Rammzes Napisano 14 Października 2009 Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Witam, chciałabym złożyć opony slicki dla mojego męża. Nie znam się jednak dostatecznie, aby poradzić sobie z tym problemem. Więc mam pytanie do fachowców: jakie obręcze i oponki (szerokość 1,25-1,50?) polecacie. Na ten zestaw jednak nie chce wydawać fortuny, max 300-350zł. Nie wiem czy ma to znaczenie, ale jeździ on na Krossie Levelu A4. EDIT A może coś na Alexrimsy X2100 się znajdzie? Bo ma on je teraz nieuzywane, w piwnicy leżą... Czekam na odpowiedź i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 14 Października 2009 Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Alexrims x2100 mogą być, opony szukaj CST slick, Author slick, Kenda KHAN lub z wyższej półki: Schwalbe Kojak itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rammzes Napisano 15 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Czyli wszystkie wejdą na tę obręcz? I jeszcze jedno pytanie, czy muszę kupić nowe dętki, czy mogę jeździć na tych normalnych od koła 2,2 czy ile ono ma...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 15 Października 2009 Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Niektóre opony wejdą z większą, inne z mniejszą trudnością. Jeśli chcesz założyć opony 1,50" to nie będzie problemu. Dętki mogą pasować, ale lepiej kupić takie na rozmiar opony czyli 26 x 1,00-1,50, wtedy łatwiej ją umieścić w oponie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rammzes Napisano 15 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 Października 2009 A jakbyś mi powiedział czy warto dopłacić te 30zł i kupić Maxxis DETONATOR, a nie Author Slicka dla rowerzysty chyba jednak bardziej weekendowego. Podróże tak do 120km max.? Czy odczuje różnicę w jeździe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arroyo Napisano 16 Października 2009 Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Jasne, zwłaszcza jeśli kupisz wersję kevlarową (zwijaną), opona będzie wtedy lżejsza i jednocześnie wytrzymalsza ze względu na zastosowanie gęstszego splotu (w authorze jest to 27 tpi, w maxxisie 60tpi). Osobiście jestem fanem firmy schwalbe, z ich oferty można stosunkowo tanio nabyć drutowanego kojaka http://www.allegro.pl/item777940051_slick_schwalbe_kojak_26x2_0_lub_1_35_raceg.html lub jeśli chciałabyś zaszaleć wersję kevlarową która jest 100gram lżejsza http://www.allegro.pl/item763623471_slick_schwalbe_kojak_26x1_35_zwijana_295g.html ewentualnie najwyższa grupa opon szosowych dla mtb: marathon racer http://www.allegro.pl/item778550864_2_opony_schwalbe_marathon_racer_26x1_5_raceguard.html Zaletami tych opon schwalbe jest bardzo gęsty splot, wysoka wytrzymałość, niska waga i przede wszystkim wkładka race guard która chroni przed przebiciami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 16 Października 2009 Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Dla weekendowego rowerzysty nie ma to zadnego znaczenia, lepiej w takim przypadku kierowac sie cena. Zeby roznice w jedzie odczuc, trzeba dysponowac skala porownawcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rammzes Napisano 17 Października 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2009 1,35 to już za małe oponki Co bym nie kupiła opony będą lepsze do szosy, niż obecne Schwalbe coś tam 2,0+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.