z odwrotną (Deore). Wydaje mi się że lepsza bedzie normalna sprężyna. Redukcji na lżejsze biegi odbywa sie szybciej, bardziej płynnie, a w terenie o to chodzi. W przypadku mojej Deore linka wraz z śrubką regulując jest bardziej wysunieta na zewnątrz przez co jest narażona na złamanie. Pozdrawiam.

zendel to kwestia przyzwyczajenia ;) jeżdzę z kumplem co ma odwrotną przy manetkach LX i mówi że do normalnej już się nie przyzwyczai :) Ustawowo odwrotna sprężyna miała być rozwiązaniem w którym łatwiej sie zmienia biegi (czyt. lżej) ale jeśli masz "normalne" ;) manetki to lepiej weź normalną sprężyną jak masz możliwości to z KRÓTKIM wózkiem :P

zendel to kwestia przyzwyczajenia :) jeżdzę z kumplem co ma odwrotną przy manetkach LX i mówi że do normalnej już się nie przyzwyczai :D Ustawowo odwrotna sprężyna miała być rozwiązaniem w którym łatwiej sie zmienia biegi (czyt. lżej) ale jeśli masz "normalne" :D manetki to lepiej weź normalną sprężyną jak masz możliwości to z KRÓTKIM wózkiem :)

Wałkowany temat przy wielu okazjach, ale jak inni zaznaczyli kwestia upodobań. Z DualControlami wg mnie sprężyny tradycyjnej nie ma sensu stosować - ginie wówczas większość genialnej ergonomi DC. Z tradycyjnymi manetkami też można ją zastosować i tak mam i wolę w mym drugim miejsko szutrowym góralu. Niemniej jednak już mniej się zalet odwrotnej sprężyny odczuwa wtedy. Jak ktoś zaznaczył bardziej jest taka przerzutka narażona na zahaczenie, ale w praktyce w tym miejscu jest i ta tak na tyle mocna, że ja już 2 razy zgiąłem hak a nic przerzutce się nie stało w tym miejscu. Ale fakt zawadzić o te 5mm jest łatwiej w tym miejscu.

Wielu ludzi zapomina jeszcze o jednej może istotnej dla wielu zalecie odwróconej sprężyny - o wiele wieksza trwałość rozwiązania gdzie biegi na większą koronkę wrzuca ze stałą niezbyt dużą siłą sprężyny a nie silnym i z różnym naciskiem kciukiem. Szybkość redukcji odwrotnej faktycznie jest mniejsza, więc na jakieś ściganie się będzie gorsza, ale już do turystyki ze względu na trwałość wg mnie lepsza i to z każdymi manetkami, a ze względu na ergonomię także z DC.

Podepnę się lekko pod temat i zapytam: Jak rozpoznać czy przerzutka jest z odwrotną czy ze zwykłą sprężyną, jeśli nie jest zamontowana w napędzie?, najlepiej jakby ktoś dał fotę miejsca zamocowania sprężyny w swojej przerzutce z zaznaczeniem z jaką jest sprężyną.

Pozdrower.

Witam. Przerzutka z odwrotna sprężyną bez założonej linki jest ,,wyprostowana'' (tak jak na najlżejszym biegu), zaś przerzutka z normalną sprężyną jest ,,zwinięta'' (jak na najcięższym biegu). Mam nadzieje że jasno napisałem. Pozdrawiam.

@zendel, jesteś pewien? mam w chacie dwie niezamontowane przerzutki, które mają inaczej zamontowane sprężyny, a obie są "zwinięte", a może raczej "złożone", może ktoś zapoda jakąś fotkę nawet założonej(żeby było widać sprężynę)?.

Panowie,

trochę tu pomieszaliście pojęcia : wielkość koronki obsługiwanej przez przerzutkę i jej pojemność. W skrócie :

Wielkość max koronki na kascie NIE zależy od długości wózka, ponieważ to producent podaje w specyfikacji . Przerzutka może być z krótkim ( w sumie to śedni :P wózkim i działać nawet z 34 czy 32.

Druga sprawa to jej pojemność, czyli nic innego jak zdolność do wybierania łańcucha przy przełożeniach : blat + 32 , czy też 22 na korbie i 11 z tyłu. Długi wózek umożliwaia ( przy odpowiedniej długości łańcucha of course ) jazdę na takich przełożeniach ( i tak nie powinno się tak jeździć z powodu przekoszenia łańcucha ), ponieważ ma taki zakres , że bezproblemowo "puści" albo wybierze łańcuch. Krótki wózek można też zamontować, ale trzeba uważać na skrajne przełożenia, ekstrmalnie można nawet zmielić przerzutkę. W skrócie do korb MTB z blatem 44 według producenta zalecany jest długi wózek.

M

EDIT :

O właśnie Napatos B) , nie chciało mi się szukać :D

@zendel, jesteś pewien? mam w chacie dwie niezamontowane przerzutki, które mają inaczej zamontowane sprężyny, a obie są "zwinięte", a może raczej "złożone", może ktoś zapoda jakąś fotkę nawet założonej(żeby było widać sprężynę)?.

Pierwsza lepsza aukcja z normalna sprężyną: http://www.allegro.pl/item181325528_przerz...xt_rd_m750.html

Odwrotna spręzyna: http://www.allegro.pl/item179924857_nowa_p...normal_sgs.html

Pomieszanie z poplątaniem wynika z języka polskiego i potocznych nazw. Shimano 'Normal' określa wszystkie tylne przerzutki ze zwojową sprężyną !!! Nie wszyscy pamiętają, ale kiedyś w tylnych przerzutkach były sprężyny zwane agrafkami - takie jak w przednich. W polsce przerzutka z 'normalną' sprężyną oznacza na ogół nie rodzaj sprężyny jak powinno to być czyli zwojową a kierunek w którym działa. Czyli 'normalna' to inaczej mówiąc i tak było by najlepiej 'tradycyjna' czyli TopNormal, a odwrócona to LowNormal. Poznać je jest bardzo łatwo. Odwrócona czyli LowNormal ma śrubę mocującą linkę umieszczoną na wewnętrznym ramieniu pantografu (tam gdzie jest wytłoczony model). Top normal ma na zewnętrznym czyli tym gdzie jest napis np. XT. Po tym jak się składa też można oczywiście to rozpoznać, ale nie zawsze na zdjęciach gdzie przerzutki są często poblokowane w konkretnym przełożeniu by ładniej wyglądały to widać. Kiedyś napisałem do Shimano (nie Pawlak) i nawet odpisali :eek: . Pytałem o to jak szacują dłuższą żywotność przerzutek LowNormal (odwróconych) względem TopNormal (tradycyjnych). Podali, że dużo zależy jak ktoś zmienia biegi kciukiem w TopNormal, ale zawsze będzie większa a może to być nawet 2 krotnie (chodziło oczywiście o luzy). Ja czekam aż tego typu przerzutki i manetki w stylu DC zrobi konkurencja - dobrze wyszło by to dla klientów bo na pewno jakość, ergonomia, wybór i ceny by spadły. Konkurencja jest zawsze dla nas optymalnym rozwiązaniem. Ale póki co DC i LowNormal w turystyce rządzi ;) (jak dla mnie czy gości z BikeBoard'u bo po rowerach AM czy Enduro tego nie widać) .

znowu GS'y.. juz przez to przechodzilem z Mantosem, ale ok. po szczegoly odsylam do tamtego tematu.

marcin_ostrów: mozesz podac zrodlo swoich rewelacji? chodzi mi o te mityczne "mielenie przerzutki". bo niby jestes czlowiek oczytany, wiesz co to pojemnosc, znasz wzorek i wiesz ze wozek jest po to, zeby lancuch wybieral. a nie wydaje ci sie logiczne ze jak krotki wozek nie bedzie mogl wybrac wiecej, to lancuch bedzie luzny i nic sie nie stanie?

GS spokojnie wystarczy w konfikuracji (mimo ze wg wzoru ma za mala pojemnos):

- przod 22-42t

- tyl 11-34t

sprawdzone organolaptycznie. jesli ktos jest zainteresowany mogw wrzucic zdjecia obrazujace za mala pojemnosc przerzutki GS.

marcin_ostrów miał na myśli raczej odwrotną sytuację, kiedy próbujesz wrzucić większy tryb kasety, a tu "zapas" łańcucha się skończył.

Swoją drogą chętnie zobaczę zdjęcia łańcucha 42 przód - 34 tył i 22 przód - 11 tył na GS'ie. Jak możesz to wrzuć.

uchmanek ,

jak mam z przodu 22 a z tyłu 11 to mi to naprawdę "zwisa" , w przenośni i dosłownie :) . Pisałem o tym , że jak ktoś wrzuci blat + 34 to może mieć problem , w ekstremalnej sytuacji prowadzący do "mitycznego" zmielenia przerzutki. Nie do końca może mitycznego , bo weź pod uwagę że możesz sobie ustawić długość łańcucha na dwa sposoby : albo obsługuje blat + duża i wtedy nie ma żadnego problemu , albo też można ustawić łańcuch żeby nie zwisał. W tym drugim przypadku możemy mieć mielonkę :) . Ja mam tak dobraną długość żeby obsługiwała 42/34 i nic się nie u...doliło. W sumie po przemyśleniu masz rację, że to głównie przez nieumiejętne dobranie długości łańcucha do wózka możemy urwać przerzutkę.

Tak to u mnie wygląda ( 22/11 i 42/34 ):

1ba63da66374d6efm.jpg

9c8d322328d4867cm.jpg

Pzdr

M

ok, najpierw obiecane fotki:

65509eeae09b87e9m.jpg

25eb298571b7df32m.jpg

na pierwszej fotce widac, jak lancuch opiera sie o koleczko napinajace. przy koronce 22t z przodu, z tylu dostepne sa tylko 1-6 (bez 7,8,9). na 32 i 44t wszystko gra. Zabawna rzecz: wh shimano nie powinny dzialac jeszcze 1-5/6 i 2-9:

what_means_the_capacity.MainContent.0002.Image.gif

w praktyce 2-9:

652636d559496fcfm.jpg

moja metoda dobierania dlugosci lancucha jest nastepujaca: dobieram jak dls SGS -1 ogniwo.

marcin: sadzac po zdjeciach mozesz zdjac 1 ogniwo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...