Skocz do zawartości

[Zawór] Presta

Lukash

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam zawory presta w szosówce krossa, i nie wiem jak pompować. Odkręcam nakrętkę na wentylu, zakładam przejściówkę z presty na samochodowy i nie da się napompować nawet kompresorem nabitym na 8 barów.

Co zrobić?

Napisano

podjedź do jakiegoś sklepu-serwisu rowerowego i spytaj się czy możesz pożyczyć pompkę. Zobacz czy idzie napompować. jak nie to ja bym kupił nową dętkę a jak idzie to coś masz albo z kompresorem albo z przejściówką(może być za długa albo coś O_O)

• 11 miesięcy temu...
Napisano

Odgrzewam kotleta.

I jak się wyjaśniła sprawa, bo mam ten sam problem.

Kupiłem przejściówkę z presty na samochodowy.

Odkręcam ten mały dzyndel prawie do końca (aż zacznie sykać)

wkręcam przejściówkę na wentyl i nic :)

Proszę o pomoc

Napisano

Wpierw lekko wciśnij końcówkę presty tak aby uszło nieco powietrza, dopiero wtedy dajesz przejściówkę, pompkę i pompujesz.

Napisano

W praktyce i tak przejściówka w czasie zakładanie naciska na zaworek i go luzuje ( nie trzeba go naciskać), więc nie wiem co za powalone przejściówki macie jeśli nie możecie napompować.

Napisano

mam identyczna i nie ma problemów z pompowaniem pompka czy kompresorem. Tylko zawsze mocno wciskam na odkreconym zawór, bo czasem sie zacina.

Napisano

Dziwne, jak do tej pory , nigdy nie miałem problemu z zacinającym się zaworkiem , mimo kilku lat i wielu dętek/kół UST - były inne problemy , ale nigdy z pompowaniem :)

Napisano

W mojej przejściówce na dole jest taki mały o-ring, jeśli w twojej też, to zobacz, czy nie wypadł, albo się nie poluzował bo wtedy powietrze będzie uciekać i nie napompujesz. To jedyne co mi przychodzi jeszcze do głowy. ;)

Napisano

No ku**a, nie mogę napompować!!!!!

Odkręciłem ten dzyndzel na max, wkręciłem tą przejściówkę (nówka sztuka) do końca, ustawiłem ciśnienie podłączam a tu nic nie wyszło !!

Help!

Napisano

A ja mam wentyle presta i pompkę do presty i działa świetnie. Problemem może być to, że przy pompowaniu presty musisz mieć w pompce zacisk na wentyl, żeby bokiem nie uciekało, ale w kompresorze powinien być :)

P.S. A końcówki masz dobrze założone w pompce jak pompujesz :whistling:

Napisano

kilka dni temu mialem podobny problem - okazalo sie, ze w przejsciowce na samochodowy byl jakis syf i nakrecajac ja na preste wkrecal sie tez ten wentylek, ktory jest w prescie :)

przeczyscilem szmatka srodek i po kilku probach poszlo :D

tak bylo u mnie, moze to Ci jakos pomoze :whistling:

pozdro

Napisano

Pompuje tylko z kompresora, dlatego kupiłem przejściówkę na samochodowy.

Przejściówka jest ok nie ma żadnego syfu.

O dziwo dziś napompowałem koło normalnie tylko że z tego kompresora (starego) co samemu się dozuje powietrze, z automatu cisza.

Napisano

Czasem miewalem na stacjach benzynowych z automatycznym/elektronicznym kompresorem taki klopot ze po podlaczeniu powietrze nie szlo do kola wcale, albo wrecz schodzilo do zera.

Ratunkiem w takiej sytuacji jest uzycie opcji (zawsze jest taki guzik na kompresorze) "puste kolo", wtedy kompresor niezaleznie od tego jakie jest cisnienie w detce zacznie pompowac do zadanej przez nas wielkosci.

Moze to bedzie rozwiazanie problemu kolegow?

Aha tez uzywam presta z przejsciowkami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...