Wuja Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Witam wszystkich. Ostatnio zainteresowal mnie temat wyjezdzania na kilkudniowe wypady. Jak zawsze, w takim przypadku, przychodzi uporac sie z problemem bagazu. Wszystko targac na plecach mi sie nie usmiecha, sakw nie zamontuje, bo mam fulla (poza tym mi sie nie podobaja ) Natrafilem w necie na przyczepke extrawheel i musze powiedziec, ze mnie zainteresowala (www.extrawheel.com). Ze wzgledu na cene, chcialbym sie Was zapytac, czy przypadeczkiem ktos juz tego nie nabyl i nie przetestowal. Jezeli tak, to fajnie by bylo, jakbyscie podzielili sie swoimi spostrzezeniami na jej temat wlasnie tutaj. pozdrawiam Wuja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Przejżyj to http://itvp.pl/niezlajazda/archiwum/i.tvp W jednym z odcinków było właśnie o tej przyczepce i pokazywali jej możliwości. Obciążyli ją 2 lub 4 zgrzewkami wody mineralnej i jeździli po trudnym terenie małymi i dużymi prędkościami. Z tego co było widać to przyczepka sprawowała się wyśmienicie. Sam bym sobie taką przyczepkę sprawił jednak cena jej jest z lekka zaporowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek91 Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 :022: przyczepce:P uwazam iz taka przyczepka jest niebezpieczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cookiesrulez Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 A na jakiej podstawie tak uważasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek91 Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 pomysl o jezdzie z przyczepką np 45-50 na godzine zgóry po kamieniach korzeniach takie tam . jednym słowem hardcore.!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 pomysl o jezdzie z przyczepką np 45-50 na godzine zgóry po kamieniach korzeniach takie tam . jednym słowem hardcore.!! Yyyyy - a czy Ty wogóle wiesz o jakiej przyczepce jest tutaj mowa? Z tą przyczepką o której tutaj jest mowa to nie jest żaden wielki hardcore (w porównaniu do jazdy z sakwami lub plecakiem). Tak jak mówiłem poszukaj w tym linku co dałem odpowiedni odcinek i zobaczysz jak można z przyczepką z obciążeniem kilkunastu lub kilkudziesięciu kilogramów zasuwać z góry po kamieniach korzeniach itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek91 Napisano 2 Października 2006 Udostępnij Napisano 2 Października 2006 a który to jest odcinek?? bo mi sie nie chce wszytskich oglądac:P jakbys mógł napisac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuja Napisano 2 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2006 @sebek Dziekuje bardzo, fajny programik i pewnie poogladam sobie tez cala reszte. Male watpliwosci mam jedynie do kolesia, ktory sie o tej przyczepce wypowiadal - to ten sam facet, ktory wystepuje w reklamowkach tego sprzetu dostepnych na ich stronie. Wydaje mi sie, ze to zrozumiale, ze nie jest do konca obiektywny mowiac, ze wcale nie czuje tej przyczepki za soba. Pomysl tej przyczepki wydaje mi sie bardzo dobry na rowne drogi, ale nie jestem jednak przekonany, czy na wertepach nie bedzie mocno szarpac i rzucac calym rowerem (jesli ktos ciagnal przyczepke samochodem, wie o co chodzi). Jak widac na filmikach, nawet po ciezkich kamlotach da sie z tym przejechac. Interesuje mnie jednak co sie w tym wypadku stanie z komfortem jazdy?... Czekamy zatem dalej na ludzi, ktorzy mieli okazje sie z tym zetknac i posmigac. Jestem juz i tak prawie pewny, ze sie na ta przyczepke skusze, bo wobec sakw i tak pozostaje IMO bezkonukrencyjna. Sprobuje obejrzec te filmiki dokladniej -> na pierwszy rzut oka nie wydaje sie to skomplikowane, wiec moze i sam sobie takie trzecie kolko zrezam Tu sie cos dognie, tam sie zespawa i moze wyjdzie cos podobnego. Jak by nie bylo pare stowek do przodu a ile przy tym zabawy W razie czego bede Was informowal :028: @romek chodzi o odcinek 42 pozdrawiam wszystkich majsterkowiczy :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 3 Października 2006 Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Tu masz też relację http://groups.google.pl/group/pl.rec.rower...5dd579716f274de Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bendus Napisano 3 Października 2006 Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Zerknij na linki na stronce producenta - jest tam na przykład to: wyprawa przez Australię (z przyczepką of course ) Ponadto zerknij na umieszczony tam filmik umieszczony na stronce. Wygląda na to, że jednak przyczepka potrafi radzić sobie w trudnym terenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkv Napisano 5 Października 2006 Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Ja oglądałem ten program (niezłajazda ) i zdaje mi się ze jest to bardzo dobra rzecz. Zresztą kiedyś, byłem w sklepie rowerowym i facet cos tam zaczął gadać i powiedział ze jechał z tą właśnie przyczepka 80 km/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazyl1987 Napisano 5 Października 2006 Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Jeżeli porównywać sakwy do przyczepki to trzeba na tą spojrzeć z kilku stron. 1. Bezpieczeństwo i kofort jazdy jest lepszy z przyczepką, gdyż sakwy tylne bardziej destabilizują rower. Jadąc z sakwami z tyłu pod górę, mocno podrywa przód bike'a do góry.Ponadto w zakrętach z sakwy przeważają i tylne koło może wpaść w poślizg i "bęc". Sam często jeżdże z sakwami to wiem jak to wygląda Natomiast jadąc z przyczepką z góry trzeba bardzo uważać, bo gdy przy hamowaniu będziemy się ślizgać pod kątem do zbocza to przyczepka nadal jedzie na wprost i wtedy lądujemy z hukiem na ziemi. Mitem jest,że nie czuć przyczeki na wybojach. Odczuwa się podczas pedałowania każde nierównomierne obciążenie, które spodowane jest naszym "ogonem". Raz lżej raz ciężej,ogólnie brakuje tej płynności w pedałowaniu(nie lubie tak szarpać siebie i roweru). W przypdaku sakw nie ma właściwie tego problemu. 2. Sakwy mocno obciążają tylne koło w związku z tym czasem się zdarzy,że może strzelić szprycha. O szybszym rozcentrowywaniu się kół nie wspominając. 3. Niestety sama przyczepka nie wystarczy.Żeby bezstresowo podróżować potrzebne są worki transportowe.Wtedy wszystko do nich można upchać i jesteśmy pewni,że nic nie zmoknie ani się nie zgubi. Wersje z zastąpieniem worka transportowego na worek na śmieci(często ludzie tak robią) w tym przypadku odradzam. Worki przecierają się o pajączki przyczepki. 4. Sakwy można odpiąć i schować do namiotu podczas wyjazdu, a z przyczepką jest już problem. Bardzo łatwo się ją montuje i tak samo ściąga. Złodziej zrobi to w kilka chwil. 5. No i cena sakwy+bagażnik nadające się nawet w długie trasy to wydatek rzędu 300zł(www.crosso.pl. Natomiast przyczepka kosztuje 590zł (www.extrawheel.waw.pl) + dwa worki transportowe około 140zł. (liedyś widziałem jakieś promocje tych przyczepek,ale nie wiem czy to jeszcze aktualne). A tak na zakończenie powiem,że wole sakwy niż przyczepke. Miałem przyjemnośc jeździć rowerem z przyczepką po mieście i nie chce tego powtarzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mewes Napisano 5 Października 2006 Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Witam! Mysle ze mamy z kolega mozliwosc wykonania czegos takiego bez zadnego problemu - materialy: alu/carbo-szklo/stal w cenach BARDZO kokurecyjnych, wiec jesli ktos bylbym powaznie zainteresowany prosze na priva! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymo Napisano 8 Maja 2007 Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Pytanie, majac rowerek na 26tkach warto kupowac 26calowa wersje czy 28? Zalety? Wady? Do zalet to chyba tylko mozliwosc podmiany kolka jak w rowerku rozwale (na korzysc wersji 26). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobiasz Napisano 8 Maja 2007 Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 a co myslicie o przyczepce xtracycle?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 8 Maja 2007 Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 @tobiasz może jakiś link co do przyczepki extrawheel to IMO jest genialna jak jeszcze jakiś czas temu jeździłem na wyprawy to z sakwami. Z tą przyczepką miałem tylko krótki kontakt i powiem GENIALNA. miałem ją przez jeden dzień Na dzień dobry władowane było niewiele to co chwilę się odwracałem by sprawdzić czy się nie odczepiła. Potem zapakowałem do niej ze 25 kg. Jedynie na podjazdach odczułem różnicę. zresztą przy 30 kg na ogonie to podjazd czułem wcześniej niż się rzeczywiście zaczynał :lol: IMHO za te pieniądze warto pomysl o jezdzie z przyczepką np 45-50 na godzine zgóry po kamieniach korzeniach takie tam . jednym słowem hardcore.!! niebezpieczna to jest jazda z sakwami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razzel Napisano 9 Maja 2007 Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Dodatkowy plus przyczepki: wcisniesz tam dwa wory po 60l kazdy w sumie 120l!!! Znajdzcie mi takie sakwy nawet z przednim zestawem low-rider pzdr PS. Xtracycle mnie to zupelnie nie przekonuje... cena tez mnie nie przekonuje... dziwadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymo Napisano 9 Maja 2007 Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Amoniak a jaka wersje testowales? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pstan Napisano 14 Maja 2007 Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 No ja też miałem okazję pojeździć trochę z tym cudem. Faktycznie - po prostu jej nie czuc, czlowiek oglada sie przez ramie, czy aby sie nie odczepila. Nie jeździłem jeszcze w jakims ostrym terenie, ale na leśnych drogach - rewelacja. Wielka zaleta to malutki promień skrętu. Po prostu nie matrwie się, żę o coś zaczepię. No i ta pojemność - naprawdę sporo można tam napchać. BTW Tekst w "Przekroju" o Extrawheelu jest wlasnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majkel Napisano 8 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 czy na wyjazd w Alpy (raczej asflaty i szutry) lepsze będą sakwy czy extrawheel? troszkę obawiam się czy przy zjazdach przyczepką nie będzie zarzucać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 9 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 1. Nie pojechalbym na wyprawe z badziewiastymi sakwami za 300zl. Jak juz kupowac to Ortlieba a to kosztuje sporo wiecej niz przyczepka. Cena z bagaznikami dojdzie lub przekroczy 1000zl. 2. to do przyczepki jak ktos zauwazyl wchodzi 120litrow a do sakw... lepiej nie mowic. 3. przyczepka nie zwieksza oporow powietrza 4. oszczedzamy kola, mozna miec inne opony i detki A w ogole to polecam te strone: http://www.cyklotur.com/igor/porady.htm To stronka faceta ktory na niejedna wyprawe pojechal, jezdzil na wielu kontynentach i wielu z Was pewnie o nim slyszalo. Sa tam jego porady dotyczace wypraw. Ma trafne spostrzezenia. Oraz porownanie 2 przyczepek (w tym tej). No i tekst o sakwach. Ja za rok planuje jechac do Anglii na rowerze i jestem w 100% przekonany ze kupuje te przyczepke. Bo wychodzi taniej i ergonomiczniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonKor Napisano 13 Czerwca 2007 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2007 Witam, Mam tą przyczepkę od ponad tygodnia i to jest naprawdę super sprawa... Pierwszego dnia pojechałem z nią niecałe 60km i wiele razy oglądałem się czy nadal jedzie za mną. Pojemność jest naprawdę duuuuża. Wyjechaliśmy z dziewczyną pod namiot. Zapakowałem 2 śpiwory, namiot, 2 materace, ubrania, ręczniki itp., plus po drodze zapas kilkunastu piw , napojów i jedzenia. Przyczepka z tym wszystkim była załadowana tak na oko w 70%... Nie wyobrażam sobie sakw na moim rowerze z tym wszystkim. A jeśli chodzi o zjazd z przyczepką z prędkością 40km/h w terenie - to niech ktoś spróbuje to zrobić z sakwami Ja maksymalnie jechałem z nią ok. 50km/h ale na szosie... Ogólnie - POLECAM!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlackKormo Napisano 20 Marca 2009 Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Pytanko do uzytkownikow: Czy siatka na bagaz nie rozciaga sie? Czy gumki ktore ja spinaja/sciagaja/trzymaja nie maja tendencji do rozciagania, przez co towar moglby wypasc? Z gory dzieki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 20 Marca 2009 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Klaniam, Przemysliwalem pare opcji przyczepkowych i w sumie nadal nie mam pomyslu. Obejzalem sobie filmy ze strony Extrawheel'a ale optycznie zestaw ten strasznie niestabilnie wyglada. Szczegolnie w nierownym terenie albo podczas pedalowania z wysoka kadencja... Jak to jest faktycznie Szanowni Uzytkownicy? Uwage moja za to przyciagnely przyczepki Aevon'a http://www.vimeo.com/2446890 OSTRO! I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toosh Napisano 20 Marca 2009 Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Tu trochę komentarzy nt. EW, na końcu kilka linków do innych for. http://www.podrozerowerowe.info/viewtopic....asc&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.