Skocz do zawartości

[siodło] Selle Italia Flite GF Titanium

kielon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam się nad tym siodłem, ale nie mogę go spotkać w żadnym sklepie, a kupować z neta w ciemno, bez sprawdzenia nie chcę.

Pytam posiadaczy - jakie ono jest? Wygodne czy nie? Wytrzymałe? Czy schodzi łatwo lakier (szczególnie z białego)? Trzeba do niego pampersa? Przepuszcza dobrze powietrze? Itd...

Znalazłem je na tej oto stronce http://www.erowery.pl/go/_category/index.p...cer_id=7&page=3

yyy jezeli chodzi o Selle Italia Flite GF Titanium to calkiem mile siodelko. nie takie ciezkie nie za lekkie. tytanowe prety (wlasnie prety nie rurki co blednie pisza w niektorych sklepach) powoduja ze jest dosyc mocne a zarazem bardzo sprezyste. Co do wygody ja jestem wniebowziety. ale jak ktos juz na jakims forum napisal albo to siodelko sie lubi albo nienawidzi... w obecnym rowerku poprzednio mialem siodlo IKE (bardzo podobne z wygladu) i po jakis 40 - 60km bylo juz naprawde ciezko, zadek zdecydowanie dawal o sobie znac. z tym siodlem spokojnie lykam trasy po 140 km bez najmiejszego problemu! bez pampersa da sie spokojnie robic po 80 km. oczywiscie bol wtedy jest ale nie jest to cos co potrafi uniemozliwic jazde... ale radzil bym jednak pampersa jest o wiele wygodniej. jezdzilem i tak i tak i cos na ten temat wiem. jedna uwaga jak oczekujesz ze to siodlo bedzie miekkie to sie zdziwisz. po wyjeciu z opakowania zwatpilem. :eek: jak wcisniesz paluchem ugina sie toto moze na 1 no max 2 mm... pomyslalem: no dobra to gdzie jest ten zel?!! mialem chec je zapakowac i odeslac! ale po tesciku najpierw szosa 60km potem teren 80km wiedzialem ze doskonale wybralem. jezeli chodzi o kolor to akurat nie wiem jak jest z innymi koloroami (mam czarne) ale z mojego na razie nic nie zeszlo (zaliczylem jedna niezla glebe i troche poszorowalo ale nic mu sie nie stalo i nadal wyglada jak nowka). wentylacja dzieki otworowi na srodku zadowalajaca. aha i jeszcze jedno w tym linku co dales to siodlo kosztuje 309.90 PLN... masz linka gdzie jest to samo tylko taniej 299 PLN centrumrowerowe.pl na stronie sklepu maja co prawda zdiecie poprzedniego modelu ale dostaniesz to samo co masz z tej stronki co wkleiles zreszta zerknij na moja fote tez od nich bralem maja chyba najlepsze ceny... :")

tak to wyglada u mnie:

siodlo2.jpg

pozdrawiam :")

Bloody_toaster może wkleisz swój komentarz do testów, ewentualnie dodasz jeszcze parę informacji na temat siodła? Wydaje mi się, że dzięki temu pomożesz innym zielonym w temacie siodełek z tej serii.

Co do twardości siodla, to właśnie parę tygodni temu sam zauważyłem i wyciągnąłem jednocześnie wnioski, że im miększe siodło w dotyku, tym gorsze. W końcu tyłek ma większy nacisk na siodlo, niż czyiś palec. Sam mam miękkie, żelowe siodełko San Marco. Wygodne to ono może jest, ale do pół godziny jazdy bez pampersa.

MIC wybierajac to siodlo szukalem kompromisu pomiedzy jazda turystyczna a sportowa. Siodlo mialo byc mocne, sportowe ale pozwalajace wygodnie jechac przez wiele godzin nie martwiac sie o 4 litery. Glowna zaleta jest to ze jest o wiele mocniejsze od siodelek opartych na rurkach ktore sa puste w srodku. Prety z tytanu moze i nie sa superlekkie, rurki byly by pewnie lzejsze ale przynajmiej jestem pewny ze jarzmo od sztycy ich nie zgniecie. Wiec spokojnie pogodzilem sie z tymi paroma gramami wiecej. Zreszta az takim pro nie jestem a ze czasem lubie pojechac troche agresywniej to przynajmiej jestem spokojny o siedzisko. Dodatkowo tytan jest materialem bardzo sprezystym co swietnie wplywa na odczucia tylnej czesci ciala na trasie. Do momentu zakupu tego siodla godzina lub dwie byly do zniesienia natomiast dalej to juz tortura. Obecnie 6 godzin nie stanowi problemu i dokladnie w tym celu zakupilem to siodlo... Siodlo mialo byc mocne a jazda dluga, daleka, wygodna w roznym terenie i dokladnie to osiagnelem.

Kielon w sumie to zapisalem sie na to forum po przeczytaniu Twojego posta i do konca nie doczytalem regulaminu... Po przeczytaniu boje sie ze mnie wykasuja wiec nie wiem czy warto... Tak czy tak jak cos pomoglem to sie ciesze :")

pozdrawiam :")

Dziekóweczka Bloody!

Bardzo mi pomogłeś swoim opisem, ponieważ sam szukam siodła wg takich samych kryteriów, jakimi Ty sie kierowałeś przy wyborze.

Ma ono służyć mi do identycznej jazdy, jaką sam uprawiasz, zatem długie wypady (również asfalt), jak i delikatnie wyczynowo (raz na jakiś czas).

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...