Skocz do zawartości

[Przyczepka rowerowa] extrawheel

Wuja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Ostatnio zainteresowal mnie temat wyjezdzania na kilkudniowe wypady. Jak zawsze, w takim przypadku, przychodzi uporac sie z problemem bagazu. Wszystko targac na plecach mi sie nie usmiecha, sakw nie zamontuje, bo mam fulla (poza tym mi sie nie podobaja :) ) Natrafilem w necie na przyczepke extrawheel i musze powiedziec, ze mnie zainteresowala (www.extrawheel.com). Ze wzgledu na cene, chcialbym sie Was zapytac, czy przypadeczkiem ktos juz tego nie nabyl i nie przetestowal. Jezeli tak, to fajnie by bylo, jakbyscie podzielili sie swoimi spostrzezeniami na jej temat wlasnie tutaj.

pozdrawiam

Wuja

Przejżyj to http://itvp.pl/niezlajazda/archiwum/i.tvp

W jednym z odcinków było właśnie o tej przyczepce i pokazywali jej możliwości. Obciążyli ją 2 lub 4 zgrzewkami wody mineralnej i jeździli po trudnym terenie małymi i dużymi prędkościami. Z tego co było widać to przyczepka sprawowała się wyśmienicie.

Sam bym sobie taką przyczepkę sprawił jednak cena jej jest z lekka zaporowa.

pomysl o jezdzie z przyczepką np 45-50 na godzine zgóry po kamieniach korzeniach takie tam . jednym słowem hardcore.!!

Yyyyy - a czy Ty wogóle wiesz o jakiej przyczepce jest tutaj mowa? Z tą przyczepką o której tutaj jest mowa to nie jest żaden wielki hardcore (w porównaniu do jazdy z sakwami lub plecakiem). Tak jak mówiłem poszukaj w tym linku co dałem odpowiedni odcinek i zobaczysz jak można z przyczepką z obciążeniem kilkunastu lub kilkudziesięciu kilogramów zasuwać z góry po kamieniach korzeniach itp.

@sebek

Dziekuje bardzo, fajny programik i pewnie poogladam sobie tez cala reszte.

Male watpliwosci mam jedynie do kolesia, ktory sie o tej przyczepce wypowiadal - to ten sam facet, ktory wystepuje w reklamowkach tego sprzetu dostepnych na ich stronie. Wydaje mi sie, ze to zrozumiale, ze nie jest do konca obiektywny mowiac, ze wcale nie czuje tej przyczepki za soba. Pomysl tej przyczepki wydaje mi sie bardzo dobry na rowne drogi, ale nie jestem jednak przekonany, czy na wertepach nie bedzie mocno szarpac i rzucac calym rowerem (jesli ktos ciagnal przyczepke samochodem, wie o co chodzi). Jak widac na filmikach, nawet po ciezkich kamlotach da sie z tym przejechac. Interesuje mnie jednak co sie w tym wypadku stanie z komfortem jazdy?...

Czekamy zatem dalej na ludzi, ktorzy mieli okazje sie z tym zetknac i posmigac.

Jestem juz i tak prawie pewny, ze sie na ta przyczepke skusze, bo wobec sakw i tak pozostaje IMO bezkonukrencyjna.

Sprobuje obejrzec te filmiki dokladniej -> na pierwszy rzut oka nie wydaje sie to skomplikowane, wiec moze i sam sobie takie trzecie kolko zrezam :) Tu sie cos dognie, tam sie zespawa i moze wyjdzie cos podobnego. Jak by nie bylo pare stowek do przodu a ile przy tym zabawy :P W razie czego bede Was informowal :028:

@romek

chodzi o odcinek 42

pozdrawiam wszystkich majsterkowiczy :twisted:

Jeżeli porównywać sakwy do przyczepki to trzeba na tą spojrzeć z kilku stron.

1. Bezpieczeństwo i kofort jazdy jest lepszy z przyczepką, gdyż sakwy tylne bardziej destabilizują rower. Jadąc z sakwami z tyłu pod górę, mocno podrywa przód bike'a do góry.Ponadto w zakrętach z sakwy przeważają i tylne koło może wpaść w poślizg i "bęc". Sam często jeżdże z sakwami to wiem jak to wygląda :wub: Natomiast jadąc z przyczepką z góry trzeba bardzo uważać, bo gdy przy hamowaniu będziemy się ślizgać pod kątem do zbocza to przyczepka nadal jedzie na wprost i wtedy lądujemy z hukiem na ziemi. Mitem jest,że nie czuć przyczeki na wybojach. Odczuwa się podczas pedałowania każde nierównomierne obciążenie, które spodowane jest naszym "ogonem". Raz lżej raz ciężej,ogólnie brakuje tej płynności w pedałowaniu(nie lubie tak szarpać siebie i roweru). W przypdaku sakw nie ma właściwie tego problemu.

2. Sakwy mocno obciążają tylne koło w związku z tym czasem się zdarzy,że może strzelić szprycha. O szybszym rozcentrowywaniu się kół nie wspominając.

3. Niestety sama przyczepka nie wystarczy.Żeby bezstresowo podróżować potrzebne są worki transportowe.Wtedy wszystko do nich można upchać i jesteśmy pewni,że nic nie zmoknie ani się nie zgubi. Wersje z zastąpieniem worka transportowego na worek na śmieci(często ludzie tak robią) w tym przypadku odradzam. Worki przecierają się o pajączki przyczepki.

4. Sakwy można odpiąć i schować do namiotu podczas wyjazdu, a z przyczepką jest już problem. Bardzo łatwo się ją montuje i tak samo ściąga. Złodziej zrobi to w kilka chwil.

5. No i cena sakwy+bagażnik nadające się nawet w długie trasy to wydatek rzędu 300zł(www.crosso.pl. Natomiast przyczepka kosztuje 590zł (www.extrawheel.waw.pl) + dwa worki transportowe około 140zł.

(liedyś widziałem jakieś promocje tych przyczepek,ale nie wiem czy to jeszcze aktualne).

A tak na zakończenie powiem,że wole sakwy niż przyczepke. Miałem przyjemnośc jeździć rowerem z przyczepką po mieście i nie chce tego powtarzać.

• 7 miesięcy temu...

@tobiasz może jakiś link :)

co do przyczepki extrawheel to IMO jest genialna

jak jeszcze jakiś czas temu jeździłem na wyprawy to z sakwami. Z tą przyczepką miałem tylko krótki kontakt i powiem GENIALNA. miałem ją przez jeden dzień

Na dzień dobry władowane było niewiele to co chwilę się odwracałem by sprawdzić czy się nie odczepiła.

Potem zapakowałem do niej ze 25 kg. Jedynie na podjazdach odczułem różnicę. zresztą przy 30 kg na ogonie to podjazd czułem wcześniej niż się rzeczywiście zaczynał :) :lol:

IMHO za te pieniądze warto

pomysl o jezdzie z przyczepką np 45-50 na godzine zgóry po kamieniach korzeniach takie tam . jednym słowem hardcore.!!

niebezpieczna to jest jazda z sakwami :)

No ja też miałem okazję pojeździć trochę z tym cudem. Faktycznie - po prostu jej nie czuc, czlowiek oglada sie przez ramie, czy aby sie nie odczepila. :P

Nie jeździłem jeszcze w jakims ostrym terenie, ale na leśnych drogach - rewelacja. Wielka zaleta to malutki promień skrętu. Po prostu nie matrwie się, żę o coś zaczepię. No i ta pojemność - naprawdę sporo można tam napchać.

BTW Tekst w "Przekroju" o Extrawheelu jest wlasnie...

• 4 tygodnie później...

1. Nie pojechalbym na wyprawe z badziewiastymi sakwami za 300zl. Jak juz kupowac to Ortlieba a to kosztuje sporo wiecej niz przyczepka. Cena z bagaznikami dojdzie lub przekroczy 1000zl.

2. to do przyczepki jak ktos zauwazyl wchodzi 120litrow a do sakw... lepiej nie mowic.

3. przyczepka nie zwieksza oporow powietrza

4. oszczedzamy kola, mozna miec inne opony i detki

A w ogole to polecam te strone:

http://www.cyklotur.com/igor/porady.htm

To stronka faceta ktory na niejedna wyprawe pojechal, jezdzil na wielu kontynentach i wielu z Was pewnie o nim slyszalo. Sa tam jego porady dotyczace wypraw. Ma trafne spostrzezenia. Oraz porownanie 2 przyczepek (w tym tej). No i tekst o sakwach.

Ja za rok planuje jechac do Anglii na rowerze i jestem w 100% przekonany ze kupuje te przyczepke. Bo wychodzi taniej i ergonomiczniej.

Witam,

Mam tą przyczepkę od ponad tygodnia i to jest naprawdę super sprawa... ;)

Pierwszego dnia pojechałem z nią niecałe 60km i wiele razy oglądałem się czy nadal jedzie za mną. Pojemność jest naprawdę duuuuża. Wyjechaliśmy z dziewczyną pod namiot. Zapakowałem 2 śpiwory, namiot, 2 materace, ubrania, ręczniki itp., plus po drodze zapas kilkunastu piw ;) , napojów i jedzenia. Przyczepka z tym wszystkim była załadowana tak na oko w 70%... Nie wyobrażam sobie sakw na moim rowerze z tym wszystkim.

A jeśli chodzi o zjazd z przyczepką z prędkością 40km/h w terenie - to niech ktoś spróbuje to zrobić z sakwami ;) Ja maksymalnie jechałem z nią ok. 50km/h ale na szosie...

Ogólnie - POLECAM!!!

• 1 rok później...
  • Mod Team

Klaniam,

Przemysliwalem pare opcji przyczepkowych i w sumie nadal nie mam pomyslu.

Obejzalem sobie filmy ze strony Extrawheel'a ale optycznie zestaw ten strasznie niestabilnie wyglada. Szczegolnie w nierownym terenie albo podczas pedalowania z wysoka kadencja...

Jak to jest faktycznie Szanowni Uzytkownicy?

Uwage moja za to przyciagnely przyczepki Aevon'a

http://www.vimeo.com/2446890

OSTRO!

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...