gosforth Napisano 11 Października 2006 Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Witam, bede wdzieczny za podpowiedz czy lepszy jest wozek dlugi czy tez sredni w przerzutce tylnej (Deore XT, kaseta 11/34). Jazda raczej 'dynamiczna'. Dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 11 Października 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Do takiego rozstawu kasety długi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 11 Października 2006 Udostępnij Napisano 11 Października 2006 na pewno długi. Krótki nie obejmie aż takich wielkich zebatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 11 Października 2006 Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Panowie , według mnie nie tak do końca... Krótki ( pewnie chodzi o średni ;-)) jest ok pod warunkiem rozsądnego doboru przełożeń - NIE jeździmy przecież 3/1 prawda ? Jest lżejszy , trudniej go skasować i ma mniejszy moment bezwładnosci - nie wali tak o ramę. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dezerter Napisano 11 Października 2006 Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Mi zdarzyło się parę razy w zmęczeniu wrzucić przez przypadek 3:1, lepiej nie ryzykować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 11 Października 2006 Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Ja miałem krótki wóze przy kasecie 11-30T, za bardzo skróciłem łancuch i gdy wrzuciłem jedynkę ładnie mi zmieliło przerzutke. Trzeba sprawdzic w specyfikacji przerzutki jaka max zębatke obsługuje - nie polecam uzywania poza wyznaczony obszar będzie to działać po wyregulowaniu ale to nie bedzie do konca to co powinno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 11 Października 2006 Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Nawet średni wózek może obsługiwa kasetę 34z , ale nie o to chodzi - chodzi o pojemność przerzutki , przeczytajcie to (zwłaszcza post "Napatos-a": http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...hl=krótki+wózek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gosforth Napisano 12 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2006 >na pewno długi. Krótki nie obejmie aż takich wielkich zebatek. A co ma wozek do zebatek? :-) Wozek sluzy raczej do tego by kompensowal 'nadmiar' lancucha (zatem od niego zalezy 'pojemnosc'). Jedynie 'M' zauwazyl ze wozek nie zmienia przelozen. Eh, eksperci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 12 Października 2006 Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Przecież jak byk masz napisane w specyfikacji takiej np. Sory - max obsługiwane przełożenie na kasecie 27T. Dlatego przerzutka musi byc dostosowana do rodzaju kasety. Takiej Sory na krótkim wózku na pewno nie ustwi się pod kasete MTB 34T. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mewes Napisano 12 Października 2006 Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Mysle ze sredni wozek nadaje sie dla korb z dwoma blatami bo na 22z z przodu juz mi sie to nie widzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gosforth Napisano 14 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2006 Przecież jak byk masz napisane w specyfikacji takiej np. Sory - max obsługiwane przełożenie na kasecie 27T. Dlatego przerzutka musi byc dostosowana do rodzaju kasety. Takiej Sory na krótkim wózku na pewno nie ustwi się pod kasete MTB 34T. Przeczytaj co napisane i nie publikuj farmazonow bo wprowadzasz ludzi w blad. Nie ma zadnej roznicy w obslugiwanych kasetach pomiedzy srednim a dlugim wozkiem. Obejrzyj przerzutke w rowerze by zrozumiec do czego sluzy w niej wozek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 14 Października 2006 Udostępnij Napisano 14 Października 2006 Mówie krótki wózek vs. długi a nie średni! Maks. / min. koronka:27/11T Maks. / Min. Koronka: 34/11T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Napatos Napisano 14 Października 2006 Udostępnij Napisano 14 Października 2006 Shimano o Saint: Długi wózek: 34T Średni wózek: 34T Krótki wózek: 34T Przyjrzyj się przerzutce. To naprawdę dobra rada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 14 Października 2006 Udostępnij Napisano 14 Października 2006 Czyli wychodziłoby na to, ze zakres nie zależy od wózka tylko od budowy danej przerzutki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Napatos Napisano 14 Października 2006 Udostępnij Napisano 14 Października 2006 Dokładnie. Zakres obsługiwanych trybów kasety zależy od budowy przerzutki (chodzi głównie o to, żeby górne kółko wózka nie zahaczało o większe tryby). A to, czy uda się wrzucić największy tryb kasety przy dużym blacie z przodu oraz czy łańcuch nie będzie luźno zwisał przy ustawieniu małej tarczy z przodu i małej zębatki z tyłu zależy od możliwości "wybrania" łańcucha, czyli od tzw pojemności przerzutki, która zależy od długości wózka (im dłuższy wózek, tym większa pojemność przerzutki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 14 Października 2006 Udostępnij Napisano 14 Października 2006 W takim razie nie miałem racji. Pomyślałem, że jak Sora na krótkim wózku nie obsługuje wiekszych koronek to będzie reguła dla wszystkich przerzutek z takim wózkiem - a tak nie jest. EOT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 14 Października 2006 Udostępnij Napisano 14 Października 2006 (im dłuższy wózek, tym większa pojemność przerzutki). I dlatego przy korbach 3-blatowych powinno cię stosować długi wózek. Teoretycznie jeśli uzywasz korby 3-blatowej 42-34-24 i kasety o rozpietosci 14-32 mozesz użyć przerzutki ze srednim wózkiem SRAM bo ma pojemność 37 z , a pojemność zestawu korba/kaseta wynosi 36z. W innym przypadku - nie wyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker80JG Napisano 19 Października 2006 Udostępnij Napisano 19 Października 2006 To czyli długosc wózka nie oznacza ze przerzutka jest bardziej sportowa itd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ślawus Napisano 19 Października 2006 Udostępnij Napisano 19 Października 2006 ja mam krótki wózek z kasetą o największej koronce 34 i jeżeli się uważa, to może być, ale 3:! raczej nie da rady bo łańcuch za krótki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosmita Napisano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Witam. Przeczytałem wszystko co jest na forum nt. długości wózków, ale do końca i tak nie jestem pewny Czy długi wózek SRAMa X-9 przy obu poniżej podanych zestawach będzie odpowiedni :question: 1. Korba 44-32-22 Kaseta 11-30 2. Korba 44-32-22 Kaseta 11-32 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 Tak, nawet sredni da rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosmita Napisano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 No to dobrze , dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinii Napisano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Witam, Odkopuje, zeby nie zakladac kolejnego tematu dotyczacego dlugosci wozka. Kupilem przerzutke XT Shadow dlugim wozkiem i teraz (po przeczytaniu wiekszosci tematow nt. dl. wozkow) mam watpliwosci... Skladam rower, w ktorym bedzie korba XT 44/32/22, manetki gripshift SRAM Attack (przednia z mikroindeksem), kaseta SRAM 8 (11-32). Zgodnie z teoria pojemnosc w moim przypadku to 43T i potrzebuje dlugi wozek. Dotychczas mialem przerzutke LX ze srednim(/krotkim) wozkiem, kasete jak wyzej i korbe z blatami 48/36/26. Nawet przy przelozeniach 26-11 i 48-32 moglem tak ustawic przednia przerzutke (korzystajac z mikroindeksu), ze mozna bylo spokojnie (i cicho - nic nie tarlo) jechac. Jednak skrajnych przelozen nie stosuje gdyz powszechnie wiadomo, ze nie powinno sie lancucha przekaszac. Z dotychczas przeczytanych tematow wynikaja 2 wady dlugiego wozka : 1. latwiej o jego uszkodzenie (wplatuje sie w niego duzo, mozna go urwac/skrzywic) 2. mniejsza precyzja dzialania wzgledem wozka GS (subiektywne wrazenia uzytkownikow) I o ile pkt. 1 jest jasny, o tyle pkt. mnie martwi... Co proponujecie - wymienic przerzutke na taka z krotkim wozkiem? Jak to faktycznie jest z ta precyzja dzialania w kontekscie dlugosci wozka? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2008 Ciężkmo to zmierzyć subiektywnie. Moja obiektywna ocena zgadza sie ocena obiegowa, która twierdzi, że średnie wózki GS są szybsze. Jeżdzę na korbie 44 i kasecie 11-32: wszystkie biegi chodzą na RF LX, bez żadnych indeksów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 13 Czerwca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Wtam. Mam prośbę. Czy ktoś kto jest pewny, że ma XT Shadow z długim wózkiem mógłby go zmierzyć? Będę bardzo wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.