bozar Napisano 23 Maja 2009 Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 witam skladam rower dla mojej kobiety (strasznie sie wkrecila, jak ja budowalem swoj i tez chce;)). ma to byc szosowy SS na piascie torpedo, z szosowym barankiem. ale z racji tego, ze sprzet bedzie damski, musi 'odpowiednio wygladac'. i teraz: 1. czy sa jakies przeciwskazania do anodowania na zloto: mostka, sztycy, korby, obreczy? 2. czy zeby uzyskac jednolity odcien we wszystkich tych elementach musza byc one wykonane z jednakowego stopu? 3. czy po anodowaniu obreczy nie bedzie problemu z funkcjonowaniem hebla (nie zetrze sie 'kolor')? 4 czy ktos w ogole bawil sie w zloty kolor aluminium? 5. wiecie moze ile taka zabawa by kosztowala? rower ma wygladac mniej, wiecej (z naciskiem na wiecej;)) tak: http://www.fixedgeargallery.com/2009/jan/2/ScottSpencer.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 23 Maja 2009 Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 1. Przeciwwskazań nie ma żadnych. Jedynie trzeba usunąć starą anodę lub lakier z mostka. 2. Z tego co wiem to nie, zależy to od ilości użytego barwnika - dobra firma z pewnością zadba o identyczny odcień. 3. Kolor niestety zetrze się w miejscu styku z klockami, chociaż wbrew pozorom nie wygląda to wtedy źle (przynajmniej wg. mnie. 4. Bawiło się wiele osób i producentów 5. Tutaj nie mam najmniejszego pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 23 Maja 2009 Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 1. czy sa jakies przeciwskazania do anodowania na zloto: mostka, sztycy, korby, obreczy? Wsio musi być z aluminium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 23 Maja 2009 Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Fifi, niekoniecznie. Istnieje możliwość barwienia niektórych stopów stali i tytanu. Z tym, że to ciężkie i z pewnością dość drogie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 23 Maja 2009 Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Polecam lekturę: http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...p;hl=anodowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bozar Napisano 23 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Polecam lekturę: http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...p;hl=anodowanie. ten i wiele innych topikow przestudiowane juz dawno, ale dziki za troske,) szkoda, ze nikt nigdzie nie podal przyblizonej kwoty takiego zabiegu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snuffi Napisano 23 Maja 2009 Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Nie wiem gdzie chcesz to anodować ale z tego co wiem w WZL 2 w Bydgoszczy, kasują nie od przedmiotu tylko od godziny pracy technologa i linii. Wiem że było to dość drogo, bodajże 160zl/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bozar Napisano 25 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 dowiadywalem sie jak sprawa wyglada w Poznaniu i albo zaklady juz nie anoduja (bo podobno nie bylo to popularne i sie nei oplacalo) albo nie anoduja na zloto:/ jeden gosciu krzyknal mi cene za zlocenie - 300 PLN za jedna obrecz;] wzamian proponowali lakierowanie proszkowe na zloto, ale nie wiem czy efekt bedzie zadowalajacy. bede jeszcze probowal w stolicy, ale jak ktos ma jakies info to prosze o odzew;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artro Napisano 25 Maja 2009 Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Cena odstraszjaca, ale czego sie nie robi dla ukochanej i jej ukochanego roweru??? Jak Ci sie uda, to pochwal sie wynikami Trzymam kciuki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 26 Maja 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Maja 2009 WZL nr 1 lodz, za rame z widelcem orientacyjny koszt ok 700zl do ustalenia indywidaulnie i trzeba dobrze rozmawaic bo to ostro nietypowe zlecenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bozar Napisano 27 Maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 znalazlem miejscowke pod poznaniem gdzie za obrecz, sztyce, mostek i korby gosc powiedzial ze wezmie okolo 100 pln! jest git. teraz inny problem - podobno zeby uzyskac taki sam kolor trzeba uzywac tego samego stopu aluminium we wszystkich czesciach:] ciekawe jak tego dokonam... jakies propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmx Napisano 23 Czerwca 2009 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 podaj namiar do kolesia jak mozesz. tez mam kilka czesci do zanodowania na czarno lub zloto moze wyjdzie taniej jak damy wszystko razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadgen Napisano 4 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2009 Witam! Nasz zakład specjalizuje się w anodowaniu.Zajmujemy się również barwieniem aluminium, więc nie byłoby problemu z częściami rowerowymi.Oczywiście w miare możliwośc, bo jak wiadomo nie każdy detal da sie anodować.Ale próbki możemy zawsze zrobić bez problemu! Zapraszam! www.tadgen.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.