Skocz do zawartości

[korba] truvativ firex gxp dziwny luz

kello

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od jakiegos czasu skrzypiala mi korba. Zauwazylem, ze lewa korba nie ma luzu poprzecznego, natomiast prawa ma. Od razu wytypowalem walniete lozysko z prawej strony, co juz mialo miejsce uprzednio i zalozylem nowy suport. Skrzypy jednak nie ustaly a korba prawa nadal miala luz. Zdjalem korbe, wzialem ja w rece i skrzypi polaczenie korba prawa - oska. Czuc luz na tym polaczeniu. Chyba z tym nic nie da sie zrobic, polaczenie to jest chyba wciskane. Znaczy to ze jest to po prostu kiepskiej jakosci korba... ale kupic ja musze poraz drugi bo mam dwa komplety dobrych lozysk :002: Chyba ze ktos ma jakis pomysl eureka :blink:

Napisano

Niestety miałem identyczną sytuację jak Ty. I skończyło się również najpierw na zakupie nowych łożysk, a następnie całej korby. Spawać się tego nie da, bo są dwa różne materiały.

Masz jakiś pomysł, kiedy mogło dojść do uszkodzenia (czy tak po prostu z czasem, czy po jakimś uderzeniu)? Bo wydaje mi się, że ja porządnie grzmotnąłem o kamień i dlatego, a właśnie niedawno kupiłem drugą korbę...

Napisano

W nic nie przywalilem. Ona ma duzo przejechane i to ostro w tym czasem z malym skakaniem wiec mysle ze po prostu sie rozeszla... ze starosci :blink: A raczej z wyeksploatowania. Czyli kiepska ta korba...

• 1 miesiąc temu...
Napisano

dolaczam sie do ludzi poszkodowanych przez kiepska korbe truvativ. objawy: pukanie z prawej strony i to po trzech miesiacach ostrej jechanki. rower to cannondale bad boy ultra kupiony w lutym tego roku . kupilem ekstra fajowskie lozyska token no i kolejna niespodzianka. nie pasuja poniewaz z lewej strony korby jest mniejsza srednica osi no i lozysko jest za duze :) a to peszek . kolejny wydymany na miescie no coz ... piekne zlote lozyska na biurku prezetowac sie beda dobrze do czasu kiedy kupie nowa korbe shimano! na tej firmie sie jeszcze nigdy niezawiodlem . moj pech ze zaeksperymentowalem i kupilem cannona jedynie z przednia przerzutka tej wspanialej firmy...

• Mod Team
Napisano

Ja tak sobie śledze forum juz jakiś czas i zauwazyłem ze korby truvativa sypia sie na łeb na pysk. Firexa mozna zakupić za jakieś 220zł czy coś koło tego moim i chyba juz nie tyko moim zdaniem warto dołżyć dyszke na Deore HT II. Jeszcze nie słyszałem zeby komuś oś z korby wypadła czy sie ruszała.

Sam mam mostek truvativa XR 90mm i musze przyznac ze sie spisuje Ale co do korby to NIE nawet za darmo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...