Radeck Napisano 22 Września 2007 Napisano 22 Września 2007 Kumpel chce kupić tą sztyce, w rozmiarze 27,2, ale gdzieś czytałem, że delikatna jest, czy wytrzyma pod ciężarem 65-70kg? Jeździ raczej spokojnie, 70% asfalt, 30% lekki teren
Blitzer Napisano 23 Września 2007 Napisano 23 Września 2007 O tym modelu bylo juz duuuzo na forum. Wystarczy poszukac. A co do wytrzymalosci to 70kg to malo i nie powinno byc zadnych problemow.
Radeck Napisano 23 Września 2007 Autor Napisano 23 Września 2007 przeszukiwałem, nie znalazłem nic konkretnego, a chciałem być pewny, żeby kumpel nie miał pretensji. Dzięki
Albert16 Napisano 2 Października 2007 Napisano 2 Października 2007 Ja uzywam tej sztycy w podobnych warunkach waze 68 kg. ---truvativ spokojnie wytrzymuje!Polecam
GdyniaBiker Napisano 17 Lutego 2008 Napisano 17 Lutego 2008 Sztyca XR była (i pewnie jest nadal) montowana nawet w zjazdowych Konach Więc o wytrzymałość bym się nie obawiał. Co najwyżej można wziąć wersję na 2 śruby zamiast na 1.
bendus Napisano 21 Lutego 2008 Napisano 21 Lutego 2008 Może i sa montowane w rowerach zjazdowych, ale tam z ramy wystaje kilka cm, więc szansa na uszkodzenie znikoma. Ja miałem XR Single Clamp 27.2mm i zgiąłem go na pierwszej przejażdżce przez miasto, gdy nie podniosłem tyłka na korzeniu. Żadna ekstrema, nic. Ważyłem wówczas trochę więcej niż kolega, bo 84kg, ale i tak... Nawet zwykły Zoom lepiej się sprawował. XR to sztyca ładna, ale słabiutka jak papier. Przynajmniej mniejsze rozmiary. Może te ow iększej średnicy trzymają się lepiej.
GdyniaBiker Napisano 21 Lutego 2008 Napisano 21 Lutego 2008 Rzeczywiście... Ale skoro Tobie zgięła się bez powodu przy wysunięciu, to w zjeździe przy np. 8cm od rąbnięcia tyłkiem też mogłaby.. Pozatym większe ryzyko jest uszkodzenia jarzma a raczej urwanie śrub/y. To trochę dziwne, bo rzeczywiście nawet Zoom nie zachowałby się tak.. A gdzie się zgięła? Tak bardziej na środku, zagięła się do tyłu? Mocno? Pytam z ciekawości, zastrzegam też, że nie jeździłem na tej sztycy, ale to dziwne, żeby Truvativ giął się od korzenia..
mal999 Napisano 5 Marca 2008 Napisano 5 Marca 2008 Ja mam XR Single Clamp 27.2mm ważę 75kg i na razie nic sie nie dzieje złego
proxx Napisano 11 Marca 2008 Napisano 11 Marca 2008 XR Double Clamp, 2500km, wystaje dużo ponad ramę, wypad w góry, zjazdy, często dostaje zdrowe baty - zero problemów.
bendus Napisano 16 Marca 2008 Napisano 16 Marca 2008 XR Single Clamp, średnica 27.2, wysunięta prawie na max. Przebieg 5km. Ugięcie rzędu 3-5 stopni w miejscu, gdzie sztyca wychodzi z ramy. Może wina sporej masy rowerzysty (85kg), może bardzo płaskiego kąta rury podsiodłowej. Może po porstu miałem pecha, ale faktem pozostaje, że zgięła się, jak jeszcze żadna inna moja sztyca. Przy większych średnicach zapewne jest wytrzymalsza. Pewnie Double Clamp też lepiej się trzyma, bo nie ma takiego setback'u jak wersja SC i mniejsza siła idzie w zginanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.