qb41 Napisano 23 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Witam. Po wczorajszej wycieczce z tylnego koła zaczeło dochodzić dziwne chrobotanie tak jakby piasek dostał się do środka lub łożyska się posypały jest to strasznie drażniące. Piasta to Novatec model NT-802. Łożyska są maszynowe więc to raczej wykluczam, nie wiem czy są jescze jakieś inne łożyska np. w bębenku? Powiedżcie prosze gdzie może leżeć problem. Piasta jest można powiedzieć nowa ma przejechane jakieś 600km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airsofter Napisano 23 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 Obstawiałbym bębenek, miałem podobny przypadek że chrzęściło mi podczas obrotu kasety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 24 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 I co z tym można zrobić? Można rozebrać bębenek na czynniki pierwsze i to naprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dagobath Napisano 24 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Tak, można go rozebrać na czynniki pierwsze, przesmarować i dalej śmigać - sam taką operację w weekend przeprowadziłem. Uczulam na poprawne założenie uszczelek gumowych - ja się podczas poprzedniego serwisu (pierwszego) nie przyłożyłem - dwie przejażdzki w deszczu i woda dostała sie do łożysk bębenka, kulki przyrdzewiały i zaczęło nieźle skrzypieć. Opis serwisu bębenka jest gdzieś na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 24 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 ale w 802 zostaje wymiana lozysk jedynie, bierzesz klucze, rozkrecasz piaste, wyciagasz lozyska, odkładasz klucze, bierzesz 10zl, idziesz dosklepu po lozyska, wbijasz, skladasz wszystko w kupe i po problemie. Albo rozkręcanie zostawiasz na koniec i rowerem jedziesz do sklepu po: 6000 2RS (mniejsze) 6200 2RS (wieksze) oczywiście możesz czyścic bez wymiany, ale sa tak tanie, ze jak juz cos halasuje to mi by sie nie chcialo bawic 2x. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dagobath Napisano 24 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Jak łożyska na osi kręcą się gładko to imho bez sensu je wymieniać.... Można ale nie trzeba. Przegląd bębenka obowiązkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 24 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 To całe chrobotanie czuć nawet na pedałach jest okropne. Od samego początku miałem przejścia z tą piastą. No cóż trzeba będzie wymikenić te łożyska i mam nadzieję, że to wystarczy bo mam dość tej piasty już. Dzięki za objaśnienia jak mam to zrobić PoleK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 24 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Jak łożyska na osi kręcą się gładko to imho bez sensu je wymieniać.... Można ale nie trzeba. Przegląd bębenka obowiązkowy. mogą się kręcić gładko mając luz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 24 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2012 Miałem podobnie ... rozebrałem poskładałem bębenek problem ustąpił. Najlepsze jest to że bębenek w środku był czysty i tak właściwie do dziś nie wiem co to było . Wydaje mi się że w jakiś magiczny sposób jedna z zapadek zmienia swoja pozycję, ewentualnie sprężysty pierścień który trzyma zapadki. Temat o bębenku z 802 >> http://www.forumrowerowe.org/topic/106440-piasta-bebenek-novatec-nt-802sb/page__fromsearch__1 pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 25 Lipca 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Dzięki Chłopaki za rady. Nie wiem czy ten model jest taki felerny czy tylko mnie się trafił jakiś model do odszczału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 26 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2012 mi też ostatnio ten model nawalił ,straszne luzy na bębenku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cherokee Napisano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Mam tą piastę o której mowa w temacie i ten sam problem... ale u mnie występuje dodatkowo zjawisko bliżej nie określone: podczas jazdy jałowej (bez pedałowania) łańcuch potafi się zwiesić, mam wrażenie jakby kaseta obracała się przez moment razem z kołem ale szybko ustępuje. Co może być powodem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2012 Jak nie rozbierzesz to się nie dowiesz Na początek zweryfikuj czy nie masz np trawy nawiniętej miedzy kasetę a resztę koła ... jak jest czysto to trzeba rozebrać. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cherokee Napisano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Obecnie nie mam czasu aby się tym zająć, ale boję się również rozbierać bębenek przypuszczam że po ponownym złożeniu nie będzie "cykał" jak fabrycznie. A po za tym moja piasta ma dopiero przejechane najwyżej 500km, 95% szosa. A wiecie może gdzie można kupić nowy bębenek do tej piasty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Można ale z tego co kiedyś szukałem to nie było tanio i stosunkowo "trudnodostępnie", warto było rozważyć kupno całej piasty dla bębenka i łożysk. Rozebranie piasty nie jest trudne ... ważne zęby tylko nie pogubić części (kulek) Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 cherokee ja też myślałem że jej nie rozbiorę z początku że jest skomplikowana ,a jednak ta piasta łatwiejsza niż myślałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dagobath Napisano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Mam tą piastę o której mowa w temacie i ten sam problem... ale u mnie występuje dodatkowo zjawisko bliżej nie określone: podczas jazdy jałowej (bez pedałowania) łańcuch potafi się zwiesić, mam wrażenie jakby kaseta obracała się przez moment razem z kołem ale szybko ustępuje. Co może być powodem? Łożyska bębenka ciasno chodzą i bębenek się nie kręci, u mnie powodem takiej awari było dostanie sie wody - kulki pokryły sie rdzawym nalotem. Po przeczyszczeniu, smarowaniu i prawidłowym założeniu uszczelek wszystko działa gładko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cherokee Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Jeżeli sam bębenek jest trudno dostępny, dobrym pomysłem jest kupno całej piasty w celu serwisowania. A ma może ktoś jakiś schemat budowy tej piasty? Oś jest demontowalna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 cherokee poczytaj : http://www.forumrowerowe.org/topic/106440-piasta-bebenek-novatec-nt-802sb/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dagobath Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Bębenki do Novateców http://www.vtc-bikes.pl/index.php?cPath=21_113 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cherokee Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 A sam bębenek skręca się z piasty za pomocą imbusa 10mm jak w przypadku piast Shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 12 mm Tylko żeby przeserwisować bębenek nie trzeba go zdejmować z piasty. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cherokee Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Ok. Więc oś jest do wyjęcia, bębenek do odkręcenia imbusem 12mm i mam go osobno. Prawda? Muszę jeszcze o czymś pamiętać? Bębenki do Novateców http://www.vtc-bikes...hp?cPath=21_113 ale któryś z wyżej pokazanych bębenków pasuje do piasty 802??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 I tak i nie ... Bo oś się wybija trzeba to zrobic na tyle umiejętnie aby szło z niej zdjąć łożyska Na obu końcach masz aluminiowe dystanse zblokowane z osia śrubką imbusowa na klucz 2 mm. Jeżeli chcesz wymienić bębenek OK ale jak chcesz go tylko rozkręcić i wyczyścić to zastanów się nad celowością zdejmowania . Koło pozwoli ci utrzymać całość a to może być przydatne bo u mnie zewnętrzna bieżnia bębenka była dokręcona piekielnie mocno. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cherokee Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Więc oś jest nabita na łożyska, pewnie nie jest łatwe jej wybicie? Ale gdy chcę rozebrać bębenek nie muszę go odkręcać? I tak będzie chyba najlepiej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.