Skocz do zawartości

[rower] Do jazdy po terenie różnym ;) - cross do 1700 zł

adam00

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na forum,

Precyzując moje zapytanie dodam, że chodzi mi o rower do jazdy po asfalcie (z uwzględnieniem polskich dziur) szutrze (czyli drogach o nawierzchni nieutwardzonej), sporadycznie polnych drogach.

Jeśli chodzi o topografie terenu potrzebuje rower dostosowany do jazdy zarówno w terenach nizinnych jak i górskich (podgórskich) (przy czym w terenie górskim ograniczę się tylko do utwardzonych dróg)

Wiem, że rower powinien być wyposażony w amortyzator przedni,

dodatkowo intuicja i doświadczenie podpowiada mi duże koła oraz wysokie, twarde, przełożenia...

Chce wybrać rower najlepszy do jazdy długodystansowej (czyli jak dla mnie powyżej 100km)

Na co powinienem zwrócić jeszcze uwagę, jakie konkretne modele możecie mi zaproponować?

Dodam jeszcze, że ważnym kryterium dla mnie jest cena, im mniejsza tym lepsza, oczywiście przy zachowaniu sprawności i bezpieczeństwa roweru (nikt chyba nie chce rozpadnięcia roweru 700km od domu 20km od najbliższych zabudowań i kilkadziesiąt od większego miasta)

"duze kola" pisze autor tematu.

na levelu ma sie bujac powyzej stu km?

zapewne chodzi o rower trekkingowy/cross a nie o górala. asfalt, ubite drogi, ewentualnie sporadycznie polne.

pytanie: czy zalezy ci na wyposazeniu dodatkowym wyprawowym: blotniki, bagazniki, oswietlenie? jesli nie to bardziej w strone roweru cross czyli roweru na kolach 28 cali z masywniejszymi oponami i amortyzatorem albo jesli osprzet wyprawowy jest nieoddzownie przewidziany to rower trekkingowy - wtedy osprzet ma on najczesciej na stanie ale za to brakuje mu amora. nie ma z tym problemu - poza dodakową inwestycją oczywiście.

tansze bedzie przezbrojenie crossa na trekkinga (amortyzator dobry do takiego roweru bedzie drozszy niz pozostaly podany wyzej osprzet):rama i widelec takiego roweru są fabrycznie przystosowane do obwieszenia roweru gadzetami. cross bedzie tez mial szersze opony niz trekking bo z zalozenia jest to rower do poruszania sie rowniez w lekkim terenie dlatego oponki są wyposazone w niewielki protektor

z osprzętu nieodzownym byłby dla mnie jedynie koszyk na bidon

(ewentualnie rozważyłbym jakiś pojemnik na bagaż, chociaż i tak pewnie się bez plecaka nie obędzie)

a jeśli chodzi o szerokośc opon, to myślałem o czymś pośrednim między kolarzówka, a góralem...

Z tego co piszesz rower crossowy będzie dla Ciebie idealny! Jeśli masz zamiar jeździć na dłuższe wycieczki asfaltem i po utwardzonych drogach to nawet sie nie zastanawiaj! Jak zechcesz wybrać się na wyprawę przez trudniejszy teren (strome szutrowe podjazdy, kamienie, korzenie czy błoto) to możesz założyć do takiego roweru nawet gumy 1,9 cala a wiec jak w normalnym góralu, a jak będziesz chciał szybko wymanewrować do pracy po asfalcie to zakładasz cienkie slicki i mkniesz jak burza.

Jeździmy z dziewczyna na dłuższe wypady rowerowe (od 100 do 1000km), ona na trekingu 28' ja na "góralu" 26', gdy przesiadam sie ze swojego na jej to czuje jakbym skrzydeł dostał. Efekt taki że sam zastanawiam się nad przesiadką na 28' chociaż lubię także poszaleć w trudnym terenie. Na rowerze o większym promieniu kola łatwiej osiągnąć i utrzymać duża prędkość, kola o większym promieniu łatwiej pokonują również przeszkody ( stad pomysł na tzw, twentynajnery- górale na kolach 29'). Na Twoim miejscu nawet bym sie nie zastanawiał tylko od razu zabierał się za szukanie jakiegoś crossa ew. trekinga i nie słuchał porad w stylu " polecam krossa Level A4" czy podobnych, rower może i dobry ale nie na twoje potrzeby.

generalnie chciałbym mieć jak najlżejszy rower co przybliżałoby mnie do tego, aby zdecydować się na rower crossowy, natomiast chciałbym się jeszcze dowiedzieć, czy są jakieś inne różnice pomiędzy trekingami a crossami poza osprzętem?

Drogi w moim otoczeniu, po których mam okazję jeździć są głownie asfaltowe o w miarę dobrej nawierzchni, ale zdarzają się szutrowe, wyboiste fragmenty po których jazda na moim "makrokesz-góralu" daje efekt totalnego tarkowego telepania, sporadyczne fragmenty piaszczystych, leśnych ścieżek, oraz żwirowa ścieżka rowerowa i po nich głównie jeżdżę treningowo, a z racji niewielkiej ilości czasu jaką mam w tygodniu chciałbym aby rower umożliwiał mi wyrobienie jak największej normy w jak najkrótszym czasie :P

Mam też okazję co roku przez około miesiąca jeździć po górach (Opawskich 300-700m n.p.m, również po czeskiej stronie) głownie po asfalcie (99%) z tym, że ten asfalt bywa w dużo gorszym stanie niż w miejscu mojego zamieszkania, jest pełno muld i tarkowatego asfaltu.

Prosiłbym również o propozycję konkretnych modeli B)

http://www.allegro.pl/item430653147_kellys...na_allegro.html

lub 2009:

http://www.kellys-bicycles.com/index.php?m...2&pID=17946

ewentualnie w tej cenie jest też Unibike Zethos. Najlepiej wypada Phanatic, który jest przeceniony o 300 zł. Może poczekasz do zimy na wyprzedaże? obniżki już się zaczynają, ale chyba i tak warto poczekać do zimy :P

wzialbym tego Kellys 'a PHANATIC, niestety bede zmuszony sie ograniczyc do czegos tanszego, bo doszedlem do wniosku, ze wypadoloby sie wreszcie zaopatrzyc w jakis porzadny stroj (przede wszystkim spodenki) a i pewnie na tym sie nie skonczy. A obawiam sie, ze nawet z przecena mi nie starczy kasy na wszystko :/

Tak wiec musze zawezic poszukiwania do ceny max. 1700 PLN

Przepraszam, ze sie podepne, ale prosze o ocene czy warto :D

Rama: Cube LTD Pro, kolor: Milky Green

Amortyzator: Rock Shox Reba .

Hamulce: Hayes Stroker Ryde, hydr. (180/160mm) .

Korba: Shimano M532, 44x32x22Z., 175mm .

Manetki: Shimano Deore Rapidfire Plus .

Przerzutka tylna: Shimano XT RD-M772 Shadow .

Przerzutka przednia: Shimano LX FD-M580 .

Piasty: Shimano Disc M525 .

Obręcze: Alex EN24 .

Kaseta: Shimano HG50 9-Fach 11-32 .

Łańcuch: Shimano HG53 .

Opony: Schwalbe Nobby Nic / Racing Ralph .

Kierownica: Easton EA30 .

Mostek: Easton EA30 .

Sztyca: Easton EA30 .

Pedały: Aluminiowe .

Stery: Ritchey Logic półzintegrowane .

Siodło: Scape Active 4 .

Waga: 12,8 kg (20") .

Cena: 3100 zł

PRZY OKAZJI: Bardzo prosze o PW jesli jest ktokolwiek z Wroclawia, kto ma rower Cuba w kolorze milky-(...), bo bardzo nie jestem przekonany do wygladu tego koloru...

http://rowery.onet.pl/4,35,155253,12027,ce...300,sprzet.html

to jest mój rower i jest zdecydowanie dla ciebie,,,, twardy ale może dlatego że jestem lekki 60kg

zepsuła mi się przerzutka z przodu ale chłopaki mówią że jest to odosobniony przypadek (zły montaż)

tu masz taką samą wagę za 1800!!!co prawda lepszy osprzęt no ale prosiłeś za 1700

• 3 tygodnie później...

Dobrze, wiec może małe podsumowanie.

Zaczynajac od ceny: Niestety cena roweru nie moze przekroczyc 1700PLN (chodzi mi o cene katalagowa, bo wiadomo czasem sie uda trafic cos na wyprzedazy taniej, tylko ze takie promocje raz sa a raz ich nie ma, a nie wiem czy uda mi sie zdobyc dosc kasy do tego czasu - przy okazji czy ktos sie orientuje czy w listopadzie mozna jeszcze cos korzystnie kupic, czy tez wszystko jest wyprzedane?)

Typ roweru: CROSS

Rozmiar kól: 28 cali

rozmiar ramy: odpowiedni dla 175 wzrostu / <80 cm do kroku (wiem, ze to moglbym obliczyc np. wedlug tabel na forum, niemniej jednak wymiarowki wypadaja roznie i dlatego prosilbym o opinie dotyczace konkretnych modeli)

Ilosc biegow: 27 (wydaje mi sie, ze chyba niewarto dla oszczednosci decydowac sie na np.24biegowke?)

Waga <14kg

amortyzator przedni: dostosowany do tego, aby radzil sobie z tzw "tarka"(zbita piaszczysta nawierzchnia gesto pofaldowana cienkimi "rowkami") i przynajmniej w czesci eliminowal drgania powstajace na takiej nawierzchni.

Jesli chodzi o opony preferowalbym albo cienkie (do jazdy po asfalcie) albo tez grubsze, do jazdy terenowej, gdyz planuje zakupic drugi komplet opon (na 3 niestety mnie nie stac, zreszta i tak to bylby pewnie za duzy klopot wymieniac co wyjazd opony) [ewentualnie czy orientujecie sie czy istnialaby mozliwosc wymiany opon w sklepie ze standardowych na inne? ma ktos takie doswiadczenia?)

PS. Jesli moglbym poprosic ktoregos z moderatorow o poprawienie tytulu watku (na rower Crossowy do 1700PLN)

Poprawiłam.

Jeśli chodzi o dobry amor - w tej cenie będzie trudno. Raczej nie należy się spodziewać niczego, poza niższymi modelami Suntoura i RST. Warto obejrzeć ofertę Unibike'a - mają dobrze skompletowane rowery za niewygórowaną cenę.

A w kwestii "tarki" i kocich łbów: na to, w przypadku HT, pomóc może jedynie niskie ciśnienie w oponach - a to dość ryzykowne posunięcie, zważywszy na wąskość tak opon, jak i obręczy w crossie.

Pozdrówko flakowate :)

Ja mam crossa za taką cene udało mi się utargować 200 zł niżej a teraz po sezonie możesz wydusić więcej

firma może mało znana ale rowerek całkiem fajny lekki i przyjemny w prowadzeniu tylko trudno dostępny jedyny sklem z centurionami jaki spotkałem jest w Kraku ale podam ci listę sklepów jak znajdę

http://rowery.onet.pl/4,35,155253,12027,ce...300,sprzet.html

http://grupapgr.pl/2008/uczestnicy.html

hmm a co byś chciał wiedzieć może zacznę od tego że jeżeli jesteś lekki (60kg) to amorek może wydawać ci się twardy ale w końcu to cross

ogólnie zdecydowanie bliżej mu do szosy niż do fulla nie jest to rower do takiej rzeźni :) raczej do miejskiej dżungli albo teren ale nie jakiś ciężki

jeżeli masz nadmiar kasy to można by wymienić z przodu przerzutkę na Deore że by był pełny zestaw i żeby to lepiej i dłużej działało

aha jeżeli już go kupisz dokręć dla pewności wszystkie części bo ja miałem nie dokręconą przednią przerzutkę i kupę problemów

http://www.forumrowerowe.org/przerzutka-Aw...tki-t42827.html

a poza tym ma bardzo mocny start

z takich mało ważnych rzeczy to chyba dla mnie brakuje mi jednego przełożenia na prędkości powyżej 45k/h po prostu zaczynasz kręcić a prawie nic to nie daje ale RZadko jeździ się tak szybko może przy wymianie kasety wezmę jakaś mniejszą ciut

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...