Fistah666 Napisano 7 Sierpnia 2006 Napisano 7 Sierpnia 2006 Mój kolega właśnie składa rower i jest zainteresowany tą ramą. Czy możecie powiedzieć czy jest wystarczająco mocna do enduro ? Prosimy też o inne wasze propozycje ram (hardtailowych ) tego typu do 900zł, max 1000zł jeśli to mega okazja :twisted: Kolega waży ok. 65 kg i ma 184 cm.
bikerman Napisano 8 Sierpnia 2006 Napisano 8 Sierpnia 2006 Funbike jest fajną ramką szczerze móiąc do wszystkiego widziałem ludków którzy jeździli w streecie, dircie, dualu....a nawet do enduro....jest lekka i to jest duży +
WILK Napisano 13 Sierpnia 2006 Napisano 13 Sierpnia 2006 Ja się podebnę pod temat. Nie mam pojęcią która sztywna rama byłaby lepsza do enduro:A-gang p.m. czy tematowy funbike DM'a ?Czy funbike jakoś ustępuję A-gangowi,czy różnice nie są zauważalne pod względem wytrzymałości i wykonania?Bardzo mnie to interesuje,ponieważ różniaca w cenie jest dość znaczna. Najbardziej zależało by mi na porówaniu i koledze Fistaha pewnie również,ponieważ A-gang'a może również brać pod uwagę przy kupnie sztywnego roweru do enduro.
Fistah666 Napisano 16 Sierpnia 2006 Autor Napisano 16 Sierpnia 2006 Wilku, mój kolega rozwarzał nad tą ramą ale spec ze sklepu podpowiedział mu, że ten A-gang bardziej nadaje się do dualu streetu i tym podobnych. DM wydaje mi się być bardziej uniwersalny z racji jeszcze na swoją geometrię, za to author chyba bardziej podchodzi pod bardziej ekstremalne dyscypliny...
WILK Napisano 16 Sierpnia 2006 Napisano 16 Sierpnia 2006 Sprawdz sobie geometrię.Różnica jednego stopnia przy kącie główki ramy.Porównaj sobie na stronach.Dlatego nie pytałem się co jest bardziej uniwersalne,tylko co bardziej wytrzymalsze i lepiej wykonane. Różnica w stopie aluminium. 7005 T6 jest niby lepsze o samego 7005.Jednak A-gang ma zmienne profile rur z prostokątnych profili przechodzą na owalne i w ten sposób są zrobione 2 główne rury.Funbike ma jedną owalną,a drugą o prostokątnym profilu.Widełki tylnie są prawie identyczne(wygięte w S i prostokątne profile,a-gang chyba ma jeszcze jakieś wzmocnienie)Co ma większe znaczenie profilowanie i łączenie rur czy sam materiał???? Na poprzednie pytanie nikt nie odpowiedział...dlatego je powatarzam Co jest lepsze pod względem wytrzymałości i wykonania:A-gang czy Funbike????
bendus Napisano 16 Sierpnia 2006 Napisano 16 Sierpnia 2006 Jak w maju byłem zmuszony zrezygnować z full'a i poszukiwałem mocnego sztywniaka do enduro, to tez rozważałem między innymi DM FunBike i A-Gang P.M. (po drodze był jeszcze DC Amstaff) Za A-Gangiem przemawiała dobra opinia jaką mają te ramy i fakt, że do ramki dostaje się fajne stery. Minusem były poziome haki i cena. DM miał wśród plusów cenę (obecnie ca.450zł i do tego mozna w promocji łyknąc obręcz DT za 1zł na www.skleprowerowy.com) i fakt, że nie za wiele ich jeździ po Polsce, więc nie ma problemu, że na każdym rogu identyczny bike. Z drugiej strony, to że niewielu je ujeżdża, powoduje, że trudno czegoś konkretnego się dowiedzieć. W końcu zadecydował portfel i chęć wyróżnienia się i kupiłem DM w kolorze oliwka/pistacja i rozmiarze M (miało to być 17"). Ramka doszła szybko i wrażenia są takie - wykonanie bardzo dokładne. Ładne spawy, równo położony lakier, estetyczne wyfrezowane napisy, prosta. Pancerny tylny widelec - dolne rurki są prawie tak wysokie jak mufa suportowa. Guesset na dolnej i górnej rurze przy główce. Główka o zwiększonej średnicy w miejscu osadzenia sterów i najwyraźniej można zamontować w niej stery z wysokimi miskami. Rama wg. moich pomiarów ma w rzeczywistości około 16.5" C-T. (L-ka ma ponoć około 18.5" - 19') Złożyłem rower i po kilku jazdach doszedłem do wniosku, że z mostkiem 40mm, który świetnie się sprawował z poprzednimi, większymi ramami, nie da się jeździć większych dystansów. Podobnie ze sztycą. 350mm to do tego rozmiaru i mojego wzrostu 184cm za mało. Po wymianie sztycy na 400mm i mostka na 80mm/12stopni rowerek zrobił się całkiem wygodny - dystanse rzędu 70-100km są jak najbardziej wykonalne. Przy L-ce to już zupełny luzik, choć osobiście nie żałuję wyboru mniejszego rozmiaru. Z obecnym widelcem (SR XCP-dj :/) rama ma bardzo strome kąty, co sugeruje, że spokojnie mozna zaszaleć i włożyć coś z większym skokiem (Ja planuję albo Drop Off 4, albo All Mountain 3). Podjeżdża się znośnie, zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę obecne 120mmskoku z przodu i kierę z 50mm wzniosem. Niedawną wycieczkę po Górach Świętokrzyskich spędziłem w 99% w siodle i dopiero w najbardziej stromych miejscach przód się odrywał od ziemi - dłuższy mostek i byłoby lepiej. Wiadomo, że pod górę nie idzie to jak burza, ale da się zrobić. Ogólnie to brykniecie na tej ramce po górach utwierdziło mnie w przekonaniu, że ta rama to był nienajgorszy wybór do takich zastosowań (a pomyśleć, że niedawno prawie ją sprzedałem i gdyby kupiec nie rozmyślił się w ostatnij chwili to już bym jej nie miał. I dobrze, że tak wyszło ) W planach mam zmianę kiery na cos z mniejszym wzniosem (no i ten nieszczęsny widelec), ale poza tym jest OK. Do enduro z tej dwójki polecm DM. Tutaj fotka mojego roweru - jeszcze z krótkim mostkiem i sztycą 350mm a.. jeszcze jedno. DM wymaga sztycy w dosyć egzotycznym rozmiarze, a mianowicie 30.4mm, więc wyboru znowu takiego dużego nie ma. Ewentualnie redukcja i śmigać na 27.2mm.
sina Napisano 17 Sierpnia 2006 Napisano 17 Sierpnia 2006 Bendus, prosze napisz jaki wymiar ma gorna rura mierzona wzdłuz tej rury od sr. rury podsiodlowej do sr. glowki ramy oraz w poziomie od sztycy do sr głowki ramy. Bede bardzo wdzieczny. Pozdrawiam Seba
WILK Napisano 17 Sierpnia 2006 Napisano 17 Sierpnia 2006 Opinie o funbike'u jest,ale jak się on ma do A-ganga.Czy jest sens wydawać 250 zł więcej na A-ganga.Ma on obejme podsiodłową i niezłe stery,ale czy to jest warte tej ceny???
bendus Napisano 17 Sierpnia 2006 Napisano 17 Sierpnia 2006 Bendus, prosze napisz jaki wymiar ma gorna rura mierzona wzdłuz tej rury od sr. rury podsiodlowej do sr. glowki ramy oraz w poziomie od sztycy do sr głowki ramy. Fotka z naniesionymi rozmiarami A tak do A-Gang'a wracając to wydaje mi się, że on jest bardzo krótki. A za te 250zł różnicy można naprawdę kupić super stery i zacisk, więc akurat to nie powinno decydować. Właśnie doczytałem, że a-Gang 19" ma normalne, pionowe haki.. no prosze. Wobec tego przy wyborze tego rozmiaru argument o poziomych hakach odpada
eloo Napisano 15 Lutego 2008 Napisano 15 Lutego 2008 Witam odswieŻam temat bo zainteresowalem sie ta ramą tylko nigdzie nie moge znaleŹc geometrii tej ramki. Czy ktos ją ujezdza?? Jak sie sprawuje?? Da sie na niej od czasu do czasu dirta poleciec?? albo zrobic ponad 100km wycieczke w miare dobrym tempie?? Oczywiscie przy jakichs kombinacjach z dlugoscia mostka... I jeszce jedno te rozmiary m, l odpowiedają mniej wiecej ilu calom?? Czy te rozmiary roznia sie tylko dlugoscia rury podsiodlowej?? ehh mam dylemat miedzy ta rama a amstafem w rozmiarach amstaf 18" a funbike L
bendus Napisano 15 Lutego 2008 Napisano 15 Lutego 2008 Poczytaj kilka postów wstecz. Pisałem o swoim DM'ie i o możliwości robienia dłuższych wycieczek na M'ce. Zerknij też do tego tematu: http://www.forumrowerowe.org/index.php?showtopic=34341 W toku dyskusji pojawiły się rozważania Amstaff czy DM. O wytrzymałość Funbika raczej bym się nie obawiał - konstrukcyjnie to praiwe identyczna ramka do DM Dual Slalom. Popytaj też wśród userów - Funbike mają m.in. Martinuz i Thor07, kiedyś miał cdan
Thor07 Napisano 15 Lutego 2008 Napisano 15 Lutego 2008 Rama w jeździe sprawuje się bardzo dobrze. Tylko nie należy wkładac zbyt niskich amortyzatorów [~505mm to minimum]. Dirt... jeżeli masz skilla to da sie poleciec, na ramie nie powinno to zrobic większego wrażenia. Co do rozmiaru to M'ka ma 415mm [~16"] więc obstawiam że L'ka to będzie jakieś 18". Jednak lepiej żeby Martinuz zmierzył swoją L'ke.
Szczesny Napisano 11 Sierpnia 2008 Napisano 11 Sierpnia 2008 niewiem czy ktoś jest jeszcze zainteresowany tematem, ale tak: wg. producenta M to 17" a L 19" sam ujeżdżam L z marzokiem AM 3 150 mm i świetnie się jeździ, co do dłuższych wycieczek koło 120km szosą już na niej robiłem i daje rade, a w terenie jest świetna, znosi nawet Dirty , traski DH i mocne katowanie jako user polecam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.